Як правильно приймати цинк?

28.10.2021 07.03.2024
81180
Переглядів: 81180

Зміст:

Цинк – це поживна речовина, що грає важливу роль в організмі. Оскільки природним шляхом його вироблення неможливе, необхідно отримувати його з харчових продуктів або за допомогою харчових добавок. Фактично цинк є другим за вмістом мікроелементом в організмі після заліза, також він є в кожній клітині. Мало хто знає про важливість цього мікроелемента й про користь для здоров'я як чоловіків, так і жінок. Він необхідний для активності понад 300 ферментів, які допомагають у метаболізмі, травленні, функціонуванні нервової системи та багатьох інших процесах.

Останнім часом цинк став найбільш обговорюваним мікроелементом. Його вносять у список лікувальних і профілактичних препаратів під час діагностики коронавірусу, грипу, ГРВІ. Мікроелемент має виражений протизапальний, противірусний, антиоксидантний і імуномодулювальний ефект. Достатня кількість цинку в організмі дорослих і дітей допомагає запобігти низці проблем зі здоров'ям.

Скільки цинку необхідно людині? 

В організмі людини міститься не більш як два грами цинку. Велика кількість речовини міститься в м'язах скелета, а також у кістковій масі. У середньому добова потреба в цьому мікроелементі становить 15 мг для чоловіків і 12 мг для жінок.

Як приймати цинк

Коли жінці необхідно поповнити запас цинку?

Достатня кількість цього важливого мікроелемента допомагає уникнути низки проблем, зокрема:

  • часті зміни настрою;
  • припливи;
  • погіршення в стані шкіри;
  • зайва вага;
  • погіршення здоров'я волосся.

Причин виникнення дефіциту цинку може бути кілька. Серед них:

  • часті дієти з малим вмістом білка;
  • надлишок вітаміну В6;
  • порушення з боку роботи щитоподібної залози та печінки;
  • лактація та вагітність;
  • часті стреси;
  • проблеми з ШКТ;
  • куріння й алкоголь;
  • застосування протизаплідних препаратів.

Фахівці вказують на позитивний вплив цинку на статеву систему жінок. Так, жінки з достатньою кількістю цинку в організмі рідше відчувають проблеми з боку репродуктивної системи. Особливо важливо, щоб достатню кількість цього елемента вагітна отримувала в першому триместрі.

Навіщо чоловікам цинк?

Цей мікроелемент дуже важливий для чоловічого здоров'я. У разі його браку чоловіки можуть відчувати погіршення здоров'я. Так, якщо чоловік спостерігає такі симптоми, то це перший дзвіночок, що пора здати аналізи на визначення рівня цинку.

  1. Втрата ваги.
  2. Погіршення зору.
  3. Депресія, швидка стомлюваність, дратівливість.
  4. Проблеми з волоссям і нігтями.
  5. Погіршення пам'яті.

Цинк як елемент украй важливий для м'язів і достатнього вироблення гормону росту. Крім цього, мікроелемент відповідає за вироблення тестостерону.

У яких продуктах міститься цинк?

В організм людини цинк може потрапляти з харчових продуктів. Ідеальним джерелом цього мікроелемента є яловиче м'ясо та печінка. Наприклад, усього у 200 грамах печінки міститься добова норма цинку для чоловіків. Крім цього, цинк міститься в морепродуктах і бобових культурах. Хорошим джерелом можна вважати гарбузове насіння, у 100 грамах якого міститься 10 грамів цинку, а це практично добова доза мікроелемента.

Як правильно приймати цинк

Продукти з вмістом цинку Кількість цинку в мг
Устриці (6 шт.) 32
Краб (100 г) 7,6
Яловичина (100 г) 12,3
Свинина (100 г) 2,9
Паростки пшениці (100 г) 16,7
Гарбузове насіння (100 г) 10,3
Горіхи кеш'ю (100 г) 5,6
Чорний шоколад (100 г) 9,6
Йогурт (1 ст.) 1,7
Сочевиця (100 г) 4,7
Пшеничні висівки (100 г) 7,2
Кунжут (100 г) 7,8
Вівсяні пластівці (100 г) 4

Правильне харчування, здорова дієта відіграють важливу роль у стані здоров'я кожної людини. На жаль, бувають ситуації, коли надходження в організм потрібної кількості цинку неможливе. У таких випадках варто доповнювати свій раціон якісними харчовими добавками. Так, купити цинк можна в нашому інтернет-магазині. У нас ви знайдете широкий вибір цього мікроелемента на будь-який гаманець як українських, так і закордонних виробників.

Цинк таблетки як приймати Як довго можна приймати цинк

Правила прийому цинку: як і коли

У період застудних захворювань, грипу, епідемії коронавірусу, а також коли імунітет знижується внаслідок різноманітних чинників варто негайно зміцнювати захисні властивості організму – імунітет. Зміцнити імунітет можна приймаючи добавки цинку. Як правильно приймати цинк повинен пояснити лікар. Головне, про що потрібно пам'ятати, що цей мінерал не рекомендують приймати одночасно з залізом і кальцієм. Також добавки цинку, а саме в хелатній формі, краще приймати в першій половині дня під час їди (або за 1 годину до, або через 2 години після, якщо цинк в іншій формі, наприклад, цитрат, сульфат тощо), оскільки приймання натщесерце принесе не користь, а неприємні відчуття нудоти. Пам'ятайте, що добова доза цинку не повинна перевищувати 1-2 таблетки (звертайте увагу на дозування), а фізіологічна потреба в мікроелементі становить максимум 25 мг на день (якщо іншу дозу не призначив лікар).

Як приймати цинк: до їди чи після

Доповнюйте свій раціон якісними харчовими добавками та будьте здорові!

Джерела: 

"Zinc": https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112

"Коли приймати вітаміни, щоб вони краще засвоювалися організмом": https://www.maniveselibasdati.lv/ru/rukovodstvo/

"Zinc: Everything You Need to Know": https://www.healthline.com/nutrition/zinc

"What Are Zinc Supplements Good For? Benefits and More": https://www.healthline.com/nutrition/zinc-supplements

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд