Які бувають інвалідні крісла?

11.04.2023 19.03.2024
1466
Переглядів: 1466

Зміст:

У сучасному світі часткова втрата рухових функцій уже не змушує людину ізолювати себе від соціуму. Величезний вибір інвалідних крісел і візків допоможе за будь-яких умов зберегти мобільність. Важливо лише правильно вибрати засіб пересування відповідно до індивідуальних вимог. Як обрати інвалідне крісло – далі в матеріалі.види інвалідних візків

Для кого призначені інвалідні крісла?

Інвалідні крісла – чи не єдиний спосіб пересування для людей, які через інвалідність або хворобу не мають змоги ходити. Важлива умова для користування інвалідним кріслом-візком – можливість упродовж тривалого часу перебувати в стані сидячи Конструкція крісла має:

  • сидіння, виготовлене з гігієнічного матеріалу;
  • литі або пневматичні колеса;
  • підніжку;
  • підлокітники.

Опора для ніг і підлокітники можуть бути фіксованими, знімними та знімно-відкидними.

А ось перші прототипи візків, у яких було використано електричну тягу, з’явились понад сто років тому, але практично не знаходили використання. Сьогодні на ринку медичного та реабілітаційного обладнання є величезна кількість різновидів інвалідних крісел, адаптованих для використання в умовах замкнутого простору або міської вулиці, перевезення в транспорті або навіть спортивних змагань.

Основні типи інвалідних візків

Щоб обрати найкращий і найзручніший варіант, важливо знати, які бувають інвалідні візки. Зазвичай інвалідні крісла розрізняють залежно від режиму їхнього використання та способу керування. Розглянемо кілька найбільш поширених варіантів.

Кімнатні візки

Кімнатні візки – украй необхідний варіант для людей з інвалідністю. Такий візок рухається завдяки обертанню ободів руками. Кімнатні інвалідні крісла найбільш маневрові та компактні, призначені для подолання дверних отворів.

які бувають інвалідні візки

Універсальні візки

Універсальні різновиди інвалідних візків можна використовувати і вдома, і поза його межами. Такі моделі вирізняє оптимальний набір функцій, який задовольнить потреби пацієнтів із середньою активністю, забезпечить комфорт і безпеку самостійного пересування людини з обмеженими фізичними можливостями. Універсальні крісла – це широка лінійка товарів, до якої входять моделі з механічним та електричним приводом.

Механічні візки

Моделі, що належать до цієї категорії, можуть бути двох типів:

  • з ручним приводом – найпростіші візки з великими задніми колесами, що додатково обладнані широким металевим ободом. Штовхаючи обід уперед або назад, користувач рухає задні колеса та все крісло;
  • з важільним приводом – більш зручні в користуванні завдяки двом важелям з ергономічними ручками. Вони забезпечують більшу швидкість, ніж візки з ручним приводом.

Гібридні візки

Гібридні візки можуть рухатися завдяки людині або завдяки використанню електромотора. Це дає змогу самостійного пересування на чималі відстані осіб із травмою шийного відділу хребта або ослабленими руками. У зимовий період їх можна використовувати в ручному режимі зі знятим акумулятором, це значно знизить їхню вагу.

Візки з електроприводом

Це найзручніший варіант інвалідного крісла, що не потребує фізичних зусиль і розвиває швидкість до десяти кілометрів за годину. На відміну від механічних візків, електропровідні моделі оснащено двигуном, який живить акумуляторна батарея. Керують із пульта, вбудованого в один із підлокітників. Візки з електроприводом обов’язково обладнують надійними гальмами. Сьогодні на ринку представлено варіанти для кімнатного та вуличного використання.

Спортивні візки

Використання спортивного інвалідного візка дає змогу пацієнту з обмеженими можливостями займатися спортом і навіть танцями. Щоб зменшити їхню вагу, спортивні моделі виготовляють із міцних сплавів. Вони вирізняються високою маневровістю та продуктивністю – завдяки наявності жорсткого каркаса.

Активні та спортивні візки

Активні інвалідні візки забезпечують можливість користувачеві здобути незалежність від сторонньої допомоги – самотужки долати перешкоди (сходинки та бордюри), мають кілька налаштувань режиму для найбільш зручного використання.

Дитячі візки

Дитячі інвалідні візки бувають двох типів:

  • візки для прогулянок – призначені для перебування дитини на вулиці, у парку, за містом;
  • для дітей із неврологічними захворюваннями – створені з акцентом на безпеку та комфорт, обладнані додатковими кріпленнями та допоміжними елементами.

як вибрати інвалідне крісло

Основні характеристики інвалідних крісел

Навіть якщо ви вже визначились із типом інвалідного візка, дуже важливо звернути увагу на кілька найважливіших характеристик, що впливають його зручність і функціональність.

Матеріали, що використовують для виготовлення

Раму конструкції може бути виготовлено зі сталі, алюмінієвого сплаву або карбону. Інвалідні візки з алюмінію та карбону – легші за сталеві, що є досить важливою особливістю для механічних моделей. Для оббивки сидіння використовують екологічно безпечні та гігієнічні матеріали: шкірозамінник або гігроскопічну тканину. Такі матеріали не потребують складного догляду та забезпечують високий рівень комфорту.

Розміри та конструкція

Як обрати інвалідне крісло за розміром? Доведеться взяти до уваги:

  • вантажопідйомність – максимальна вага, що має витримувати візок;
  • вага інвалідного крісла – доведеться обирати золоту середину між стійкістю та легкістю в пересуванні;
  • спинка – регульована або фіксована.

До найважливіших параметрів, від яких залежить комфорт пацієнта, важливо додати:

  • ширину, глибину та висоту сидіння;
  • висоту спинки;
  • висоту підлокітників.

Середня ширина сидіння становить від 38 до 54 см, а орієнтуватися потрібно на комплекцію користувача. Зазвичай для кімнатного використання обирають легші та компактніші варіанти, для універсальних моделей важливо врахувати наявність об’ємного теплого одягу. Щоб виміряти ширину сидіння, визначають відстань між найбільш випнутими точками стегон і додають 5 см.

Висота сидіння буде оптимальною, якщо ноги користувача, зігнути в колінах під прямим кутом. Для визначення висоти вимірюють відстань від підколінного заглиблення до п’яти та додають 5-7 см.

Особливості дизайну та функціональність

Сучасна реабілітаційна техніка сьогодні докорінно змінює звичне уявлення про засіб пересування для людини з обмеженими фізичними можливостями. Стильний дизайн, використання сучасних, надійних і практичних матеріалів, широкий функціонал – усе це допомагає значно підвищити якість життя після складної операції, травми, у разі інвалідності або для літніх людей, що мають проблеми із самостійним пересуванням.

Сьогодні ви можете придбати інвалідні візки з додатковим функціоналом – змінним положенням спинки, підлокітників та підніжок, а також інвалідні візки з туалетом або спеціальні моделі, що допомагають зробити більш комфортним справляння фізіологічних потреб організму.

Обираючи модель зі складаною рамою, ви забезпечите максимум мобільності. У складеному вигляді таке інвалідне крісло легко поміститься в багажнику автомобіля.

Сидіння та спинки

Спинка інвалідного крісла має бути досить зручною та забезпечувати достатнє підтримання хребта користувача, адже оптимальний розподіл ваги тіла є важливою умовою для швидкої реабілітації, отже, розмір і висота спинки мають відповідати параметрам тіла пацієнта.

Для літніх людей  в разі ослаблення та низької рухової активності варто придбати додаткову протипролежневу накладку.

Для активних користувачів, які багато часу проводять у візку, варто придбати модель із відкидною спинкою, щоб відпочивати в напівлежачому положенні.

Підставки для ніг та підлокітники

Навіть такі елементи, як-от підлокітники можуть мати кілька різних варіацій, їх розрізняють:

  • за фіксацією – відкидні, знімні, фіксовані;
  • за формою – східчасті або видовжені;
  • за можливістю трансформації – зі змінною висотою або цільні.

Візок із незнімними підлокітниками є найбільш стійким. А наявність знімних і відкидних підлокітників дає змогу пересаджуватися на ліжко, диван або в автомобіль без зайвих перешкод. Східчасті підлокітники дають змогу зручно сидіти за столом будь-якої висоти, а видовжені варіанти забезпечать рукам більше комфорту.

Підніжки теж розрізняють за конструкцією та бувають:

  • фіксовані – їх регулюють за довжиною залежно від зросту користувача;
  • знімно-відкидні – дають змогу користувачеві спростити процес пересаджування у візок;
  • знімно-відкидні з ортопедичною подушкою – можуть змінювати кут нахилу, навіть до горизонтального положення, перетворюючи крісло в зручний шезлонг.

Переносні пристрої та інші аксесуари

Зробити інвалідне крісло ще зручнішим допоможуть різноманітні аксесуари та пристрої. Ви завжди можете придбати додатково:

  • подушки на сидіння або під спину – з охолоджувальним гелем або ефектом пам’яті;
  • антиперекидач – зробить користування візком безпечнішим;
  • пристрої для зручного підняття ніг;
  • дошки для пересадження;
  • плащі-чохли – для тривалої прогулянки, на випадок прохолодної погоди;
  • ремені та фіксатори, щоб запобігти падінню.

Іноді доводиться змінювати зношені деталі та вузли. Тож ви завжди можете придбати пневматичні колеса, запасні камери або покришки до коліс.

Як вибрати інвалідний візок

До вибору інвалідного крісла варто поставитися дуже відповідально, адже цей пристрій купують на тривалий час або до кінця життя, отже, він має бути максимально зручним. Які інвалідні візки краще забезпечать достатній рівень комфорту? Важливо врахувати стан здоров’я користувача, особливості його способу життя та фізичні параметри його тіла. Ось кілька практичних рекомендацій:

  • передусім візьміть до уваги масу тіла – якщо вона перевищує 100 кг, варто звернути увагу на ті різновиди інвалідних крісел, які обладнано посиленим каркасом;
  • співвідношення об’єму таза та сидіння. Затісне сидіння загрожує порушенням кровопостачання, утворенням пролежнів і некрозом тканин, завелике – браком достатньої фіксації та проблемами з хребтом;
  • загальна ширина візка дуже важлива, адже він має проходити через дверні отвори. Щоб визначити цей параметр, вимірюють відстань між крайніми випнутими точками коліс;
  • зручність і функціональність підлокітників, підніжок і підголовника дуже важлива. Наприклад, у разі схильності до набряків ніг важливо обрати модель із рухомою підставкою;
  • маневровість, легкість і простота в керуванні допоможуть уникнути зайвих проблем під час використання інвалідного візка;
  • якщо стан здоров’я передбачає активний спосіб життя та мобільність, найкраще придбати інвалідний візок з електроприводом. Для тих, хто проходить реабілітацію або бажає підтримувати фізичну форму, варто звернути увагу на активні моделі, що допоможуть присвячувати час доступним різновидам фітнесу;
  • тип колеса інвалідних крісел також надзвичайно важливий. Пневматичні колеса будуть виконувати роль додаткової амортизації, тож пересування вулицею стануть значно комфортнішими.

Потрібна допомога у виборі інвалідного крісла? Консультанти інтернет-магазину "Рідні Медтехніка" із задоволенням допоможуть придбати вам найкращу модель інвалідного візка та необхідні зовнішні аксесуари. Тут ви можете замовити будь-які моделі інвалідних крісел-візків, а також весь перелік додаткових аксесуарів від провідних виробників медичного та реабілітаційного обладнання з доставленням по Україні.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд