Як обрати килимок для занять спортом?

09.09.2022 08.03.2024
2387
Переглядів: 2387

Зміст:

Заняття спортом – це невіддільна частина здорового способу життя, а в період пандемії коронавірусу ми зазнали значних карантинних обмежень, тому довелося пристосовуватися до тренувань у домашніх умовах. Зазвичай спортивні зали та студії фітнесу забезпечують відвідувачів всіма необхідними аксесуарами, зокрема килимками для вправ, кільцями для пілатесу, гантелями тощо. Влаштовуючи місце для тренувань вдома, більшість стикнулися з великою кількістю запитань: "Який  каремат вибрати для фітнесу?", "Який більше підійде для йоги?", "Якими правилами керуватися під час вибору спортивного інвентарю?", "Чому варто звертати увагу на товщину, матеріал, зчеплення з підлогою та зносостійкість?". Відповіді на всі ці запитання та додаткові поради щодо вибору комфортного килимка для фізичних вправ ви знайдете далі в цій статті.

Килимок для йоги, як вибрати

Види килимів для спортивних занять

Як ви вже зрозуміли, для певного роду спортивної активності потрібен спеціальний мат. Наприклад, для заняття на свіжому повітрі в парку чи надворі підійде килимок із більшою товщиною – 8 мм, це просто необхідно для того, щоб протидіяти вологому середовищу та згладжувати погрішності в рельєфі. Для тренувань у домашніх умовах можна купити й тонкий мат, головне, щоб він мав антиковзне покриття. Розгляньмо моделі  карематів залежно від виду діяльності:

AB mats жорсткі, грубі, товсті мати, які застосовують лише задля тренування м’язів черевного преса
WORKOUT mats мати, що складаються з кількох сегментів, використовують для гімнастичних тренувань
MIND body модель із найкращою амортизацією рухів
Travel mats спеціальні килимки для тих, хто любить подорожувати

Найкращі килимки для йоги

Оптимальні параметри килимка для комфортних занять

Під час вибору килимка для занять спортом необхідно звертати увагу на такі важливі характеристики, як-от товщина, довжина та ширина. Далі детально поговоримо, якими правилами керуватися, щоб правильно підібрати параметри  каремата для комфортних занять фітнесом і йогою. Ідеальним варіантом за параметром довжини вважають той, який на 10-15 см довший від вашого зросту. Ширина мату зазвичай стандартна та становить 60 см. Щодо товщини, то вибір повинен залежати від роду вашої фізичної активності, адже саме товщина гарантує належну амортизацію, м’якість, пружність і стійкість рухів. Які ж різновиди товщини бувають на сьогодні? 

  • Килимки для спорту товщиною 1,5-3 мм – вони найбільше підходять для професійних йогів, яким не потрібні довготривалі контакти з підлогою та м’яка поверхня.
  • 4 мм – це стандартна товщина килимків, які використовують у спортивних залах, вони зручні, гарантують помірну м’якість і амортизацію під час вправ, підходять для фітнесу.
  • 6-8 мм – теж ідеально підходять для гімнастичних вправ у спортзалах, вони більш м’які, ідеально підходять людям, які не люблять твердої поверхні.
  • 8 мм і більше – ідеальні для фізкультури на свіжому повітрі, вони згладжують рельєф поверхні та забезпечують легкість і комфорт під час вправ лежачи. Такі килимки не підходять для занять йогою, адже що більша товщина, то важче втримати баланс тіла.

Який килимок для фітнесу вибрати

Який матеріал килимка варто обирати?

Розберімо кожен матеріал, з якого на сьогодні виготовляють спортивні  каремати для йоги та фітнесу:

полівінілхлорид (ПВХ) це бюджетний варіант килимка, який виготовляють із синтетичного матеріалу, він є не зовсім екологічним, проте він досить зносостійкий та еластичний, має непогану антиковку властивість. Ідеально підійде для йоги в залі та на природі
термопластичний еластомер (ТПЕ) цей матеріал має високу еластичність, антиковзну поверхню, вологостійкість. Такі килимки більш екологічні та приємні на дотик. Підходять для фітнесу
натуральний каучук абсолютно природний матеріал, який піддається подальшому переробленню. Має низку переваг – гіпоалергенний, нетоксичний, вологовідштовхувальний, теплоізоляційний і міцний. Ідеальний для йоги
каучук + поліуретан таке поєднання матеріалів гарантує високу міцність, антиковзний ефект і довготривалу експлуатацію килимка

Звичайно, потрібно надавати перевагу більш природним матеріалам, адже синтетичні мають деякі недоліки:

  • низьку зносостійкість, під час регулярних механічних навантажень втрачають свої вихідні властивості через 3-4 місяці;
  • швидка втрата форми, в середньому через 8-10 занять;
  • низька антиковзна властивість.

Як доглядати за килимком, щоб якнайдовше ним користуватись?

Першим і головним правилом є те, що займатися на килимку потрібно в чистому змінному взутті та після душу. Щоб піт не накопичувався на килимку під час тренування, можна підкласти чистий рушник.

Друге правило – після вправ не лінуйтеся та протріть мат вологими серветками або чистою вологою ганчіркою. Не потрібно щоразу мити поверхню агресивними дезінфікувальними розчинами, адже вони можуть значно пошкодити їхній антиковзний ефект.

Третє правило – якщо ви вже купили  каремат, то відразу подбайте про чохол або сумку для нього – так його легше переносити та захистити від пошкоджувальних чинників.

Четверте – якщо ваші заняття проходять на вулиці чи в парку, потрібно хоча б раз на 3 тижні чистити килимок за допомогою щадних мийних засобів і м’якої губки. Спіньте мийну рідину та змийте її простою теплою водою. Висушіть килимок на свіжому повітрі, але не піддавайте впливу прямих сонячних променів. У жодному разі не періть килимок у пральній машині! Зберігайте винятково в згорнутому досередини вигляді та використовуйте спеціальний чохол.

Гайд щодо правильного вибору спортивного килимка

  1. Антиковзна властивість – невіддільна складова кожного комфортного килимка для занять фітнесом і йогою.
  2. Еластична здатність – килимок не повинен надто розтягуватись, адже це призведе до втрати форми та амортизації.
  3. Комфортна товщина – вона повинна бути така, щоб під час виконання вправ вашим суглобам було м’яко.
  4. Матеріал, з якого виготовлено аксесуар, не повинен викликати алергії.
  5. Склад: обирайте міцні та довготривалі в експлуатації екологічні килимки, які піддаються переробленню.
  6. Правильно оцінюйте габарити: довжина та ширина повинна бути зручною, а вага килимка повинна відповідати роду спортивних вправ. 
  7. Естетика – дизайн і колір повинен відповідати вашим відчуттям стилю, мати приємний колір і розмітку, щоб максимально отримувати задоволення від занять.
Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд