Що таке протеїн і для чого він потрібен?

05.07.2021 28.03.2024
4714
Переглядів: 4714

Протеїни – це ті самі білки. Ми споживаємо їх з овочами, молочною продукцією, м'ясом і навіть фруктами. Протеїни містяться в різних продуктах у більшій чи меншій кількості. Ці органічні речовини потрібні всім, оскільки саме протеїни вважаються головним будівельним матеріалом організму. Білки відповідають за будову м'язів, сполучної та кісткової тканини, хрящів. Вони ж впливають на еластичність шкіри, здоров'я нігтів, беруть участь в обмінних процесах і сприяють зміцненню імунітету. спортсменів?

Протеїни для чого вони потрібні

 

Що таке протеїни для спортсменів?

Це біологічно активна добавка у вигляді концентрованої суміші білків. У процесі спортивних занять протеїни сприяють набору м'язової маси, підвищенню витривалості та сили. Добавки необхідні всім, хто бажає поліпшити і підтримувати фізичну форму. Також у процесі тренувань протеїни приймають для схуднення і просушування тіла.

 

Як роблять спортивний протеїн

Відповідно до виду білків (органічного, тваринного походження), протеїнову суміш отримують різними способами.

 

Наприклад, сухий сироватковий протеїн отримують із молочної сироватки. Для цього молочну сироватку пастеризують, фільтрують і висушують. Виготовляють концентрований сироватковий протеїн у вигляді сухого порошку.

Що стосується рослинних протеїнів, то їх виробляють із сої та гороху. А яєчний протеїн – з яєчного білка, який ізолюють, просушують і перетворюють на порошкоподібну речовину.

 

10 фактів про протеїни, які корисно знати

  • Факт 1. Це не вітаміни, а всього лише білок рослинного або тваринного походження у формі порошку.
  • Факт 2. Різні білки засвоюються по-різному. Наприклад, сироватковий протеїн засвоюється швидко й ідеальний після тренування. А ось казеїн перетравлюється і засвоюється довго, тому його добре приймати на ніч.
  • Факт 3. Протеїнові продукти добре втамовують голод, зберігаючи відчуття ситості надовго.
  • Факт 4. Ізолят сироваткового протеїну підходить навіть людям із непереносимістю лактози.
  • Факт 5. Дуже мало білка в організмі – погано. Дуже багато білка, – теж погано.
  • Факт 6. Саме 0,45 грам білка на 1 кг ваги – це добова норма протеїнів для дорослого. Спортсменам, які бажають збільшити м'язові об'єми й активно тренуються, рекомендують збільшувати добову дозу протеїнів до 1 грам/кг ваги.
  • Факт 7. Протеїнові харчові добавки - це не завжди тільки білок. До складу продуктів можуть входити вітаміни, вуглеводи та корисні амінокислоти.
  • Факт 8. В організмі людини налічується близько 100 000 типів білка.
  • Факт 9. Без споживання достатньої кількості білка зростання м'язової маси неможливе.
  • Факт 10. Згідно з даними ВООЗ більшість населення Землі відчуває дефіцит споживання їжі з білками високої біологічної цінності.

 

Для чого корисний протеїн

 

Види протеїну та як його отримують

  • Казеїн. Протеїн, який отримують шляхом пастеризації молока. Існують два види казеїнів, які використовуються у сфері спортхарчування: міцелярний казеїн і казеїнат кальцію. Міцелярний казеїн отримують шляхом знежирення і фільтрації молока. Казеїнат кальцію утворюється в результаті пастеризації молока і міститься в сирі. Належить до повільно засвоюваних протеїнів, "працює" навіть через 7-8 годин після прийому. 
  • Сироватковий протеїн. Один із найбільш швидко засвоюваних протеїнів. Таку добавку отримують з молочної сироватки. Вона містить високу кількість амінокислот BCAA, а також сприяє активному нарощуванню м'язової маси. Нині вважають однією з найефективніших добавок для досягнення бажаних результатів у мінімально короткі терміни.
  • Комплексний протеїн. Містить кілька видів протеїнів, як швидко, так і повільно засвоюваних. Залежно від виробника може містити добавки рослинного і тваринного походження.
  • Сироватковий ізолят. Висококонцентрована добавка з високим вмістом чистого протеїну. Уважають більш ефективною, ніж сироватковий протеїн завдяки концентрованому складу.
  • Рослинний протеїн. Отримують із гороху, сої, рису. За швидкістю засвоєння білки рослинного походження поступаються сироватковому протеїну.

 

Сироваткові протеїни
Протеин Whey Protein, 500 г, клубника, Progress Nutrition Протеїн Whey Protein, 500 г, полуниця, Progress Nutrition Добавки виробляють із смаком полуниці, чорної малини та білого шоколаду, ванілі, печива з кремом, шоколаду та фундука. Доступні об'єми виробника 500 г, 1000 г, 1,8 кг.
Заменитель питания Ultra Loss, вишневый йогурт, 450 г, BioTech Замінник харчування Ultra Loss, вишневий йогурт, 450 г, BioTech Підвищення сили, витривалості та нарощування м'язової маси, – ось для чого потрібен протеїн сироваткового типу від компанії BioTech. Добавка виробляється зі смаком вишневого йогурту і лісового горіха в обсязі 450 г.
Протеин Протеїн "100% Pure Whey", 454 г, зі смаком вишневого йогурту 100% білок американського бренду BioTech розроблений для професійних атлетів. Забезпечує активне нарощування м'язової маси в процесі тренувань. Виробляється в об'ємі 1000 г і 454 г. Доступні смаки добавки виробника: вишневий йогурт, полуниця, шоколад, ваніль. 
Сывороточный протеин WPC 80, 700 г, со вкусом белого шоколада, UNS Сироватковий протеїн WPC 80, 700 г, зі смаком білого шоколаду, Концентрат сироваткового білка від польського виробника UNS Nutrition. Виробляється в об'ємі 700 грамів. Добавки в асортименті бренду випускаються без смаку, зі смаком ванільного і малинового морозива, печива, білого шоколаду.
Протеин Econo Instant, 1800 г, со вкусом тирамису, UNS Протеїн Econo Instant, 1800 г, зі смаком тірамісу, UNS Чи варто пити протеїн Econo польської компанії UNS Nutrition? Так, адже добавка бренду підходить, як для спортсменів, так і для людей, які ведуть активний спосіб життя. Протеїн допоможе запустити процеси жироспалювання, а також набрати м'язову масу. Виробляється в об'ємах 1800 грам. У лінійці бренду є такі смаки білкових добавок: полуничне і ванільне морозиво, тірамісу, снікерс, шоколад і кокос, молочний шоколад.
Протеин Econo Premium, 900 г, со вкусом белого шоколада и малины, UNS Протеїн Econo Premium, 900 г, зі смаком білого шоколаду та малини, UNS Ще один різновид сироваткового протеїну від бренду з Польщі UNS Nutrition. Чим корисний протеїн такого типу? У цьому разі йдеться про преміальну лінійку сироваткових протеїнів, без додавання рослинних білків і з високоякісним амінокислотним складом. Виготовляється зі смаком шоколаду і малини, чорничного йогурту, апельсинового чізкейку, бананового морозива, молочного шоколаду і малини.
Сывороточный протеин WHEY, 1 кг, клубничный вкус, Nosorog Сироватковий протеїн WHEY, 1 кг, полуничний смак, Nosorog Білкова суміш українського виробника Nosorog – якісний швидкозасвоюваний протеїн. Його приймають зразу після тренування. Можливі смаки в лінійці бренду: полуниця, банан, шоколад, а також порошок без смаку. Випускається в упаковках по 1000 грам.
Протеин Ultra Pro, 450 г, со вкусом шоколада, Vansiton Протеїн Ultra Pro, 450 г, зі смаком шоколаду, Vansiton Основа добавки – швидкорозчинний концентрат сироваткового протеїну. Його виробляє український бренд Vansiton в пакуванні по 450 грамів. Доступний для покупки зі смаком шоколаду, ванілі, вишні, банана.
Протеин Ultra Pro, 450 г, со вкусом банана, Vansiton Протеїн Ultra Pro, 450 г, зі смаком банана, Vansiton Ще один різновид активної білкової добавки українського виробника Vansiton. Властивості протеїну спрямовані на поліпшення метаболізму й максимально інтенсивне засвоєння білків. Добавка також містить фосфоліпіди, активні ліпіди, імуноглобуліни та лактоферин. Пропонують у зіп-пакетах по 450 грамів і банках по 1300 грамів. Доступні смаки в лінійці: шоколад, банан, ваніль, полуниця.
Смесь для коктейлей, 3,6 кг, со вкусом вишни, Vansiton Суміш для коктейлів, 3,6 кг, зі смаком вишні, Vansiton Добавка поєднує протеїни та вуглеводи. Поповнює дефіцит глікогену та протеїнів у м'язах. Сприяє сушінню та збільшенню м'язових об'ємів. Продається в упаковках по 3,6 кг зі смаком ванілі, банана, вишні.
Протеин Вей-80 , 900 г, Vansiton Протеїн Вей-80, 900 г, Vansiton Містить 80% концентрат сироваткового протеїну. Виробляється об'ємом 900 грам без смаку. Сприяє активному нарощуванню м'язової маси, збільшенню витривалості та розвитку силових якостей під час активних тренувань.
Смесь для коктейлей, 900 г, со вкусом ванили, Vansiton Суміш для коктейлів, 900 г, зі смаком ванілі, Vansiton Добавка на основі білків і вуглеводів. Сприяє не тільки збільшенню маси, м'язових об'ємів, а й активному жироспалюванню. Випускається зі смаками: шоколад, ваніль, полуниця в об'ємі 900 грам.
Казеины
Мицеллярный казеин, 908 г, со вкусом шоколада, BioTech Міцелярний казеїн, 908 г, зі смаком шоколаду, BioTech Пролонгує ефект м'язового об'єму, сприяє активному відновленню сил після тренувань.
Мицеллярный казеин, 700 г, шоколадно-вишневый вкус, Nosorog Міцелярний казеїн, 700 г, шоколадно-вишневий смак, Nosorog Казеїн від українського бренду Nosorog. Випускається в об'ємі 700 грам зі смаками шоколад + вишня, а також із ванільним смаком.
Комплексные протеины
Комплексный протеин Ultra Formula, 1 кг, ванильный вкус, Nosorog Комплексний протеїн Ultra Formula, 1 кг, ванільний смак, Nosorog Комплексна протеїнова добавка зі смаком банана, ванілі, шоколаду в упаковці 1000 грам. Для чого потрібен протеїн такого типу, то це для всебічного ефекту. Добавка включає сироватковий протеїн, яєчний протеїн, а також казеїн. Всі види білків засвоюються в певний час, і беруть участь в різних процесах, починаючи від поліпшення м'язової маси, до пролонгування періоду підтримки м'язової форми.
Протеин ЕXTRA, 1,4 кг, со вкусом шоколада, Vansiton Протеїн ЕXTRA, 1,4 кг, зі смаком шоколаду, Vansiton Ще одна добавка також від української компанії Vansinton. Випускається в об'ємі 1,4 кг. Містить швидкі та повільні протеїни, включно з казеїном, сироватковим протеїном і амінокислотами. Доступні смаки – полуниця, шоколад і ваніль.
Протеин ЕXTRA, 900 г, со вкусом шоколада, Vansiton Протеїн ЕXTRA, 900 г, зі смаком шоколаду, Vansiton Активна суміш на основі концентрованого сироваткового та молочного протеїну. Завдяки складу сприяє активному збільшенню м'язової маси під час тренувань, а також пролонгованому результату тренувань. Добавки зі смаком полуниця, шоколад, ваніль в об'ємах 450 і 900 грам доступні для покупки на сайті.
Протеин ЕXTRA, 3,4 кг, со вкусом шоколада, Vansiton Протеїн ЕXTRA, 3,4 кг, зі смаком шоколаду, Vansiton Різновид комплексного протеїну від бренду Vasinton в об'ємній упаковці вагою 3,4 кг. Як й інші комплексні білкові добавки виробника містить сироваткові та молочні протеїни. Випускається зі смаком шоколаду і ванілі. Чудове рішення, якщо ви не знаєте, які протеїни краще пити для поліпшення і підтримання форми у вашому випадку.
Протеиновый комплекс Pro 70, 900 г, с клубничным вкусом, Vansiton Протеїновий комплекс Pro 70, 900 г, з полуничним смаком, Добавка містить сироватковий ізолят 80%, а також ізолят соєвого білка, сухе знежирене молоко. Випускається зі смаками: полуниця, вишня, ваніль, банан вагою 900 і 400 грамів.
Сывороточные изоляты
Whey Protein Isolate, 500 г, черная малина / белый шоколад, Progress Nutrition Whey Protein Isolate, 500 г, чорна малина / білий шоколад, Progress Біоактивна добавка від угорського виробника Progress Nutrition. Випускається в об'ємі 500 грам і 1800 грам зі смаком: білого шоколаду і чорної малини, печива, шоколаду. Відмінне рішення, якщо ви не знаєте, які протеїни краще пити. Добавка сприяє збільшенню м'язової маси і уповільнює м'язовий катаболізм.
Изолят сывороточного протеина Ізолят сироваткового протеїну "Iso Whey Zero", 908 г Суміш підходить як для професійних спортсменів-бодібілдерів, так і для прихильників активного способу життя, зокрема й тих, хто тренується для себе. Сприяє набору м'язової маси, спалюванню жирових відкладень, покращує анаболічні процеси в м'язах, зміцнює кісткову тканину. Виготовляється в об'ємі 500, 908, 2270 грам зі смаками ягідного брауні, полуниці, ванілі та кориці, банана, тірамісу.
Изолят сывороточного протеина Iso Whey, 750 г, со вкусом белого шоколада и малины, UNS Ізолят сироваткового протеїну Iso Whey, 750 г Добавка польської компанії UNS Nutrition – протеїнова суміш на основі сироваткового білкового ізоляту і концентрату. Підходить любителям і професіоналам, які бажають збільшити м'язові обсяги, знизити відсоток жирових відкладень. Діє в процесі інтенсивних навантажень, а також у період відпочинку завдяки багатокомпонентному складу. Випускається зі смаками снікерса, білого шоколаду і малини, солоної карамелі, білого шоколаду і кокоса, банана.
Сывороточный протеин (изолят) WPI 90, 700 г, со вкусом мороженного, Nosorog Сироватковий протеїн (ізолят) WPI 90, 700 г Ізолят сироваткового протеїну з 90% вмістом білка в складі. Випускається українським брендом Nosorog в упаковці вагою 700 грам. Із чим пити протеїн такого типу? Варіантів безліч: порошкову суміш розчиняють у воді, молоці, соку та інших напоях.
Растительные протеин
Протеин Vegan Protein, 500 г, лесные ягоды, BioTech Протеїн Vegan Protein, 500 г, лісові ягоди, BioTech Протеїнова суміш рослинного походження від американського бренду Biotech. Випускається в об'ємі 500 грамів на основі горохового та рисовоголків. Підходить для людей, які не споживають продукти тваринного походження. Що таке протеїн рослинний і для чого він потрібен? Для виготовлення рослинної протеїнової добавки для веганів, рис і горох розділяють на волокна, крохмаль і білки. А потім білки очищають і висушують до утворення порошкоподібної речовини. Рослинні протеїни підходять для збільшення м'язових об'ємів і поліпшення силових якостей. Виготовляється зі смаком лісових ягід.
Протеин веганский гороховый, 500 г, со вкусом ванили и черной смородины, All Nutrition Протеїн веганський гороховий, 500 г Гороховий протеїн для поліпшення м'язової маси та силових якостей. Підходить для спортсменів, які не споживають їжу тваринного походження. Випускається в об'ємі 500 грам зі смаком ванілі, а також чорної смородини і ванілі.
Гороховый протеин, 700 мг, Nosorog Гороховий протеїн, 700 мг, Nosorog  Білкова добавка такого типу створена на основі ізоляту соєвого білка. Підходить для людей, які бажають збільшити об'єми м'язової маси і запустити жироспалювальні процеси в організмі.
Випускається без смаку, а також зі смаком тоффі, тірамісу, шоколаду в упаковках 700 і 1000 грам.
Соевый изолят Соєвий ізолят "Plant protein", 900г, зі смаком шоколаду, Vansiton Ізолят для веганів на основі сої з 85% вмістом білка в складі. Виготовляється українським брендом Vansiton в об'ємі 900 грам і шоколадним смаком. Сприяє збільшенню м'язових об'ємів і рельєфів, а також жироспалювальним процесам.

 

Як вживати різні види протеїнів?

Протеїнові добавки – порошкові суміші з різними смаковими добавками. Зазвичай протеїни відповідно до дозування розбавляють молоком, водою або соком і споживають між прийомами їжі або після тренувань. Але є ще одне одвічне питання: в який час краще приймати протеїн. Відповідь на нього залежить від типу споживаного білка:

  • Казеїн приймають після тренувань.
  • Рослинні добавки на основі білкового ізоляту рекомендують вживати до 3 разів на день між прийомами їжі, зокрема 1 раз через 20 хвилин після активного тренування.
  • Сироватковий протеїн. Вживають добавку вранці та після тренування. У дні відпочинку добавку приймають один-два рази на день.
  • Сироватковий ізолят. Приймають двічі на день: після тренування і на ніч.

 

Властивості протеїну

 

Варто зазначити, що в комплексі з протеїнами для набору м'язової маси також рекомендують споживати креатин, аргінін і незамінні амінокислоти.

 


Насамкінець додамо, що системний прийом протеїнових добавок, як і споживання інших видів спортивного харчування, – серйозне рішення. Перед прийомом радимо звернутися за консультацією до лікаря. Він підкаже, чи можна приймати протеїн щодня, а також рекомендує курс протеїнового харчування з урахуванням ваших побажань і стану здоров'я. Також під час вживання будь-яких добавок важливо дотримуватися дозування, вказаного виробником. Ні в якому разі не перевищувати рекомендовані добові дози добавок.


Всі перераховані в матеріалі протеїни ви можете придбати на нашому сайті. Для наших клієнтів завжди оригінальні сертифіковані добавки, оптимальні ціни та сезонні акційні пропозиції.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд