Як правильно промивати ніс у домашніх умовах

22.11.2021 07.03.2024
75036
Переглядів: 75036

Зміст:

Регулярна гігієна носової порожнини застерігає від можливих захворювань верхніх дихальних шляхів. Промивання носа – це гігієнічна процедура, яку здійснюють із застосуванням різноманітних засобів для зрошення носових пазух. Під час проведення подібних гігієнічних процедур знижується ймовірність поширення хвороботворних бактерій по організму. Така процедура – це профілактичне промивання носа. Так, носові пазухи очищаються та зволожуються, підвищуючи захисні функції організму до інфекцій. Також промивання підтримує здоров’я носових війок – волосків, що ростуть у ніздрях. Вони виконують своєрідну бар’єрну функцію для носоглотки та легень, затримуючи хвороботворні бактерії. Коли людина вже перебуває в стані хвороби, то промивання носа усуває запальний процес, усуваючи патогенні мікроорганізми зі слизових. Таке промивання є лікувальним, здійснюють його в разі гаймориту, синуситу, нежитю.

Як промивати ніс

Різноманітність методів промивання носа

Промивання носа класифікують так:

  • зрошення – розпорошення речовини в ніздрі;
  • назальний душ – виконують у стаціонарі або в медичному закладі з використанням професійної техніки (наприклад, контейнер із фізіологічним розчином, шланг, голка);
  • "Кукушка" – іригацію здійснюють у положенні лежачи з використанням спеціального приладу (в ніздрю подають спеціальний антисептичний розчин, з іншої ніздрі відкачують слиз);
  • аспірація – застосовують для новонароджених і дітей. За допомогою шприца заливають антисептичну рідину, яку незабаром необхідно відкачати за допомогою аспіратора або груші;
  • промивання за допомогою груші/кружки – найпопулярніший і найвідоміший метод назальної гігієни й очищення носової порожнини від слизу. Можна виконувати вдома.

Отже, нахиліть голову вправо вбік і втягніть розчин. Якщо рідина не потрапила в глотку, то вона вийде через ліву ніздрю. висякайтеся й очистьте ніс від води. Повторіть 3-4 рази. Після цього проведіть такі самі маніпуляції з лівою ніздрею.

Як правильно промивати ніс

Протипоказання до промивання носа

Важливо вказати, що така процедура як промивання носа має цілу низку суворих протипоказань. До них належать:

  • часті та регулярні кровотечі з носа;
  • непереносність розчинів компонентів, що входять до складу;
  • захворювання вух;
  • сильний набряк слизових;
  • пошкодження в ділянці носової перегородки;
  • порушення психіки, епілепсія;
  • порушення прохідності носових ходів.

Як правильно промивати ніс у разі закладеності?

Закладеність носа – частий стан у період сезонних захворювань і трапляється практично в кожного дорослого та дитини.

Причини закладеності носа можуть бути такі:

  • алергія;
  • інфекція;
  • вплив зовнішніх чинників (сигаретний дим, пересушене повітря тощо);
  • перепади температури або занадто холодне повітря;
  • патологічні, хронічні захворювання.

Промивання носа – це ефективний спосіб лікування та профілактики нежитю, зменшення симптомів захворювання, боротьби із закладеністю носа. За допомогою промивання носа можна досягти таких ефектів:

  • дезінфекція;
  • звільнення від закладеності;
  • зменшення запалень і набряків тощо.

У разі нежитю, гаймориту, фарингіту, полінозу, ГРВІ та ГРЗ, збільшення аденоїдів, а також після хірургічних операцій (наприклад, ринопластика) промивати ніс бажано 3-5 разів на день.

Чим можна промивати ніс у разі нежитю?

У сучасному світі з’являється все більше методів і пристроїв для промивання носа в домашніх умовах. Звичайно, бувають перевірені способи, які ніколи не поступляться місцем у профілактиці та лікуванні носа. Велику популярність має метод промивання за допомогою сольового розчину. Сіль, розчинена водою або фізрозчин, куплений в аптеці, за своїм складом максимально близькі до природної флори носа, саме тому такий спосіб промивання максимально ефективний. Сьогодні можна використовувати спеціальний набір для промивання, наприклад "Кукушка" або "Долфін". Такі пристрої підходять для кожного члена сім’ї. Так, можна купити сімейний набір або окремо дитячий/дорослий. Також варто зазначити, що, наприклад, пристрій "Долфін" призначено не тільки для промивання носа в разі інфекційних, бактеріальних інфекцій носа, але й у разі діагностованого алергічного риніту.

Як промивати ніс сіллю

До набору входить морська сіль і спеціальний прилад, за допомогою якого проводити гігієну носа легко та зручно. Перш ніж купити набір, проконсультуйтеся з отоларингологом, чи підходить у вашому випадку та з вашою метою набір для промивання носа. Крім сольового розчину можна використовувати такі засоби як хлоргексидин, фурацилін і перекис.

Зверніть увагу на пропорції для приготування розчинів для промивання:
1) сіль: у 200 мл кип’яченої води розчинити 1 чайну ложку солі та перемішати;
2) хлоргексидин: концентрація не повинна перевищувати 0,05% (можна купити в аптеці готовий розчин); надмірно концентрований розчин хлоргексидину може обпалити слизові; закапувати необхідно по 1 мл в кожну пазуху;
3) перекис: промивати розчином води й 3% перекису водню (4:1 відповідно);
4) фурацилін: 2 таблетки на 100 мл теплої води.

Промивання носа в дітей

Під час промивання носа в дітей застосовують охолоджену кип'ячену воду та розчини з вмістом морської солі (якщо виникне потреба в застосуванні додаткових препаратів, то їх призначить лікар).

Щодо техніки проведення процедури, то вона залежить насамперед від віку дитини:

  • до двох років: дитину укласти на спину, обережно очистити ніс джгутиками з вати, змоченими в окропі; після цього закапати по 1-2 краплі фізрозчину або морської води в кожну ніздрю; через кілька хвилин розм'якшені в носі скоринки можна легко витягнути аспіратором;
  • після двох років: необхідно нахилити голову дитини набік, набрати розчин у спринцівку й ввести неглибоко в ніздрю, повільно виплеснувши рідину; повторити процедуру з іншою ніздрею; рот під час процедури злегка відкрити;
  • діти шкільного віку: можна проводити процедуру, як і дітям від двох років або ж використати іншу техніку – нахилитися над ванною, вдихнути розчин, затримати дихання, а лікувальна рідина виведеться з іншої ніздрі.

Як дитині зробити сольовий розчин для промивання носа?

Найдієвішим способом промивання носа дитині вважають із застосуванням сольового розчину. Він сприяє зволоженню й очищенню слизової. Таку процедуру рекомендують проводити не тільки з лікувальною, але й з профілактичною метою. Так, сольовий розчин сприяє очищенню носових пазух, виводяться згустки, усуваються скоринки, а також відбувається зволоження слизової для підтримки її захисних функцій. Для приготування розчину для промивання використовують кухонну або морську сіль. На 1 літр теплої кип’яченої води використовують 1 чайну ложку солі. Така концентрація не викликатиме відчуття печіння під час промивання й не буде доставляти дискомфорту дитині.

Крім того, що можна скористатися сольовим розчином домашнього приготування або використовувати саше з сіллю з набору "Долфін" або "Кукушка", можна купити назальний спрей для промивання з хлоргексидином.

Як промивати ніс сольовим розчином

Найпоширеніші запитання про промивання носа

Як правильно промивати ніс зі шприца?

Під час промивання носа в домашніх умовах можна використати звичайний 10- або 20-кубовий шприц (без голки). Промивання треба виконувати повільно задля уникнення болісних відчуттів.

Як промивати:

  • потрібно нахилитися вперед під кутом 90° і зайняти зручне положення; така позиція перешкоджає потраплянню рідини в порожнину середнього вуха та забезпечує безпеку процедури (найчастіша помилка, коли людина закидає голову назад і все інфіковане відокремлюване потрапляє спочатку в середнє вухо, а потім частково витікає; а це може призвести до серйозних ускладнень);
  • розчин набрати в шприц, повільно ввести його в носову пазуху й зачекати, поки рідина витече;
  • після цього треба висякати носа й зробити кілька ковтальних рухів;
  • повторити процедуру з іншою ніздрею;
  • важливо зазначити, що під час промивання не повинно бути жодних больових відчуттів.

Скільки разів на день промивати ніс сольовим розчином?

Щоб не пересушити слизової оболонки носової порожнини, рекомендують промивати ніс сіллю не більш як 5 разів на день. Дітям проводити процедуру рекомендують кілька разів на день. З профілактичною метою промивати ніс можна 2-3 рази на день.

У якому порядку промивати ніс?

Перед початком процедури промивання носа переконайтеся, що ваш ніс вільно дихає; промивальна рідина повинна безперешкодно потрапляти з однієї половини носа в іншу. Якщо одна або обидві ніздрі закладені через набряк слизової оболонки, за 5-10 хвилин до процедури скористайтеся судинозвужувальним засобом, це зніме набряк і дасть змогу розчину вільно пересуватися носовими каналами.

Порядок промивання:

  • крок 1: приготування розчину згідно з інструкцією;
  • крок 2: займання необхідного положення;
  • крок 3: промивання однієї носової пазухи;
  • крок 4: усунення залишків промивального розчину (звільнити ніс від рідини);
  • крок 5: повторити крок 3 та крок 4 з іншою пазухою носа.

Чому після промивання носа він закладений?

Можливою причиною закладеності носа після процедури промивання може бути вазомоторний риніт (хронічне порушення регуляції судинного тонусу). Як результат – набряк слизової оболонки; розв'язання цієї проблеми – використання судинозвужувальних крапель перед промиванням.

У чому шкода промивання носа?

Під час промивання носа в домашніх умовах дуже важливо дотримуватися техніки промивання, адже неправильна техніка процедури призводить до ускладнень у формі отитів, євстахіїтів, посилення гайморитів, приєднання фронтитів.

Пам’ятайте, що в період вірусів, у міжсезоння промивання носа є якісною профілактикою хвороб. Будьте здорові та бережіть себе!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд