Ортопедичні подушки: основні види й особливості вибору

23.11.2022 19.03.2024
2686
Переглядів: 2686

Зміст:

Ортопедична подушка – це незамінна річ, яка допоможе позбутися дискомфорту та болю після пробудження, забути про відчуття втоми. Усім відомо, що здоровий і міцний сон – запорука гарного самопочуття. Спеціальний текстиль забезпечить сон у зручному й анатомічно правильному положенні, допоможе розслабити м’язи та покращити циркуляцію крові.

Як правильно вибрати ортопедичну подушку? Види та характеристики різних типів ортопедичних подушок за призначенням і застосуванням. Читайте в нашій статті.

Види ортопедичних подушок

Чим ортопедична подушка відрізняється від звичайної?

Головна відмінність ортопедичної подушки від звичайної – це матеріал, з якого її виготовлено. Для створення ортопедичних подушок використовують латекс, вісколатекс, штучний пух, силікон. А звичайні подушки переважно створені з холлофайбера, синтепону, поролону, пуху чи пера. Також ортопедичні подушки відрізняються від звичайної за формою.

Крім цього, звичайно, важлива відмінність полягає в їхньому впливі на людський організм. Користуючись звичайною подушкою, великий шанс прокидатися щоранку розбитими, втомленими та ще й з болями. Використовуючи ортопедичну подушку, ви щоранку прокидатиметесь відпочилими, без больових відчуттів і дискомфорту в тілі.

Показання для використання ортопедичних подушок

Головний біль після сну, відчуття втоми після пробудження, біль у шиї та спині, запаморочення, безсоння, хропіння, профілактика сутулості, напруга в шийному відділі під час тривалої роботи сидячи або подорожей, фізичних навантажень – це показання до використання ортопедичних подушок. Якщо ви сумніваєтеся, чи вона вам потрібна, проконсультуйтеся з вашим лікарем.

Чи допомагають ортопедичні подушки? Так, ортопедична подушка підтримує голову та шийний відділ, тим самим розслаблюючи верхню частину тіла. Переконайтеся у цьому самі!

Як використовувати ортопедичну подушку читайте далі в статті.

Види ортопедичних подушок

Які бувають ортопедичні подушки? На ринку представлені такі різновиди ортопедичних подушок: у формі валиків, напівваликів, для ніг, для попереку, під голову, для подорожей, для інвалідного візка, для сидіння та звичайні класичні. Також у продажу можна знайти вироби різних кольорів – білі, бежеві, чорні, сині, оливкові, сірі та з візерунком.

Чи допомагають ортопедичні подушки

Усі види ортопедичних подушок виготовлено з гіпоалергенних матеріалів. З такою подушкою ви можете забути про алергічні прояви, наприклад, висипання на шкірі, які в багатьох з’являються після використання неякісних матеріалів.

Ортопедичні подушки поділяють залежно від матеріалу та призначення. Розберемо докладніше матеріали:

  • латекс – матеріал природного походження, що видобувають із каучуку. Подушки з латексу мають гарний пружний ефект, знімають втому й дуже зручні для відпочинку, здатні відновлювати нормальний кровообіг. Латекс має виражені антибактеріальні властивості. Така подушка має унікальну структуру, що дихає, і є універсальною для будь-якої пори року. Додатковим і важливим плюсом є те, що вона слугуватиме вам до 20 років. Ідеально підійде для людей, які люблять спати на спині та на високій подушці;
  • латексні мініпружини – один із варіантів латексної подушки. Дуже пружний матеріал, що тримає форму, повітропроникний і гіпоалергенний;
  • незалежні мініпружини – мають високу чутливість до навантажень, пружні, швидко відновлюють форму. Підійдуть усім попри те, як ви любите спати;
  • гречане лушпиння – такі подушки ідеально підходять для людей, які страждають від сильного головного болю. Це натуральний матеріал, який здатний набувати форми голови, шиї та хребта. Мінуси – жорсткість, недовговічність і звуки шелестіння під головою, але до них легко можна звикнути;
  • гель – інноваційний матеріал, який з’явився зовсім недавно. Як наповнювач тут використовують штучний полімер. Він не виділяє токсинів і не містить жодних шкідливих для людини речовин. Такий наповнювач м’яко обволікає голову людини, що забезпечує максимальний комфорт під час сну;
  • штучний пух – м’який і пружний матеріал. Подушки зі штучного пуху дуже легкі;
  • силікон – максимально пружний матеріал. Підходить до використання будь-якої пори року. Подушки із силікону коштують відносно недорого, але вони дуже комфортні для сну.

Класична ортопедична подушка

Призначено такий виріб для щоденного використання задля уникнення головного болю та відчуття втоми після пробудження.

Ортопедична подушка для спини

Така подушка має спеціальну форму, яка підтримує поперековий відділ хребта, знімає навантаження та втому з хребта після тривалого перебування в положенні сидячи, вирівнює сутулість спини. Зазвичай такі подушки мають ззаду ремінь, яким можна прикріпити їх до стільця або крісла.

Як вибрати ортопедичну подушку для сидіння

Анатомічна ортопедична подушка

Підходить для щоденного використання. Призначено її для підтримки голови, шиї, плечового відділу. Забезпечує повноцінну циркуляцію крові, правильне дихання та достатній приплив кисню до тканин головного мозку.

Ортопедична подушка для подорожей

Таку подушку може бути виготовлено у формі підкови, валика, коміра чи підголівника. Вона забезпечує мандрівникові відпочинок у незручному положенні. Таку подушку надягають на шию, вона підтримує шийний і плечовий відділи.

Ортопедична подушка для інвалідного візка

Призначена для забезпечення анатомічно правильного положення, зберігає здорову поставу, забезпечує комфорт і профілактику пролежнів.

Як використовувати ортопедичну подушку

Ортопедична подушка для сидіння

Така подушка розподіляє навантаження в положенні сидячи. Ідеально підійде для тих, хто працює сидячи. Забезпечує профілактику різноманітних порушень опорно-рухового апарату. Знімає втому та напругу в спині.

Бувають ортопедичні подушки для хребта та під куприк. Такий виріб кріплять до стільця, крісла або сидіння в автомобілі за допомогою ременів.

Як вибрати ортопедичну подушку для сидіння? Найкраще підібрати таку подушку, яка хоча б приблизно повторюватиме форму потрібного сидіння. Подушка не повинна бути більшою за саме сидіння. Також варто звернути увагу на рівень жорсткості сидіння. Якщо воно прогинається, то подушка не виконуватиме своїх функцій, оскільки не зможе достатньо підтримувати хребет.

Ортопедична подушка для дітей

Для дітей дуже важливо вибрати дійсно якісну та головне гіпоалергенну подушку. Натуральні матеріали, як-от пух і перо, часто є середовищем для поширення різних мікробів. Подушка з такого наповнювача може викликати проблеми навіть у дитини, яка не має алергії. Саме тому для дітей варто обирати синтетичні подушки високої якості. Такий виріб подарує дитині здоровий сон і правильну поставу.

Не варто забувати, що дітям до двох років взагалі не потрібна подушка. Адже окружність їхньої голови досить велика відносно висоти плечей. І анатомічно правильне положення тіла уві сні досягається без додаткових аксесуарів. Але це стосується лише здорових доношених дітей, які не мають проблем з опорно-руховим апаратом. У протилежному разі потрібно проконсультуватися з педіатром щодо придбання ортопедичної подушки.

Якщо ж вашій дитині все ж таки потрібна ортопедична подушка, то вибрати можна серед подушки-метелика (є поглиблення посередині), класичної прямокутної, кокона (має м’які борти, які нагадують дитині за відчуттями теплий і затишний мамин животик) і подушки-укладки (призначені для дітей із ДЦП).

Подушки-укладки допомагають дитині з ДЦП приймати найзручніше положення, установлювати зоровий контакт з іншими людьми, гратися, а також покращувати тонус м’язів живота. Крім цього, така подушка допомагає запобігти появі викривлень хребта й кісток таза.

Для дітей віком від двох років ортопедичну подушку підбирають за тими самими правилами, що й для дорослих.

Які розміри подушок бувають

Стандартні розміри ортопедичних подушок: ширина – 20-50 см, довжина – 30-80 см. Якщо ви вибираєте стандартну подушку, до неї легко підібрати наволочку. Якщо розмір нестандартний – краще вибирати подушку, яку продають разом зі знімними чохлами.

Поради щодо вибору ортопедичної подушки

На сьогодні є величезний вибір ортопедичних подушок. Як же визначитися з такою різноманітністю видів? Основні параметри для вибору – ширина плечей, улюблена поза для сну, жорсткість матраца, матеріал і ціна.

Варто обов’язково переконатися в сумлінності виробника, адже дехто може замаскувати звичайну подушку під ортопедичну, скопіювавши ергономічну форму. Видає таку подушку лише матеріал. На нього і звертайте увагу передусім.

Ідеальний спосіб вибрати максимально підхожу подушку – це прилягти на неї та орієнтуватися винятково на свої відчуття.

Як правильно використовувати ортопедичну подушку

Не варто забувати, що ортопедична подушка – це медичний аксесуар. Щодо його використання є деякі правила, які допоможуть досягти максимального ефекту й користі.

Найголовніше правило – голова та шия повинні перебувати на одному рівні з тілом. Якщо ви вибрали подушку з двома напівваликами різної висоти й заглибленням посередині, то правила використання залежать від того, у якому положенні ви волієте спати:

  • якщо на спині – менший валик має бути під шиєю;
  • якщо на боці – більший валик має бути під шиєю.

Правила догляду за ортопедичною подушкою

Як доповнення до подушки зазвичай продають знімні чохли на блискавці, які можна прати в пральній машині відповідно до інструкцій. Також продаються й наволочки. Наповнювач не бажано взагалі мочити. Потрібно лише регулярно провітрювати його на свіжому повітрі якнайдалі від потрапляння прямих сонячних променів.

Найпопулярніші виробники ортопедичних подушок – Лежебока, OSD, Remed, Variteks та Aurafix.

Ортопедичні подушки всіх видів можна придбати в магазині "Рідні Медтехніка", який працює як офлайн, так і онлайн з доставкою по всій Україні. Перед купівлею варто проконсультуватися з лікарем. А консультанти в самому магазині підкажуть і розкажуть докладніше про всі особливості й види ортопедичних подушок. Подаруйте собі здоровий сон!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд