Які вітаміни потрібні під час випадіння волосся?

08.04.2024 16.05.2024
15
Переглядів: 15

Зміст:

Випадіння волосся – явище цілком природне та закономірне. Вчені підрахували навіть щоденну норму для такого явища, що складає від 100 до 150 волосин, які випадають упродовж доби. Проте, майже кожній людині, час від часу доводиться переживати неприємні емоції, помічаючи, що темпи втрати волосся суттєво зросли. Чому це відбувається? Які вітаміни пити під час випадіння волосся, щоби повернути процес до біологічної норми?

Вітаміни для здоров'я шкіри, волосся та нігтів, 30 капсул, Doppelherz

Чому випадає волосся?

Перш ніж почати процес лікування алопеції (облисіння) та призначати вітаміни, щоб не випадало волосся, необхідно виявити причини підвищеного випадіння волосся. А їх може бути навіть декілька одночасно. Ось декілька найбільш поширених чинників, що ослаблюють волосся та призводять до його випадіння:

  1. Гормональні коливання. Зміна гормонального фону, що відбувається в жінок у період статевого дозрівання, під час вагітності, менструації та менопаузи, на тлі приймання гормональних контрацептивів. Найчастіше причиною посиленого випадіння волосся є підвищення рівня чоловічого гормону тестостерону. Часто на це вказують деякі характерні ознаки – нерегулярні менструації, поява вугрів, безпліддя. Така ситуація потребує коригування, отже, без допомоги досвідченого ендокринолога ніяк не обійтися.
  2. Постійні стреси – не найкращим чином впливають на стан волосяного покриву. Випадіння волосся – лише один із проявів реакції організму на пережиту перевтому, хвилювання, нервові зриви. Якщо напружений період швидко минає, ріст волосся повертається до норми.
  3. Внутрішні захворювання, перенесені важкі захворювання, виснаження, радіо опромінення та хіміотерапія. Іноді посилене випадіння волосся починається внаслідок важкої алергічної реакції, за наявності цукрового діабету, анемії, хронічних закрепів, у разі збільшення надниркових залоз, полікістозу яєчників, пневмонії та шийного остеохондрозу.
  4. Вживання деяких лікувальних препаратів. Посилена втрата волосся може виникати на тлі вживання гормональних контрацептивів, протигрибкових засобів, стероїдів, антидепресантів, таблеток від високого тиску та діуретиків.
  5. Неправильний щоденний догляд за волоссям. Важливо пам’ятати, що хімічні завивки, фарбування та термічні процедури дуже пошкоджують волосся та можуть стати причиною його інтенсивного випадіння. Ба більше, навіть засоби для укладки можуть зашкодити волоссю! Досить шкідливим є туге плетіння кіс, використання шиньйонів і перук, носіння проділу на одному місці.
  6. Дефіцит вітамінів і мінералів – одна з найважливіших причин, які негативно впливають на стан волосся. Якщо вітамінів не вистачає, в організмі відбувається перерозподіл важливих речовин для забезпечення життєво важливих функцій його органів і систем.

Вітаміни для волосся Maxi Hair, 90 таблеток, Country Life

Дефіцит вітамінів може бути наслідком хаотичного, неправильного або незбалансованого харчування, споживання неякісних продуктів, тривалого голодування або жорстких дієт.

Яких вітамінів не вистачає, якщо випадає волосся?

Просто дивно, скільки проблем може спровокувати дефіцит необхідних органічних сполук. Наслідки браку вітамінів для волосся не обмежені його інтенсивним випадінням. У такому разі часто спостерігають його потоншення, утворення лупи, ламкість і збільшення кількості посічених кінчиків. Волосся швидко втрачає силу, пишність і блиск, починає більше плутатися.

У такій ситуації абсолютно закономірне питання: якого вітаміну не вистачає під час випадіння волосся? Проте складність полягає в тому, що в таких випадках неможливо дати однозначної відповіді. Зазвичай, погіршення стану волосся спостерігають на тлі дефіциту відразу декількох речовин, а іноді – цілих груп вітамінів.

Зазначимо, що низькомолекулярні органічні сполуки найчастіше не синтезуються в організмі людини, отже, мають надходити з їжею. Або – зі спеціальних вітамінно-мінеральних комплексів та харчових добавок. Зазвичай до комплексів, які може призначити спеціаліст, входить велика кількість органічних сполук і мінеральних компонентів.

Вітамін A

Ретинол широко застосовують для догляду за шкірою – завдяки його здатності стимулювати оновлення клітин і збільшувати синтез колагену. Через брак вітаміну A відбувається втрата блиску, об’єму, ламкість і сухість волосся. Застосування вітамінних комплексів із ретинолом:

  • стимулює ріст волосся;
  • нормалізує виділення шкірного сала;
  • оздоровлює шкіру голови;
  • посилює кровопостачання волосяних фолікулів;
  • покращує засвоєння засобів від випадіння волосся.

Ретинол можна застосовувати, як внутрішній засіб, додавати в косметичні продукти для догляду за волоссям або в чистому вигляді наносити на корені.

Під час приймання харчових добавок із вітаміном A важливо пам’ятати про протипоказання – підготовка до зачаття, вагітність, період лактації. Важливо врахувати, що надлишок ретинолу не менш шкідливий, ніж його дефіцит.

Вітаміни групи B

Брак вітамінів групи B призводить до появи сивини та лупи.

  • Біотин (B7) використовують, як основне джерело живлення для підтримання росту й укріплення волосся.
  • Фолієва кислота (вітамін B9) має велике значення для здорового розвитку волосяних фолікулів.
  • Кобаламін (вітамін B12) сприяє утворенню червоних кров’яних тілець і сприяє покращенню кровопостачання та живлення шкіри голови.

Серед харчових джерел вітамінів групи B – листова зелень, курячі яйця, горіхи та цільні злаки. Перш ніж розпочати курс біодобавок, що містять ці вітаміни з метою покращити стан волосся та зупинити процес патологічного їхнього випадіння, варто проконсультуватися з лікарем.

Біотин, 300мкг, 100 таблеток, Solgar

Вітамін C

Якщо ви шукаєте, які вітаміни найбільш ефективно пропити від випадіння волосся, обов’язково включіть до комплексу аскорбінову кислоту. Вітамін C – надзвичайно потужний антиоксидант, що допомагає нейтралізувати дію вільних радикалів, запобігає ослабленню, сухості та ламкості волосся. Серед харчових продуктів, багатих на вітамін C – цитрусові, полуниця, томати, чорна смородина, шипшина, солодкий перець і всі різновиди капусти.

Вітамін C, що входить до складу величезної кількості вітамінних комплексів, допоможе:

  • збільшити вироблення колагену, що надає волоссю міцності й еластичності;
  • покращити кровообіг у шкірі голови та покращити засвоєння волосяними фолікулами корисних поживних речовин;
  • посилити ріст волосся.

Вітамін С і плоди шипшини, 100 таблеток, Solgar

Вітамін D

Кальциферол (вітамін D) також має надзвичайно велике значення для краси та здоров’я волосся, а його брак може стати одним із чинників алопеції та уповільнення росту волосся, яке стає тонким і вразливим.

На щастя, вітамін D синтезується в тілі людини, коли на шкіру потрапляє достатня кількість сонячного світла. Окрім цього, він є в різноманітних продуктах – жирній рибі, морепродуктах, яєчних жовтках і молочних продуктах.

Вітамін E

Токоферол – один із сильних антиоксидантів, що допомагають від випадіння волосся, запобігаючи пошкодженню під впливом негативних зовнішніх чинників і неправильного догляду. Вітамін E міститься в горіхах, соняшниковому насінні, бобових, морській рибі та практично у всіх рослинних оліях. Вживання достатньої кількості вітаміну E сприяє:

  • зменшенню запальних процесів на волосистій частині голови;
  • покращенню циркуляції крові;
  • покращенню зовнішнього вигляду волосся, що набуває блиску та пишності;
  • підвищенню його еластичності та міцності.

Цинк

Навіть найбільш ефективні вітаміни від випадіння волосся не дадуть бажаного результату, якщо у вашому раціоні не вистачає потрібних мінеральних речовин. І передусім це цинк, що необхідний для нормального життєвого циклу волосяних фолікулів. Брак цинку робить волосяний стрижень крихким і ламким, призводить до надмірного випадіння волосся та низки проблем зі шкірним покривом голови.

Аби отримати достатню дозу цинку, включайте до раціону молюски, гриби та горіхи. Але якщо лікар діагностує суттєвий дефіцит цинку, варто придбати один із вітамінно-мінеральних комплексів із цим мінералом.

Залізо

Залізо необхідне для утворення еритроцитів – червоних кров’яних тілець, що забезпечують перенесення кисню та поживних речовин до волосяних фолікулів. Брак заліза може стати причиною залізодефіцитної анемії – патологічного стану, що супроводжується загальним погіршенням самопочуття, хронічною втомою та слабкістю. Волосся за таких умов часто випадає, ламається та січеться, виглядає тьмяним. Відновити баланс цього мінерального компонента допомагає корекція раціону. Дієтологи рекомендують надавати перевагу червоним сортам м’яса, морепродуктам, стравам із субпродуктів. А за необхідності – додати мінеральні комплекси, що містять залізо.

Які вітаміни пити, щоб не випадало волосся?

У нашому інтернет-магазині ви знайдете широкий вибір вітамінів та мінералів від випадіння волосся від провідних вітчизняних і світових виробників. Серед найпопулярніших вітамінів, які варто пити від випадіння волосся, і які у своїх відгуках високо оцінили наші покупці, можна виділити такі позиції з нашого каталогу:

  • Цинк активний у таблетках від ЕлітФарм – харчова добавка, яка допомагає ефективно подолати дефіцит мінеральної речовини для покращення загального стану здоров’я, подбати про красу шкіри та волосся, позбутися ламкості та випадіння.
  • Вітаміни для волосся Maxi Hair – харчова добавка в таблетках, що містить унікальний комплекс вітамінів і мінералів, вживання якої допоможе підтримати оптимальний ріст волосся, подбати про здоров’я шкіри та нігтів. Засіб, що виготовляють із безпечної натуральної сировини, легко засвоює організм.
  • Комплекс Волосся Шкіра Нігті торгової марки Кортес – для найбільш ефективної потрійної дії. Окрім стандартного набору вітамінів мінералів, добавка містить екстракт виноградних кісточок і ламінарії. Засіб допомагає позбутися перших ознак старіння, відновлює ріст волосся, покращує стан нігтів.
  • Country Life Maxi-Hair For Men – комплекс спеціально для чоловіків. Засіб, що не містить глютену, сої, молока та консервантів, подбає про стан нігтів і шкіри, а головне – відновлює активність волосяних фолікулів, додає волоссю сили та здоров’я.
  • Супер Волос Актив – вітамінно-мінеральний комплекс у форматі капсул, що безпечно й ефективно дбає про стан волосся, надає їм сили, міцності та глянцевого блиску. Добавка підійде для дорослих і підлітків.

MAXI HAIR для чоловіків, 60 капсул, Country Life

Рекомендації щодо дієт під час випадіння волосся

Якщо причиною підвищеного випадіння волосся є певні порушення раціону, і ви знаєте, які вітамін пити, щоб волосся не випадало надто інтенсивно, дуже важливо ретельно переглянути звичайний раціон і скорегувати його відповідно до вимог вашого організму. У такому разі ваше меню має містити всі необхідні для здоров’я вітаміни та мінерали – кремній, цинк, сірку. Дуже важливо споживати продукти, багаті на білок, поліненасичені жирні кислоти, а також – клітковину.

Дієтологи наполегливо рекомендують під час випадіння волосся включати у свій раціон такі продукти.

  • Курячі та перепелині яйця – вони містять багато білка та біотин. Білок відповідає за процеси росту, а біотин бере участь у синтезі кератину, що є одним із головних компонентів структури волосини.
  • Різноманітні ягоди, свіжі овочі та фрукти, що вирізняються високим вмістом вітаміну C, який забезпечує захист волосяних фолікулів і сприяє нормалізації синтезу колагену.
  • Шпинат, що є одним із джерел заліза, фолієвої кислоти й інших мікроелементів і вітамінів.
  • Батат – буде дуже корисним, завдяки високому вмісту бета-каротину, що важливий для синтезу вітаміну A. Він відповідає за відновлення ослаблених волосних цибулин.
  • М’ясо – важливе джерело білка та заліза, адже саме вони відповідають за міцність волосяних цибулин та насичення їх киснем.

Та, звісно, якщо проблема сягає критичної межі, варто звернутися до лікаря, який обов’язково порекомендує вітаміни, які потрібно вживати від випадіння волосся.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд