Як вибрати автоматичні тонометри

23.07.2019 03.04.2024
938
Переглядів: 938

Тонометр — це спеціальний прилад для вимірювання тиску, про який чув кожен, хто хоч раз відвідував поліклініку. Для сімейного лікаря цифри артеріального тиску — один з основних і найправильніших показників стану організму. Але в житті багатьох тонометри давно перестали бути лише інструментом у руках фахівця та перекочували в домашню аптечку.

Систематичні вимірювання особливо важливі тим, хто страждає на гіпертонічну хворобу, захворювання серця та нервової системи, похилим і метеозалежним людям. Для них тонометр — вірний друг у боротьбі за якісне та тривале життя.

Від якості приладу для вимірювання тиску, максимальної похибки даних, його простоти та надійності безпосередньо залежить не тільки спокій хронічних хворих, а і їхнє своєчасне звернення за кваліфікованою допомогою.

4 основні види тонометрів:

1. Ручний (механічний). Добрий знайомий з 18 століття, принцип роботи якого відтоді особливо не змінився. Він складається з манометра, манжети на плече та груші для нагнітання повітря. У комплект також входить фонендоскоп для прослуховування шумів Короткова (специфічний "стукіт", який потрібно прослухати під час процедури). Правильно виміряти артеріальний тиск таким апаратом самому досить складно. Для цього потрібен досвід, вправність і хороший слух. Та й відхилення отриманих результатів від істинних у разі неправильного положення руки або нестачі практики значне. Не розповість він вам і про частоту серцевих скорочень — пульс. Його доведеться рахувати окремо. Однак, є у таких тонометрів і очевидний плюс: вони рідко ламаються та легкі в обслуговуванні.
 
2. Тонометр напівавтоматичний. Він більше підходить людям похилого віку та людям зі зниженим слухом, оскільки обладнаний електронним датчиком та екраном, на який виводяться показання. Але нагнітати повітря в манжету, як і раніше, доведеться самостійно. Деякі апарати можуть максимум підказати вам, коли варто зупинитися. Працюють такі моделі від батарейок або мережі.

3. Тонометр автоматичний. Використання приладів цього типу потребує від вас мінімум зусиль: вбудований компресор сам наповнить манжету, а дисплей виведе цифри АТ і пульсу. Живлення, як і в напівавтоматів, від батарейок або мережі. Не варто нехтувати своєчасною заміною акумуляторів, оскільки ще не до кінця розряджений прилад може сильно спотворювати результат вимірювання.

4. На зап'ясті. Практичний автоматичний варіант для молодих людей. Старшим людям не показаний через вікові зміни артерій зап'ястя, через що останні втрачають еластичність і спотворюють результати дослідження.

Автоматичні або напівавтоматичні моделі тонометрів хороші ще й тим, що не тільки видають актуальні цифри АТ, а й істотно полегшують добовий моніторинг. Зазвичай у них є вбудована пам'ять, де збережені попередні дані.

Визначальний фактор купівлі приладу — не простота та доступність, а точність вимірювання. Вважають, що ручні показують найправдивіший результат, цим і зумовлене їхнє повсюдне використання в медичних установах. Однак простим людям такі апарати часто виявляються непідвладні: не кожен пацієнт у змозі адекватно вислухати шуми, спустити повітря з потрібною швидкістю та вчасно помітити, що трубки фонендоскопа зносилися або втратили форму.

У побуті ж найбільш точний результат покажуть повністю автоматичні конструкції. Проте рекомендують ретельно стежити за тим, щоб прилад не потрапляв у зону дії сильного електромагнітного поля.

Корисні функції сучасних моделей:

— визначення миготливої аритмії (фібриляції передсердь) і порушень ритму загалом, які можуть проявлятися безсимптомно

— розрахунок середнього АТ за добу допоможе в моніторингу

— пам'ять збереже попередні результати

— різні індикатори підкажуть, якщо ви не дотримуєтеся процедури

частота серцевих скорочень (пульсу) просигналізує про проблему, навіть якщо вона не впливає на тиск

Купити вподобану модель ви можете в мережі фірмових магазинів Рідні Медтехніка в м. Київ або онлайн з доставкою в будь-яке місто України.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд