Норми артеріального тиску

24.11.2022 19.03.2024
56340
Переглядів: 56340

Зміст:

Фактично будь-який огляд у лікаря починається з вимірювання показників тиску крові. Варто зазначити, для багатьох людей процедура вимірювання тиску є звичним та обов’язковим ритуалом. Виміряти тиск справді не складно. Але щоб розібратися в показаннях тонометра, корисно знати, який тиск вважають нормою для людини, виходячи з її статі та віку.

Що таке кров’яний тиск?

Артеріальний тиск належить до розряду найважливіших фізіологічних параметрів, що визначають стан здоров’я. Величина тиску на стінки судин, яку вимірюють мм рт. ст., постійно змінюється, а наявність навіть невеликих відхилень відбивається на самопочутті людини. Сьогодні для вимірювання показань АТ потрібно менш як хвилину. Використання сучасних цифрових електронних тонометрів дає змогу пацієнту контролювати коливання тиску, не вдаючись до сторонньої допомоги.

Тиск за віком

А ось перші експерименти, що мали на меті виміряти кров’яний тиск за допомогою неінвазивних методів дослідження, активно вели вже наприкінці XIX століття, крок за кроком наближаючи вчених-новаторів до створення найбільш простого, зручного й точного ртутного приладу, більш досконалі версії якого активно використовували ще в другої половини минулого століття. Сьогодні ця процедура стала дуже простою, але як розібратися в отриманих цифрах? Інакше кажучи, який тиск є нормою для людини?

Види артеріального тиску

Для оцінювання АТ використовують два показники – верхній і нижній тиск:

  • верхній (систолічний) – тиск крові артерії, виміряний під час скорочення серцевого м’яза;
  • нижній (діастолічний) – характеризує силу опору в периферичних судинах.

Під час фіксації показників тонометра завжди першим відзначають значення систолічного (верхнього), а потім діастолічного (нижнього) тиску. Зрозуміло, абстрактні цифри, одержані в домашніх умовах, дають недостатньо інформації, оскільки не існує єдиної норми показань артеріального тиску. Крім цього, розрізняють кілька рівнів нормального тиску:

  • показники оптимального тиску – для тиску систоли не перевищують 120 мм рт. ст., а діастолічного – становлять щонайменше 80 мм рт. ст.;
  • нормальний тиск – передбачає розкид показників верхнього тиску – у межах від 120 до 126 мм рт. ст., а нижнього – від 80 до 84 мм рт. ст.;
  • у разі підвищеного нормального тиску показання верхнього тиску містяться в межах від 130 до 139 мм рт. ст., а нижнього – від 85 до 89 мм рт. ст.

Але це загальні (усереднені) показники, які дають дуже мало інформації без урахування статі та віку пацієнта. Щоб отримати точніше уявлення про стан здоров’я, лікар використовує за орієнтир норми тиску відповідно до віку пацієнта.

Який тиск вважають нормальним, виходячи із віку та статі?

Показники кров’яного тиску змінюються протягом усього життя й зумовлено це безліччю чинників – зниженням еластичності стінок кровоносних судин, звуженням їх просвіту через формування бляшок холестерину, зміною параметрів крові. Опір судин знижується, їх стінки розтягуються, у результаті відбувається зміна кровотоку. А проте, вікові зміни в показаннях систолічного та діастолічного тиску не настільки значні, наростають поступово.

Норми тиску за віком наведено в таблиці:
Вік людини Тиск у жінок, мм рт. ст. Тиск у чоловіків, мм рт. ст.
Від 20 до 30 років 120/75 126/79
Від 30 до 40 років 127/80 129/81
Від 40 до 50 років 137/84 135/84
Від 50 до 60 років 144/85 142/85
Від 60 до 70 років 159/85 145/82
Старше 70 років 157/83 147/83

Важливо розуміти, що в подібних таблицях норм тиску за віком наведено лише усереднені показники без урахування індивідуальних особливостей – маси тіла, способу життя, роду діяльності та фізичної активності, хронічних захворювань і ліків, які приймає людина. А проте, вони дають загальне уявлення про допустимі показники АТ, щоб у разі різко зазначеної тенденції до підвищеного чи зниженого тиску вчасно звернутися до лікаря.

А якими мають бути показники для дітей і підлітків? Для них є свої норми артеріального тиску:

Норми тиску для дітей і підлітків

Норми тиску для дітей і підлітків
Вік Систолічний тиск, мм рт. ст. Діастолічний тиск, мм рт. ст.
Новонароджені 60-90 40-50
Від 5 до 9 років 100-122 60-78
Від 10 до 14 років 110-136 70-86

Що робити, якщо показники тиску дуже далекі від норми? Приймати медичні препарати на власний розсуд – украй ризикований крок. Вид препарату та його дозування, а також режим застосування препаратів повинен призначити лікар.

Як часто потрібно вимірювати тиск?

Терапевти, кардіологи, невропатологи наполегливо радять зробити контроль показників артеріального тиску регулярним – так значно простіше співвіднести їх різкі зміни з тими чи іншими симптомами (головним болем, запамороченням, порушеннями серцевої діяльності). Але чи будуть отримані дані об’єктивними?

Норма артеріального тиску за віком

Одноразові вимірювання тиску малоінформативні. Для отримання точної картини стану пацієнта потрібно регулярно здійснювати вимірювання протягом певного періоду часу. Для осіб, які страждають на гіпертонію й інші захворювання серцево-судинної системи, такі вимірювання життєво необхідні – вони дають змогу коригувати приймання препаратів, що знижують тиск.

Фахівці рекомендують вимірювати АТ двічі на день (після пробудження й увечері). Оскільки на показники АТ впливає безліч чинників, лікарі рекомендують вжити заходів щодо стабілізації тиску:

  • за півтори години до вимірювання усунути всі види інтенсивних фізичних і психічних навантажень, а також не приймати лікарські препарати для підвищення тиску, відмовитися від міцного чаю, чорної кави;
  • за 30 хвилин до процедури – не виходити на холод чи спеку, у міру можливості перебувати за комфортної температури задля усунення напруги в м’язах і судинах;
  • за 10 хвилин до вимірювання тиску – зайняти місце, де зручно вимірювати тиск. Краще сісти в крісло або на диван з високою спинкою, щоб створити зручну опору для руки, ніг і спини та максимально розслабитися.

Не рекомендують вимірювати тиск безпосередньо після їди, під час розмови. Якщо показники викликають сумніви, можна виміряти тиск і на іншій руці, щоб унеможливити вплив випадкових чинників. Краще зробити це не відразу, а за кілька хвилин.

Під час регулярних вимірювань важливо звернути увагу, щоб манжета була щоразу на одному рівні, а її середина розміщувалась на рівні серця. Передпліччя руки з манжетою повинно мати горизонтальну опору – стіл, підлокітник крісла. Якщо потрібно провести повторне вимірювання тиску, треба витримати паузу щонайменше хвилину, щоб кровообіг у руці відновився. Винятково на підставі регулярних вимірювань можна зробити висновок про відповідність показників тиску нормі за віком.

Чому часто тиск далекий від норми

На відхилення показників тиску від норми впливає безліч найрізноманітніших чинників. Серед найімовірніших причин:

  • серцево-судинні патології;
  • зміна показників крові – з віком, а також у разі деяких патологій вона стає більш в’язкою;
  • зниження еластичності судинних стінок – через деякі ліки, особливості раціону або підвищені навантаження;
  • різке зменшення просвіту кровоносних судин – у разі гормональних збоїв, захворювань щитоподібної залози;
  • шийний остеохондроз,
  • захворювання нирок; порушення функцій сечовидільної сфери;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • стреси, тривалий стан психоемоційної напруги;
  • спадковий чинник;
  • метеозалежність.

Нерідко причиною стійкого підвищення тиску виступають особливості способу життя, звички та кулінарні уподобання:

  • вживання надто солоної їжі;
  • ожиріння;
  • куріння, зловживання алкоголем;
  • пристрасть до міцної кави та чаю;
  • брак фізичних навантажень.

Усім відомо, що саме стрес і сильне хвилювання призводить до різкого підвищення артеріального тиску. У деяких пацієнтів, які мають негативний досвід спілкування з медичними працівниками, розвивається патологія, що дістала назву "гіпертонії білого халата". У таких пацієнтів підвищений тиск спостерігають лише в стінах медустанови. Удома (у спокійній та звичній обстановці) переважно їхній тиск у межах норми, що відповідає віку.

Підвищений і знижений тиск під час вагітності

Процес виношування дитини часто супроводжується стійким зниженням чи підвищенням артеріального тиску. Щоб вчасно помітити проблему та вжити необхідних заходів для нормалізації кровопостачання організму плода, вимірювання тиску є обов’язковим елементом кожного планового огляду гінеколога. Майбутній матері рекомендовано контролювати цей показник щонайменше через день. Переважно перша половина вагітності характеризується зниженими показаннями артеріального тиску, а протягом другої половини терміну тиск дещо вищий за норму.

Серед основних причин низького тиску фахівці називають:

  • токсикоз у першій половині терміну вагітності;
  • порушення водно-сольового балансу;
  • неминучі зміни складу гормонів у крові;
  • хвороби судин і серця.

Якщо показники тиску впали нижче за значення 90/60 мм рт. ст., жінці треба повідомити про це лікарю. Про підвищення тиску вище за норму може свідчити почастішання запаморочення, шум у вухах, поява чорних цяток ("мушок") у полі зору, нудота й плями на обличчі та шиї.

Причини підвищеного тиску в дітей

Сьогодні підвищений тиск часто спостерігається навіть у дитячому віці. Переважно під час ретельного обстеження в дитини діагностують:

  • вегетосудинну дистонію;
  • наявність ендокринних захворювань;
  • органічні патології ЦНС.

А головними чинниками-провокаторами, тісно пов’язаними між собою, є надмірна маса тіла та дефіцит фізичних активностей.

Якщо в дитини показники артеріального тиску зазвичай нижчі за норму, її теж необхідно показати лікарю, оскільки це може свідчити про інфекцію або ендокринні патології.

Поради щодо профілактики відхилень артеріального тиску

Стійкі відхилення показників АТ від норми, погано – убік підвищення чи зниження, найчастіше свідчать про серйозні захворювання. Серед ускладнень артеріальної гіпертензії та гіпертонії:

  • інсульти й інфаркти;
  • розвиток транзиторних ішемічних атак;
  • гіпертонічний криз.

З метою профілактики лікарі рекомендують:

  • дотримуватися оптимального режиму харчування, уникати переїдання, обмежити вживання жирної та пересоленої їжі, фастфуду;
  • відмовитися від шкідливих звичок;
  • привести до норми масу тіла;
  • приділяти час помірній фізичної активності;
  • уникати стресів.

Хронічно знижений тиск – не настільки часте явище, як артеріальна гіпертензія. Однак воно завдає значного дискомфорту й призводить до дуже важких наслідків:

  • зниження гостроти зору та погіршення слуху;
  • ниркова недостатність;
  • ішемія та інфаркт.

Задля уникнення гіпотонії фахівці рекомендують:

  • зробити раціон різноманітнішим, відмовитися від виснажливих монодієт;
  • вживати достатньо вітамінів, мінеральних речовин, білкової їжі;
  • виділити більше часу для повноцінного нічного відпочинку;
  • знайти час для фітнесу, йоги, прогулянок чи іншого виду корисних фізичних навантажень.

Отже, будь-які відхилення показників артеріального тиску від норми, що відповідає віку, є тривожним симптомом і приводом найближчим часом відвідати сімейного лікаря або кардіолога. Призначати собі ліки за порадою приятельки, провізора з найближчої аптеки чи інформації з Інтернету – украй небезпечно та неприпустимо. Один і той самий препарат, ефективний для одного пацієнта, може бути абсолютно непотрібним для іншого. А ось щоб зрозуміти, чи не є "стрибок" тиску випадковим, спричиненим стресом чи перевтомою, важливо регулярно, день за днем контролювати цей показник. Цього достатньо, щоб своєчасно відреагувати на небезпечну тенденцію підвищення чи зниження артеріального тиску відносно норми відповідно до віку та розпочати лікування.

Яка норма тиску в людини

Стежити за стрибками тиску допоможуть сучасні апарати, які у величезному асортименті представлені в інтернет-магазині "Рідні Медтехніка". Тут ви завжди можете купити придатний за ціною та параметрами прилад, щоб полегшити контроль над артеріальним тиском, вчасно виявити найменші відхилення від норми та вжити необхідних заходів щодо їх усунення.

Крім цього, в асортименті нашого інтернет-магазину є великий вибір вітамінів і БАДів для підтримання серцево-судинної системи.

Бережіть своє здоров’я!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд