Норма артеріального тиску в дітей: таблиця

10.01.2023 19.03.2024
10810
Переглядів: 10810

Зміст:

Який тиск – норма в дітей, а які показники можуть бути приводом для візиту до лікаря? Сьогодні кожна мама легко може зіставити показники дитини з даними таблиці тиску для дітей. Але насамперед важливо зрозуміти, наскільки правильно здійснюють процедуру вимірювання, і про що свідчать показники верхнього та нижнього АТ у дітей.

Як правильно вимірювати артеріальний тиск у дитини?

Перш ніж зрозуміти, чи дитячий тиск відповідає нормі, потрібно отримати максимально правдиві значення цього параметра. Систолічний тиск у новонароджених визначають під час ультразвукового дослідження чи орієнтуючись на частоту пульсу. Однак найпростішим і найдоступнішим способом залишається вимірювання показників АТ у дітей за допомогою тонометра.

Норма артеріального тиску в дітей

Щоб досягти більшої точності для вимірювань, рекомендовано використовувати спеціальні дитячі манжетки, які забезпечують щільніше облягання руки. А ось під час використання автоматичних тонометрів для вимірювання тиску в дітей треба враховувати високі похибки.

Для отримання найбільш точних значень артеріального тиску в дитини лікарі рекомендують здійснювати вимірювання:

  • вранці, коли дитина тільки прокинулася, або вдень, коли вона близько години провела за спокійними заняттями;
  • витримавши паузу тривалістю щонайменше години після їди;
  • після того, як дитина звільнить сечовий міхур;
  • на обох руках – контрольним вважають вище значення;
  • не менш як три рази з перервами 5 хвилин, після чого обчислюють середні значення.

Технічно процес вимірювання АТ також має деякі особливості:

  • дитина повинна сидіти на зручному стільці, поклавши передпліччя на стіл;
  • між рукою та манжетою повинен проходити палець;
  • накачувати та спускати повітря необхідно повільно.

Якщо дитина часто скаржиться на головний біль, педіатри рекомендують вимірювати тиск протягом кількох днів одночасно.

Коли дитині потрібно вимірювати тиск?

Дитячий тиск не завжди стабільний, схильний до коливань під впливом різних чинників. Приводом для систематичного вимірювання тиску є:

  • часті скарги на головний біль, який не проходить навіть після приймання анестетика;
  • посилення головного болю після пробудження чи фізичної активності;
  • підвищена стомлюваність і млявість, навіть за умови достатнього відпочинку та стабільного режиму;
  • носові кровотечі, що почастішали;
  • прискорений пульс;
  • погіршення зору.

Помітивши стійку тенденцію до підвищеного тиску, важливо уникати самолікування, оскільки застосування препаратів, що призначають дорослим пацієнтам, далеко не завжди буде безпечним для малюка та навіть підлітка. Головне, що можуть зробити батьки, – це проконтролювати динаміку цього показника. У разі стійкого відхилення від норми дитячого тиску звернутися до педіатра чи сімейного лікаря.

Причини підвищеного артеріального тиску в дітей

Симптоми, які побічно свідчать про показники вище за норму АТ у дітей, різноманітні: гіпертонія може розвиватися на тлі захворювань серцево-судинної системи або розвитку патологій внутрішніх органів. Причинами гіпертонії в дитячому віці є внутрішні та зовнішні чинники, які часто взаємозумовлені:

  • спадкова схильність до підвищеного артеріального тиску;
  • надлишкова маса тіла;
  • недостатня фізична активність;
  • захворювання нирок;
  • пухлини (злоякісні та доброякісні);
  • порушення обміну речовин.

Іноді підвищення тиску виникає як реакція:

  • на різку зміну кліматичних умов проживання;
  • на стрес;
  • на зміни в раціоні;
  • на низку медичних препаратів.

Непоодинокі випадки підвищення артеріального тиску в разі неправильного застосування судинозвужувальних препаратів, наприклад, крапель від нежитю. У будь-якому разі матері корисно знати, який артеріальний тиск має бути в дітей, і записатися на консультацію до фахівця, якщо він часто вищий за норму.

Що робити, якщо в дитини підвищений тиск?

Насамперед важливо зрозуміти, наскільки часто дитині характерні стрибки артеріального тиску. Нерідко підвищення цього показника, виявлене на прийомі у лікаря, зумовлене "гіпертензією білого халата" – стресової реакції організму, спричиненої страхом перед медичним працівником. Щоб отримати більш об’єктивну інформацію, лікарі рекомендують:

  • придбати механічний тонометр із дитячою манжетою – він дає меншу похибку під час вимірювання;
  • систематично вимірювати артеріальний тиск у дитини;
  • записувати показання в спеціальний щоденник.

Крім того, лікар може наполягати на проведенні ретельнішого обстеження малюка, яке дасть змогу оцінити, як функціонують органи-мішені. Украй важливо нормалізувати режим сну та відпочинку, створити можливість для різних видів фізичної активності, нормалізувати харчування, обмеживши вживання солі, гострих приправ, швидких вуглеводів.

Норма дитячого тиску

Чим небезпечне підвищення АТ в дітей?

Згідно зі статистикою близько 30% дітей, які страждають від підвищеного тиску, виростаючи, стають гіпертоніками, а отже, повинні контролювати всі аспекти способу життя – уникати високих навантажень і найменших стресів, дотримуватися дієти, приймати ліки. Але крім такої перспективи, підвищення дитячого тиску неодмінно відбивається на самопочутті дитини, стані її організму та розвитку. На щастя, впоратися з проблемою, яку виявлено ще в дитинстві, значно простіше. Головне не займатися самолікуванням і дотримуватися вказівок лікаря.

Артеріальний тиск у дітей: таблиці норми

Щоб мати змогу контролювати показники АТ у дитини, батькам важливо знати, яким має бути тиск у дітей. Для контролю за такими показниками можна використовувати таблицю артеріального тиску дітей.

Таблиця артеріального тиску в дітей
Віковий інтервал, роки Систолічний тиск у дівчаток, мм рт. ст. Діастолічний тиск у дівчаток, мм рт. ст. Систолічний тиск у хлопчиків, мм рт. ст. Діастолічний тиск у хлопчиків, мм рт. ст.
1-2 77-91 42-52 80-93 41-52
3-6 77-101 41-59 80-104 43-59
7-8 85-112 47-79 90-105 45-63
9-10 92-112 50-70 92-105 48-68
11-12 94-116 51-73 95-117 49-72
13-16 95-124 51-80 94-127 52-79

З таблиці видно, що норми систолічного (верхнього) та діастолічного (нижнього) артеріального тиску в малюків залежать від статі та поступово змінюються з віком.

Зрозуміло, така таблиця дає лише приблизні уявлення про межі норми, оскільки в кожному конкретному випадку лікар робить поправку з урахуванням способу життя, фізичних чи психологічних навантажень, виявлених хронічних або нещодавно перенесених захворювань. А втім, якщо під час регулярного контролю тиску, що проводить за всіма правилами, вимальовується тенденція до підвищеного тиску (приблизно на 15 мм рт. ст. від середніх значень), дуже важливо своєчасно здійснити обстеження та в разі потреби розпочати повноцінне лікування.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд