Подушка для новонароджених: вибираємо перед покупкою

14.02.2019 02.04.2024
1084
Переглядів: 1084

Підготовка кімнати для майбутнього малюка — ціла наука. І якщо такі питання, як вибір кольору шпалер, меблів чи іграшок, більш-менш зрозумілі, то щодо купівлі подушки для новонародженого інформації критично мало. Спробуємо розібратися, які подушки для малюків пропонують виробники, а також як вибирати та в яких випадках купувати їх.

Однозначної думки з цього питання немає навіть у лікарів. Одні виступають категорично проти дитячих подушок і вважають, що вони псують скелет незміцнілого малюка. Інші, навпаки, стверджують, що виріб попереджає проблеми з шиєю, допомагає сформувати скелет і навіть коректну форму голови.

У цій непростій ситуації батькам доведеться розібратися самостійно. Паралельно в обов'язковому порядку рекомендована консультація. Бажано порадитися з двома лікарями: педіатром і ортопедом. Вони допоможуть зорієнтуватися в правильному напрямку.

У яких випадках використання подушки піде новонародженому на користь?

Якщо у дитини від початку немає проблем із хребтом, головою або шиєю, замість подушки зручно використовувати звичайну пелюшку. Її можна скласти вдвічі. У тих випадках, коли в малюка зафіксовано конкретні дефекти або відхилення, дійте більш обачно. 

У яких випадках малюкам краще не спати на рівній поверхні?

Неправильна форма черепа. Такі дітки, як правило, нахиляють голівку в один бік. Виявити тенденцію нескладно — достатньо трохи поспостерігати за дитиною. Після консультації з лікарем проблему вирішують за допомогою ортопедичної подушки певної моделі.

М'язовий гіпертонус. Діагноз ставить педіатр. Він же підкаже відповідний спосіб лікування та допоможе вибрати подушку.

Вроджена кривошия. Для усунення цього дефекту ортопедичну подушку вважають одним з основних засобів. Як допоміжний захід рекомендовано масаж.

Відрижка уві сні. У цьому разі подушка забезпечить кут нахилу, достатній, щоб дитина не захлинулася уві сні. Особливо актуальна ця рекомендація для малюків, які вважають за краще спати на боці.

Абсолютно здоровим діткам у перші місяці життя подушка абсолютно ні до чого.

Види дитячих подушок

Сучасні виробники ставлять перед батьками новонароджених непросте завдання. Класифікація основних типів виробів у доступному форматі допоможе дещо прояснити ситуацію:

подушка ортопедична метелик для новонароджених

 

Подушка-метелик виконана у вигляді валика з невеликим заглибленням по центру. У нього поміщається голівка дитини. Виріб рекомендовано до купівлі для діток віком від одного місяця і старше. В окремих випадках дозволяють використовувати подушку через 14 днів після народження. Метелик допомагає зафіксувати голівку малюка уві сні й формує правильну поставу.

Подушка-фіксатор, вона ж "позиціонер". Представлена у вигляді комплекту з трьох предметів. Безпосередньо сама, зазвичай нетовста подушечка і два валики для додаткової фіксації незалежно від положення, в якому спить дитина.

За відчуттями малюкові здається, що він перебуває в материнській утробі. На животик перевернутися не вийде — цьому заважають особливості конструкції. Деякі подушки укомплектовані додатковим пристроєм. Він імітує серце матері, що б'ється. Перед покупкою треба розуміти, що жодна подушка не замінить дитині повноцінного сну в обіймах із найріднішою та найближчою людиною на землі.

Розімкнуте кільце (подушка для годування). Призначена не для сну, а для того, щоб допомогти дитині прийняти максимально зручну позу під час вживання їжі.

Підголівник. Виконаний у вигляді матрацика компактних розмірів. Як правило, має ширину, що дорівнює відстані між бортиками ліжечка. Висота виробу порівняно невелика, тому більшість малюків почуваються комфортно. Головне завдання підголівника — підтримка шиї дитини під час сну.

Виріб із функцією проти удушення. Підходить крихіткам, які постійно перевертаються уві сні й вважають за краще довго спати на животику. Виготовлені з пористого матеріалу, який "дихає" і допомагає дихати дитині, навіть якщо малюк уткнеться носом у подушку.

Звичайні вироби. Новонародженим не підходять, але у віці від одного року бувають вельми корисні.

Коло для ванної. Забезпечує надійну фіксацію голівки малюка під час купання. Не дає напитися води з ванни та заважає тонути. Підійде всім батькам, які не хочуть зайвий раз переживати під час водних процедур.

Подушка з ортопедичним ефектом

Зазвичай її використання призначає лікар у разі проблем із хребтом, неправильної форми черепа, кривошиї, а також деяких інших відхилень і в профілактичних цілях. Більшість подушок для дітей мають форму валика та невелику виїмку в центральній частині. Завдяки поглибленню вдається знизити тиск на кістки шиї, усунути гіпертонус м'язів, стабілізувати дихання та розпрямити хребет.

Подушка з анатомічним ефектом

Виріб, який підлаштовується під особливості тіла малюка. Протипоказань до застосування немає. Використання дозволено всім новонародженим за відсутності проблем із хребтом. Найсприятливіший період застосування анатомічної подушки у віці від 0 до 2-х років.

Анатомічні моделі роблять з матеріалів природного походження, що дихають. Одна з найважливіших функцій — перешкоджання удушенню. Щоправда, ціни на вироби високої якості кусаються. Анатомічну подушку вважають найдорожчим, але й найкращим варіантом. Пам'ятайте! Економія недоречна, коли йдеться про здоров'я маленької людини.

Правила вибору

Перший крок — консультація з лікарем. Він дасть конкретні рекомендації, а також пояснить, яка саме подушка й чому підходить вашій дитині.

Подальший алгоритм гранично простий і зрозумілий усім батькам. Купівля починається з вибору матеріалу.

Пух і перо здаються чудовим натуральним варіантом, але матеріал природного походження нерідко викликає алергічну реакцію.

Шерсть також має оманливу привабливість. Прати таку подушку дуже й дуже проблематично. До того ж шерсть також досить алергенна.

Гречані волокна, кокосова стружка та всілякі трави гарні для наповнення дитячих матраців, але ніяк не ортопедичних подушок. Для маленької голівки такий валик здасться занадто некомфортним і твердим, попри свою екологічну чистоту. Подібні вироби краще купувати в більш пізньому віці.

Для новонароджених, як не дивно, ідеальним як наповнювач для подушки вважають штучний синтетичний матеріал. Він не викликає алергічної реакції, прекрасно піддається багаторазовому пранню, до того ж у ньому ніколи не заведуться кліщі, мікроби й інші паразити.

Під час вибору подушки віддавайте перевагу поліефірним волокнам, синтепону й іншим подібним видам наповнення.

Ідеальний варіант ортопедичної подушки для дитини

Різноманіття представленого асортименту збиває з пантелику навіть найуважніших і найпедантичніших батьків. Щоб гарантовано купити якісний, корисний для дитини виріб, не потрібно намагатися заощадити на ньому. Постарайтеся знайти можливість придбати якісну синтетичну подушку.

Малюкам із проблемами шиї та хребта показані вироби з ортопедичним ефектом. Бажано, щоб вони були виконані з пористих матеріалів. Тільки так дитина, що спить, буде дихати, навіть якщо уткнеться носом прямо в подушку. Вибирайте синтетичні матеріали, оскільки натуральні викликають алергію, надто грубі та погано відпираються. Обов'язково порадьтеся з лікарем перед покупкою.

Підіб'ємо підсумки

Залежно від ситуації більшості маленьких дітей корисні анатомічні або ортопедичні подушки. З їхньою допомогою знижується м'язовий тонус, формується правильна форма шиї, хребта та черепа. Обов'язково проконсультуйтеся з двома лікарями — педіатром та ортопедом. Вони дадуть цінні рекомендації, які спростять і прискорять процес вибору та покупки.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд