Лецитин: що це і для чого він потрібен

12.10.2021 08.03.2024
19494
Переглядів: 19494

Зміст:

Лецитин – це не проста речовина, це комплекс фосфоліпідних сполук у комбінації з тригліцеридами та слідами токоферолів, вуглеводів, стеролів. Лецитин виконує низку ключових функцій для організму, бере участь у регулюванні рівня холестерину та створенні оболонки для нервових клітин. Завдяки лецитину наш організм ефективніше бореться зі стресом. Організм здорової людини потребує близько 10 г лецитину на добу, він необхідний для побудови мембрани кожної клітини, незамінний для оптимальної роботи печінки й нервової системи, а також грає важливу роль у синтезі енергії.

Лецитин склад

Відомі види лецитину

Основними компонентами лецитину є холін, пальмітинова, арахідонова та стеаринова кислота. На сьогодні відомо, що лецитин може бути тваринного та рослинного походження. Кориснішим і доступнішим за ціною є рослинний лецитин. Досить популярними та поширеними на ринку є два види лецитину – соєвий і соняшниковий. Варто зазначити, що в організмі людини він не синтезується, тому повинен надходити з харчовими продуктами або зі спеціальними добавками

Отож поговоримо про ці два види детальніше:

  • Соєвий лецитин виготовляють шляхом екстракції соєвої олії, це потужний антиоксидант, що активує роботу клітин головного мозку, нервової системи та регулює обмінні процеси. Це ефір, що заповнює клітинні мембрани, відновлює пошкоджені клітини та доставляє в них поживні речовини.
  • Соняшниковий лецитин – виготовляють шляхом екстракції з нерафінованої соняшникової олії холодного віджиму. Його основний корисний компонент полягає в тому, що він майже не викликає алергічних реакцій, тому безпечніший, ніж соєвий. Має сильну гепатопротекторну дію та містить високий вміст жирних кислот, що належать до групи Омега-9, які зміцнюють міокард і знижують розвиток серцево-судинних захворювань.

Користь лецитину для організму

Лецитин користь

  • активує процеси клітинної регенерації в організмі;
  • забезпечує швидке транспортування поживних речовин і нутрієнтів у всі тканини й органи;
  • є природним антиоксидантом і бореться з токсичними речовинами;
  • покращує роботу репродуктивної системи;
  • бере участь у регуляції ліпідного обміну, захищає судини від жирових відкладень;
  • посилює процеси кровотворення, чим допомагає організму швидко відновлюватись від травм і операцій;
  • пом’якшує прояви клімактеричного синдрому та сприяє відновленню менструального циклу;
  • стимулює роботу мозку та покращує розумову активність;
  • протидіє накопиченню солей і профілактує жовчнокам’яну хворобу;
  • регулює мінерально-ліпідний баланс і сприяє схудненню.

Печінка

Вплив лецитину на печінку

Відомо, що лецитин позитивно впливає на процеси регенерації печінки та захищає її від впливу токсичних речовин і вільних радикалів. Він допомагає печінці виконувати одну з ключових функцій – очищення крові від небезпечних сполук.

Лецитин є незамінним компонентом багатьох фармпрепаратів із гепатопротекторною дією.

Нервова система

Лецитин відіграє важливу роль для нервової системи, оскільки він є основою для білої речовини головного мозку та побудови мієлінової оболонки нервів. Трохи цифр: нервова система дорослої людини містить близько 17% лецитину, а головний мозок на 30% складається з цієї речовини. Дефіцит лецитину негативно позначається на нервовій системі, що проявляється безсонням, дратівливістю, хронічною втомою та навіть може призвести до нервових зривів.

Серцево-судинна система

Важливе значення лецитин має для серцево-судинної системи, оскільки ця речовина знижує в'язкість крові, а отже, покращується її мікроциркуляція, підвищується працездатність, а також лецитин запобігає утворенню тромбів.


Репродуктивна система

Лецитин позитивно впливає на репродуктивну систему та роботу статевих органів як чоловіків, так і жінок. Наприклад, ця речовина є ефективною для терапії різних жіночих захворювань, а також для вирівнювання менструального циклу. Користь лецитину для чоловіків полягає у підвищенні рівня лібідо, поліпшенні еректильної функції та рухливості сперматозоїдів.


Імунна система

Для імунної системи лецитин відіграє важливу роль, оскільки сприяє виробленню антитіл для боротьби з різними інфекціями, а також для формування постінфекційного імунітету.


Контроль ваги та схуднення

Лецитин є важливою речовиною під час схуднення, оскільки прискорює ліпідний обмін. Але важливо розуміти, що для боротьби із зайвою вагою важливим є комплексний підхід – збалансоване харчування, фізичні навантаження та робота над собою. Тільки за такої умови додаткове приймання лецитину буде на 100% корисним і стане своєрідним "каталізатором" у скиданні зайвих кілограмів.

Продукти з вмістом лецитину

У яких продуктах міститься лецитин

Відомо, що лецитин винайшов французький вчений у далекому 1850 році з мозку та яєчного жовтка, згодом, майже через 90 років, було виділено лецитин із бобів сої, його на той час назвали "есенціальним фосфоліпідом". Джерелами лецитину в промислових масштабах є ріпак, соняшник, соя та риба.

Ми підготували для вас таблицю з харчовими продуктами, у яких міститься лецитин:

Ми підготували для вас таблицю з харчовими продуктами, у яких міститься лецитин:
Харчові продукти Вміст лецитину в 100 г продукту, мг
Яєчний жовток від 9600 - 11 000 мг
Ікра риб 10 000 мг
Соєва олія від 1 500 до 3 900 мг
Соняшникова олія від 700 до 1 400 мг
Яловичина від 850 до 100 мг
Горох 900 мг
Вівсяна крупа 400 мг
Гречка 460 мг
Пшоно 375 мг
Арахіс 160 мг
Капуста 130 мг
Морква 110 мг
Хліб 32 - 39 мг

Як приймати лецитин?

Лецитин Лецитин норма на добу

Добова потреба лецитину залежить від вікової категорії та фізичної активності людини.

Наприклад:

Дорослі 5 - 6 г
Дорослі, які регулярно займаються фітнесом 10 г
Вагітні та мами-годувальниці 12 г
Спортсмени під час підготовки до змагань 12 - 14 г і більше

Серед асортименту добавок із лецитином на сайті Рідні Медтехніка кожен може вибрати необхідний для себе БАД або комплекс у зручній формі випуску.  Кожна форма має свої переваги. Так, наприклад, для дітей найкращий соняшниковий лецитин у вигляді гелів, його можна змішати із соком чи молоком. Для дітей, залежно від віку, профілактичною дозою вважають  1-4 г на добу, розділяючи на 2 прийоми – перед або під час їди. Рідкий лецитин розчиняють у воді або інших напоях. Таблетки та капсули приймають просто запиваючи водою, а гранули можна додавати прямо в їжу, попередньо визначивши дозу.

Який лецитин краще приймати чоловікам?

Соєвий лецитин у своєму складі містить масла, фосфоліпіди, вітаміни А та Е та ізофлавони – природні аналоги жіночих статевих гормонів рослинного походження. Під час його регулярного вживання надлишок жіночих гормонів у чоловічому організмі спричиняє такі негативні прояви: зайва вага, зниження статевих функцій, пригнічення вироблення чоловічих гормонів, депресія. Тому його не рекомендують приймати чоловікам і хлопчикам. Потрібним і корисним для чоловічого здоров'я буде соняшниковий лецитин.

Чим корисний лецитин для жінок?

Чим корисний лецитин

Дівчатам і жінкам рекомендовано вживати саме соєвий лецитин через низку його позитивних ефектів на жіноче здоров'я:

  • соєвий лецитин містить у своєму складі фітоестрогени, що значно пом’якшують симптоми менопаузи;
  • під час розщеплення лецитину в кишківнику вивільняється велика кількість арахідонової кислоти, що необхідна для синтезу та підтримки оптимального рівня жіночих статевих гормонів, а також велика кількість жирних кислот групи Омега-3, а вони позитивно впливають на стан шкіри обличчя, волосся та нігтів;
  • у своєму складі соєвий лецитин містить речовини, що стимулюють роботу щитоподібної залози.

Щодо соняшникового лецитину, то він теж має свої особливості застосування для жіночого організму, адже його властивість розщеплювати холестерин і ЛПНЩ успішно застосовують у дієтології. Доведено, що регулярне застосування добавки лецитину на тлі дієти й фізичних вправ допоможе швидко й безболісно скинути зайві жирові відкладення.

Чи можна дітям приймати лецитин?

Лецитин дітям Лецитин у гелі

Ефективність і безпечність лецитину доведено й для дитячого організму, оскільки він стимулює мозкову активність, нормалізує функцію нервової системи та сприяє інтелектуальному розвитку. На сьогодні лецитин входить як допоміжний препарат у програму лікування затримки психомоторного розвитку, синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю, аутизму та дитячого розсіяного склерозу. Підвищена потреба у вітамінах в дитячому віці також є показанням до застосування лецитину як харчової добавки, адже він допомагає розщепити та засвоїти жиророзчинні вітаміни, що збільшує їх біодоступність.

Протипоказання для приймання лецитину

Особливих протипоказань до приймання лецитину не виявлено, проте варто пам’ятати про такі важливі нюанси:

  • алкоголь знищує в лецитині холін і жирні кислоти;
  • не рекомендовано вживати дітям до 3 років.

Серед побічних ефектів треба зазначити виникнення алергічних реакцій. У разі передозування препарати лецитину можуть призвести до ослаблення апетиту, нудоти, здуття живота, викликають біль у шлунково-кишковому тракті та діарею.

Джерела:

Healthline: Lecithin Benefits; https://www.healthline.com/health/lecithin-benefits 

Medical News Today: "Everything you need to know about lecithin"; https://www.medicalnewstoday.com/articles/319260

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд