Печіння в ступнях: як позбавитися симптому?

17.10.2023 25.03.2024
3437
Переглядів: 3437

Зміст:

Після прогулянки печуть підошви ніг? Такий симптом може свідчити про невдалий вибір взуття або виникати внаслідок патологій різного характеру, від цілком природних до надзвичайно небезпечних. Як позбутися печіння в стопах?

Біль і печіння в стопах ніг: можливі причини

Відчуття печіння підошви стопи – надзвичайно поширений симптом! Саме таку скаргу чують лікарі від жінок і чоловіків різного віку, комплекції та роду занять. Такий дискомфорт найчастіше турбує ввечері або вночі, поширюється на всю стопу або зосереджується в певній зоні. Ось декілька найбільш очевидних причин, з яких печуть стопи ніг:

  • екзема (дерматит), спричинена стресом, вживанням ліків, контактом з алергеном – наприклад, внаслідок алергічної реакції або подразнення шкіри, якщо ви носите шкарпетки із низькоякісної синтетики;
  • мікоз – ураження грибковою інфекцією, яке часто супроводжують відчуття сухості, свербіж і лущення шкіри;
  • стреси або перевтома – якщо ви чималу частину дня провели на ногах;
  • використання незручного взуття, що призводить до порушення кровопостачання.

Ноги: стопи горять зсередини. Що робити?

На жаль, досить часто печіння підошви стопи виникає внаслідок досить серйозних патологій в організмі. Серед таких причин:

  • проблеми пов’язані з неврологією: ноги горять під час розладів, що пов’язані з пошкодженнями нервової системи, наприклад, у разі нейропатії, що розвивається через цукровий діабет;
  • плоскостопість або інші різновиди деформації стопи – внаслідок неправильного розподілу ваги тіла на певні ділянки стопи, що призводить до надмірного розтягнення м’язів і зв’язок, стискання нервових закінчень;
  • ендокринні захворювання – ігнорувати неприємні симптоми в стопах небезпечно, адже це може призвести до утворення "діабетичної стопи";
  • остеохондроз хребта – крім болю в спині, одним із симптомів хвороби є печіння в стопах унаслідок пошкоджень у спинному мозку;
  • варикозне розширення вен – унаслідок порушення кровопостачання, коли патологія судин нижніх кінцівок перешкоджає нормальному відтоку венозної крові;
  • вагітність, період клімаксу, що пов’язані із сильними змінами в організмі.

Як нескладно помітити, різноманітних причин, що спричиняють неприємний симптом, дуже багато. Отже, універсальних рекомендацій не існує. Передусім, важливо знизити навантаження на стопи, змінити взуття на більш комфортне. Але повністю позбавитися печіння в стопах можна лише за умови впливу на основні причини виникнення дискомфорту.

У разі захворювання кістково-м’язового апарату, дистрофічно-дегенеративних змін у структурах хребта, захворювань ЦНС, людина помічає цілий спектр неприємних відчуттів – порушення чутливості правої або лівої ноги, оніміння. Симптоми можуть посилюватися в статичному стані або під час руху.

У разі деформацій стопи, зокрема, зміщення поздовжнього або поперечного склепіння, або ж носіння незручного взуття також може призвести до відчуття свербіння та порушення чутливості.

Як швидко позбутися печіння в стопах ніг?

Якщо ви помічаєте, що у вас печуть стопи, коли ви занадто втомлені або були змушені провести день у тісних туфлях, позбутися дискомфорту та відчуття жару в ступнях ніг вам допоможе:

  • контрастний душ – варто уникати, як занадто гарячої, так і надмірно холодної води, аби не спричиняти організму зайвого стресу;
  • прохолодні ванни для ніг або холодний компрес – це допоможе повернути кровопостачання до норми та зняти втому;
  • масаж ступнів – спробуйте розтирати їх круговими рухами;
  • походити босоніж декілька хвилин.

Після ванночки, масажу або компресу можна нанести на підошви ніг спеціальний охолоджувальний крем.

Бальзам для втомлених ніг із легактивом, заспокійливий, 120 мл, Herbavera

Якщо симптом печіння ступнів часто повторюється, можна скористатися порадами народної медицини та зробити ванночки для ніг із відваром лікарських рослин. Для цієї мети підійдуть ромашка аптечна, меліса або календула. Екстрактивні речовини цих трав добре знімають набряки та подразнення шкіри. Якщо шкіра стоп не має пошкоджень, ран або виразок, можна замість відвару цілющих трав, додати у воду невелику кількість морської солі.

Бішофіт для ванн з екстрактом ромашки, 330 мл, Лабораторія доктора Пирогова

Постійне відновлення відчуття, коли печуть підошви ніг – це ще один привід переглянути свій спосіб життя й обов’язково звернутися до лікаря, щоб визначити причину і якнайшвидше почати лікування. Один із важливих аспектів комплексної терапії патологій опорно-рухового апарату – використання якісної ортопедичної продукції від провідних вітчизняних і світових виробників, яку завжди можна замовити в інтернет-магазині "Рідні Медтехніка". Тут ви маєте змогу придбати інноваційні вироби, використання яких забезпечує:

  • анатомічно правильне положення стопи, а також надійну фіксацію її проблемних ділянок;
  • оптимізацію навантаження на ноги;
  • зменшення напруження в суглобах, зв’язках і м’язах.

Індивідуальні ортопедичні устілки Prostopoo

До уваги споживачів представлений широкий асортимент ортопедичної продукції, використання якої допоможе відчувати себе комфортно та впевнено, стояти та ходити без болю. Щоби позбутися печіння в стопах, тут можна придбати:

Ортопедичні устілки-супінатори з овечої шкіри Kaps Relax

Застосування таких лікувально-профілактичних ортопедичних засобів допомагає підвищити ефективність лікування, яке призначить ортопед, зменшити інтенсивність дискомфорту, запобігти травмуванню, розвитку деструктивних змін у кістковій і м’язовій тканинах і позбутись неприємних відчуттів під час ходьби.

Що саме обрати для найшвидшого та найбільш ефективного позбавлення печіння на підошвах ніг? Неодмінно зверніться до лікаря, який допоможе вибрати оптимальний засіб, що буде максимально ефективним і допоможе відчувати себе чудово впродовж усього дня.

Безумовно, будь-якому захворюванню набагато простіше запобігти, ніж лікувати. Щоб запобігти печінню в стопах ніг, спеціалісти рекомендують:

  • слідкувати за вагою тіла, особливо, коли організм переживає справжні гормональні бурі. Жінкам важливо дотримуватися збалансованого раціону під час вагітності та клімаксу;
  • вживати більше свіжих овочів і фруктів, забезпечити організм достатньою кількістю необхідних вітамінів і мінералів. За порадою лікаря, можна придбати харчові добавки, що містять речовини, яких часто бракує в повсякденному раціоні;
  • приділяти більше уваги фізичній активності, надавати перевагу помірним навантаженням, що відповідають віку, з урахуванням стану здоров’я;
  • вибрати зручне взуття, обмежити час носіння високих підборів;
  • слідкувати за гігієною ніг і взуття, у літній період використовувати устілки з антибактеріальним компонентом;
  • дотримуватися питного режиму, оскільки зневоднення організму призводить до втрати важливих для життя елементів, вітамінів і мінералів.

Надзвичайно важливо відмовитися від самолікування та ретельно контролювати стан здоров’я, особливо, за умови хронічних захворювань. Не забувайте відвідувати лікаря та проходити профілактичні обстеження, щоб завжди відчувати себе відмінно та не залишити поза увагою початок небезпечного захворювання.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд