Як правильно накладати еластичний бинт та ізраїльський еластичний бандаж

14.10.2022 19.03.2024
4577
Переглядів: 4577

Зміст:

Практично в кожній домашній аптечці можна знайти еластичний бинт, а що таке "ізраїльський бандаж" – відомо не всім, хоча в цих виробів досить багато спільного. Поговоримо про те, як правильно намотати еластичний бинт і накласти ізраїльський бандаж, якщо напохваті немає інструкції, щоб перша медична допомога була справді ефективною.

Як правильно намотати еластичний бинт

Застосування еластичного бинта й ізраїльського перев’язувального бандажа

Еластичний бинт добре знайомий багатьом, а от про компресійний ізраїльський бандаж відомо далеко не кожному. Це смужка еластичного та пружного трикотажного матеріалу, що добре розтягується, яку використовують для компресійних пов’язок. Призначення цих медичних виробів має багато спільного. Ідею вдосконаленої пов’язки, названої "ізраїльським бандажем", запропонував один із військовослужбовців ізраїльської армії.

Ізраїльський бандаж

Ізраїльський перев’язувальний бандаж – досить складна конструкція, що складається з кількох елементів, серед яких:

  • тришарова поглинальна ватно-марлева подушечка – для вбирання рідини з ранового шару;
  • перев’язувальний матеріал – це смужка еластичного бинта, простроченого посередині, який необхідний для створення компресії та припинення крововтрати;
  • безпечна планка-фіксатор для надійного кріплення вільного кінця бинта;
  • аплікатор тиску забезпечує необхідну компресію та спрощує процес накладання пов’язки.

Цей виріб незамінний у похідних та бойових умовах, під час надання першої медичної допомоги, коли життєво важливим завданням є зупинення венозної або артеріальної кровотечі, а також захист ранової поверхні від зараження.

А ось звичайний еластичний бинт:

  • допоможе тим, хто страждає на варикоз;
  • у разі вивиху, розтягнення чи забиття стане справжнім порятунком;
  • ефективний для зменшення навантаження та захисту суглобів у спортсменів.

У разі потреби надати екстрену медичну допомогу більше підійде бинт, що має низьку розтяжність – він забезпечить надійну фіксацію пошкодженої кінцівки. А ось для зниження навантаження в разі інтенсивних спортивних занять бинти високої розтяжності будуть доречнішими.

Загальні правила використання

Відповіддю на запитання, як правильно намотувати еластичний бинт, є передусім місце розташування рани. Стерильну подушку розташовують над поверхнею рани, потім намотують бинт, рухаючись у протилежному напрямку. Вільний кінець закріплюють фіксатором.

У процесі важливо стежити, щоб кожен попередній шар перекривав наступний на третину ширини: це загальне правило, що дає змогу забезпечити рівномірний розподіл компресійної дії, уникаючи перетискання кінцівки, утворення набряків і застійних явищ. Важливо пам’ятати, що еластичний бинт не можна носити цілодобово, період його безпечного використання не перевищує п’яти-шести годин на добу.

Способи накладання еластичного бинта й ізраїльського бандажа

Наявність навіть найдосконаліших засобів надання першої допомоги не принесе результату, якщо їх використовувати неправильно, тому далі розглянемо способи накладання еластичного бинта й ізраїльського бандажа.

Правила бинтування ноги еластичним бинтом після хірургічного втручання

Як правильно зафіксувати еластичним бинтом стопу, гомілку чи стопу? Накладання еластичної пов’язки на гомілкостоп починається з двох обертів бинта навколо кісточки, потім навколо стопи роблять стільки ж обертів. Це повторюють, накладаючи кожен новий шар із невеликим зміщенням. Якщо необхідно намотати еластичний бинт на коліно, пов’язку накладають по черзі шарами, вище суглоба та нижче, повністю приховавши його.

Як намотати еластичний бинт на руку

Як зафіксувати еластичний бинт на руці?

Як еластичний бинт намотати на руку? Застосування такої пов’язки рекомендують не тільки в разі травм або в період після операції, а й під час терапії дегенеративно-дистрофічних патологій суглобів, а також у разі високих фізичних навантажень (наприклад, важкоатлети).

Бинтування ліктьового згину за допомогою еластичного бинта здійснюють за тими самими правилами, що й використання пов’язки на колінному суглобі. Шари тканини повинні чергуватися, лягаючи вище та нижче суглоба. У міру віддалення від суглоба натяг бинта повинен слабшати, щоб уникнути перетискання судин і не спровокувати набряклості.

Інтернет-магазин "Рідні Медтехніка" пропонує широкий асортимент різноманітних сертифікованих медичних виробів високої якості від найкращих світових виробників. Ми пропонуємо продукцію першої необхідності за доступними цінами з доставкою в будь-який регіон України

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд