Як полегшити лікування ротавірусу в дітей

12.03.2020 23.04.2024
1059
Переглядів: 1059

З чим у більшості з нас асоціюється кашель, нежить, висока температура та лихоманка? Правильно, з грипом. Але не завжди той грип, про який ми звикли чути в міжсезоння та в період інфекційних захворювань, викликає подібні симптоми. Ротавірус або "кишковий грип" має схожі симптоми, що й гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів (грип).

Вірусний гастроентерит або ротавірус (а в народі – "кишковий грип") найчастіше виникає в дітей після перенесеної застуди та є другим за поширеністю серед діток. Здебільшого саме діти шкільного віку потрапляють у зону ризику захворювання й переносять його вкрай складно. Інфекція викликає важкий ступінь інтоксикації організму дитини. Постійними "супутниками" захворювання є біль у животі, діарея, блювота та підвищена температура. У цей період організм втрачає чималу кількість рідини, а це, своєю чергою, призводить до зневоднення. Симптоми зневоднення у дитини: відсутність сліз під час плачу, потріскані губи та сухість у роті, головний, м'язовий біль, темна сеча, сонливість, млявість і втрата ваги.

Крім цього, повністю захиститися від "кишкового грипу" практично неможливо. Вірус має високу активність у будь-яку пору року, але пік захворюваності припадає зазвичай на осінь і зиму. Влітку також існує ризик підхопити хворобу під час купання у водоймах.

За появи перших ознак захворювання (температура, біль у ділянці живота, діарея, блювота) необхідно звернутися до терапевта, який призначить курс лікування. Найчастіше лікування ротавірусу проводиться амбулаторно, тобто в домашніх умовах. Лікар, напевно, призначить дієту, під час якої не рекомендовано вживати продукти, що стимулюють роботу травної системи. Деякі продукти можуть сприяти тривалій діареї, серед них: борошняні вироби, продукти з високим вмістом клітковини (фрукти, овочі, сухофрукти), жирна, солона їжа, молоко, бульйон.

Як відновитися після "кишкового грипу"?

Кожна інфекція негативно впливає на мікрофлору нашого кишківника. Для якнайшвидшого відновлення балансу важливих бактерій в організмі необхідно застосовувати пробіотики. Для дітей (так само як і для дорослих) існують спеціальні добавки (БАДи). БАД-добавки для дітей допоможуть відновити кількість корисних бактерій у дитячому організмі після припинення діареї.

Основними заходами, що дають змогу знизити ймовірність зараження ротавірусною інфекцією, є дотримання правил особистої гігієни та вакцинація. Основні правила особистої гігієни дуже прості: необхідно мити руки після приходу з вулиці, а також перед прийомом їжі, не пити воду з-під крана, ретельно мити фрукти й овочі.

Протягом 1-2 тижнів після одужання (коли зникнуть усі симптоми й лікар підтвердить одужання) необхідно виключити з дитячого раціону:

  • молоко (незбиране), тому що ферменти, які допомагають засвоєнню молока, виробляють клітини, які знаходяться на вершинах кишкових ворсинок;
  • бульйони (м'ясні та рибні);
  • продукти з вмістом клітковини, оскільки вони можуть подразнювати пошкоджену слизову оболонку (хліб із висівками, фрукти, овочі);
  • свіжий хліб;
  • продукти із вмістом шоколаду;
  • фруктові соки;
  • консерви.

Далі можна поступово вводити в раціон чай і компоти із сухофруктів. Лише через 10-15 днів лікар може дозволити вживання рисового супу на овочевому бульйоні. Також дозволено буде вживати каші на молоці з різноманітних круп.

Незабаром стан здоров'я нормалізується, і ваша дитина повернеться до звичного способу життя, буде гратися та веселитися!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд