Як вибрати зубну пасту для дітей?

04.08.2023 20.03.2024
1484
Переглядів: 1484

Зміст:

Здоров’я зубів дуже важливе в будь-якому віці, а багатьох проблем можна запобігти, наприклад, появи зубного каменю та карієсу. Правильна й якісна гігієна ротової порожнини, регулярне чищення зубів і вдало вибрана зубна паста – надійний захист від багатьох проблем із зубами, навіть у наймолодшому віці. Профілактичні походи до стоматолога та правильні звички догляду за зубами стануть запорукою дитячого здоров’я (і не лише ротової порожнини), а також позбавлять дитину страху перед лікарями загалом і зокрема стоматологами.

Перша зубна паста дуже важлива і треба свідомо підходити до її вибору, адже в ранньому віці дитина може випадково її проковтнути. Як вибрати зубну пасту для дітей у ранньому віці та на що обов’язково варто звернути увагу ми розповімо більш детально у цій статті та надамо практичні рекомендації та пояснення.

дитяча зубна паста

Чим дитяча зубна паста відрізняється від дорослої?

Коротко відповісти на запитання, чим відрізняється дитяча зубна паста від дорослої неможливо, адже відмінностей надто багато й кожну важливо розглянути окремо, щоб нічого не обійти увагою під час вибору зубної пасти.

  • Вміст абразивних частинок: що ближче він до нуля в дитячій зубній пасті, то краще. Дитяча зубна емаль тонша та м’якша, а в ранньому віці перебуває лише в процесі дозрівання, тож щоденний механічний вплив може призвести до її стоншування та підвищення чутливості зубчиків.
  • Відбілювальні елементи – у дитячій зубній пасті вони також не потрібні через свою занадто агресивну дію до дитячих зубів.
  • Фториди – перед тим, як вибрати зубну пасту дитині, особливо в ранньому віці, коли є ризик, що дитина може її з’їсти, переконайтесь, що частка фторидів у пасті в межах допустимої норми (0,025%).

Різниця між дитячою та дорослою зубною пастою величезна, тож не варто нею нехтувати. Ретельно читайте, що написано на пакуванні та перевіряйте вікову відповідність обраної пасти, адже виробники мусять зазначати, з якого віку її дозволено використовувати. Водночас не затягуйте з переходом на більш "дорослу" зубну пасту, відповідно віку дитини, щоб чищення зубів було більш якісним.

дитяча зубна паста купити

На що звертати увагу під час вибору зубної пасти для дітей?

Безліч різних характеристик впливає на те, як вибрати дитячу зубну пасту, але перше, на що варто звертати увагу – це вік і потреби дитини. Вікові зубні пасти мають на пакуванні містити маркування: 0+, 1+, 6+ тощо, яке вказує, коли можна починати використовувати продукт. Ми вже говорили про відмінності складу в різновікових пастах.

Від нуля і до двох років варто використовувати абсолютно безпечні зубні пасти, які можна їсти, адже в такому віці дуже складно прополоскати дитині рот. У зубних пастах для найменшеньких (до 1 року) можуть додавати протизапальні компоненти, що допоможуть знизити запалення ясен і неприємні відчуття під час прорізування зубів. Зубні пасти від 2-х років уже містять невелику частку абразивних елементів, фторидів і сприяють формуванню та зміцненню емалі, деякі містять натуральні компоненти, що допомагають врегулювати флору ротової порожнини, запобігають появі карієсу. У віці 6–7 років зубна паста вже сприяє активному очищенню зубів, містить абразиви та фториди, рідше в ній присутні смакові добавки. І водночас, у цьому віці вже варто звернути увагу на конкретні потреби зубів – чи то зміцнення емалі, чи захист від карієсу або зниження чутливості. Яку дитячу зубну пасту вибрати вам підкаже стоматолог, але необхідно ретельно вивчати склад перед купівлею.

Наступним важливим критерієм того, як підібрати зубну пасту дитині, є її безпека й якість. Важливо проконсультуватися зі стоматологом, прочитати відгуки про продукти різних виробників та обрати сертифіковані товари, із чітко описаним складом (якщо він відповідає вашим потребам), попередньо перевіривши, чи все гаразд зі строком придатності пасти.

Особливо важливо врахувати індивідуальні протипоказання: непереносимість тих чи інших компонентів, алергії тощо.

Універсальної відповіді, яка зубна паста найкраща для дитини, немає, адже все необхідно підбирати індивідуально. Але скориставшись загальними рекомендаціями, ви можете вибрати своєму малюку найкращу зубну пасту.

Ми вже декілька разів згадували про фторид у зубній пасті, тож треба розповісти про його користь та обмеження. Фтор – елемент, що необхідний організму, зокрема, зубам, для формування міцної емалі та запобігання появи карієсу, тож пасти, що містять фтор, корисні зубам, але за умови правильного дозування. Саме тому середньо визначена норма для дитячих паст складає 200 мг/м³ для віку від нуля до трьох років, 500 мг/м³ – чотири-шість років і 1500 мг/м³ для старших.

Окремо важливо сказати про смако-ароматичні властивості сучасних дитячих зубних паст, виробники яких останнім часом пропонують величезну кількість варіацій, щоби батькам було простіше залучати дітей до чищення зубів і робити цей процес приємним. І водночас їхня наявність набагато розширює склад продукту, тож варто уникати паст із довгим списком невідомих вам добавок. Та "смачні" зубні пасти на ранніх етапах формування звички чищення зубів допоможуть закріпити позитивний і приємний досвід. Для цього знайдіть зубну пасту з максимально можливим натуральним (або хоча б знайомим складом) та улюбленим смаком чи запахом вашої дитини, щоб заохотити та зацікавити її чистити зубки.

За призначенням вашого сімейного стоматолога ви можете підібрати зубну пасту з додатковими функціями відбілювання зубів чи захистом ясен, протизапальні чи з більшим вмістом кальцію, наприклад. Такі засоби варто вибирати індивідуально та під контролем лікаря, адже вони є лікувальними та підходять далеко не кожному. Тож їх вибір варто довірити професіоналам.

Обираючи якою зубною пастою чистити зуби дітям, треба врахувати безліч чинників від загальних вимог і норм (допустимі норми вмісту тих чи інших речовин, вікова категорія) і індивідуальні вподобання (смако-ароматичні властивості зубної пасти) й індивідуальні потреби (підвищений вміст кальцію чи фтору, активна формула для лікування проблем із зубами чи яснами тощо). Кількість чинників для вибору велика, тож варто підходити до підбору з усією серйозністю та відповідальністю.

Дитинство – дуже важливий період у житті кожної людини, коли є шанс сформувати правильні звички, які в подальшому допоможуть запобігти проблем зі здоров’ям ротової порожнини. І ще більш важливою є зубна паста для дітей, а також те, як вибрати її та як правильно користуватися, коли дитина має індивідуальні потреби щодо її складу.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд