Йод у разі радіації: як приймати йод, щоб уберегтися від радіоактивного ураження?

20.05.2022 07.03.2024
33123
Переглядів: 33123

Зміст:

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого кожен українець на сьогодні має підвищений ризик постраждати від дій російської армії. Засоби масової інформації неодноразово повідомляли населенню про спроби захоплення, бомбардування, катування працівників Чорнобильської та Запорізької АЕС, що веде до величезного ризику викиду радіоактивних речовин і масштабної екологічної катастрофи. Крім цього, російські агресори на чолі з президентом російської федерації постійно погрожують світу ядерною зброєю, тому кожен із нас повинен знати, як діяти, коли ядерна загроза чи радіація буде реальною. У цій статті ми детально розглянемо, що таке радіація; які є засоби спеціального захисту; обговоримо доцільність використання йоду; як і який приймати йод у разі радіації; поговоримо, як йод допомагає, і чи можна приймати йод з профілактичною метою.

Як приймати йод у разі радіації

Як діяти в разі радіаційної аварійної ситуації?

Що ж таке радіація? Це процес, який характеризується великим викидом радіоактивного матеріалу в навколишнє середовище, що чинить негативний вплив на організм людини, а надалі провокує розвиток масштабних проблем зі здоров’ям та може призвести навіть до смерті. Синонімом до слова "радіація" є поняття "випромінювання", у повсякденному житті кожен із нас стикається з фоновим випромінюванням (здебільшого від природних матеріалів, що нас оточують). Проте рідко трапляються випадки, коли цей вплив перевищує допустимі межі, а отже, не шкодить здоров’ю та життю людини. Інша справа, коли людський організм піддається раптовому впливу радіоактивних речовин, що може статися внаслідок аварії на атомних електростанціях або застосування ядерної зброї.

Які головні принципи захисту від радіаційного ураження?

  • Часове обмеження – люди, які піддаються дії радіаційних хвиль, повинні розуміти, що мінімізація часу опромінення зменшує отриману радіаційну дозу.
  • Відстань: що більша відстань від джерела викиду радіації, то меншу дозу опромінення людина отримає.
  • Екранування – є спеціальні засоби захисту від гамма-променів (це можуть бути бар’єри зі свинцю, бетону або води). Ці речовини не допускають подальшого проникнення променів, а отже, захищають від отримання дози опромінення.

Який алгоритм дій у разі масштабної аварії, що веде до великого викиду радіонуклідів?

Передусім у разі виникнення згаданої вище катастрофи потрібно потурбуватися про себе, своїх родичів, близьких і домашніх улюбленців. Далі діяти за таким алгоритмом:

  • знайти надійне укриття, закрити щільно всі вікна та двері, для надійності можна заклеїти їх плівкою чи іншими матеріалами, перебувати потрібно посередині цього приміщення, якнайдалі від місць, які можуть пропускати повітря з навколишнього середовища;
  • залишайтеся в укритті, у жодному разі не виходьте назовні; якщо на момент вибуху або після нього ви перебуваєте в зовнішньому середовищі в одязі з відкритими ділянками тіла, рекомендовано прийняти душ або обтерти ці ділянки тканиною, змоченою чистою водою. Рекомендовано вживати тільки воду в пляшках і їжу в контейнерах. Пам’ятайте: своєчасний захист в укритті після радіологічного викиду здатний значно обмежити дію радіоактивних речовин і, можливо, навіть врятувати ваше життя;
  • перебувайте на зв’язку та старайтесь отримувати оперативну інформацію з радіо, телебачення, Інтернету, мобільних пристроїв. Необхідно відстежувати інформацію винятково з офіційних джерел, довіряйте лише порадам працівників екстрених служб, вони детально розповідатимуть, як далі діяти й куди звернутися для обстеження на радіаційне ураження.

Важливим фактом є те, що дія радіоактивних речовин із часом послаблюється, тому перебування в укритті протягом перших 24 годин після аварії значно знижує ризик отримання смертельної дози опромінення. Навіть якщо аварія застала вас зненацька (на роботі, у магазині, у лікарні чи іншій установі), залишайтеся на місці та не виходьте на вулицю, це врятує ваше здоров'я та життя.

Йод у разі радіації

Кожен громадянин нашої країни повинен пам’ятати й розуміти, що в разі радіаційної катастрофи йод необхідно починати застосовувати після офіційного повідомлення місцевої влади, ДСНС або інших структур, які будуть координувати подальші дії населення. Відповідь на запитання: "Чи можна профілактично приймати йод?" – однозначне і просте: ні, адже це може завдати серйозної шкоди вашому здоров'ю та призведе до непоправних наслідків. 

Йод проти радіації

Йод необхідно приймати в перші хвилини/години після офіційного повідомлення від влади, у разі звучання аварійної тривоги чи оповіщення про радіаційну небезпеку. Йодна профілактика полягає у введенні в організм препаратів стабільного йоду в разі впливу на людський організм радіоактивних ізотопів йоду. 

Навіщо йод у разі радіації? Відповідаємо: коли відбувається вибух на ядерному об'єкті, у навколишнє середовище викидається радіоактивний йод (він може виділятися шлейфом або "радіоактивною хмарою") і надалі забруднює ґрунт, харчові продукти, воду, також такий йод має змогу залишатися й осідати на шкірних покривах та одязі, що надалі спричиняє зовнішнє опромінення. У разі внутрішнього опромінення радіоактивний йод потрапляє до органів людини інгаляційним шляхом або разом із їжею та водою оральним шляхом; найуразливішим органом є щитоподібна залоза, де він починає накопичуватися.

Щитоподібна залоза – орган з особливим ризиком опромінення, адже у своїй щоденній роботі вона використовує йод для синтезу гормонів, які регулюють весь обмін речовин. Метод фармакологічного захисту пояснюють тим, що вона допомагає гальмувати або навіть тимчасово блокує функцію утворення тиреоїдних гормонів, адже в їх хімічну структуру входить йод. Після приймання препарату стабільного йоду відбувається так звана блокада щитоподібної залози, що не дозволяє накопичення в ній радіоактивного йоду та синтезу з такого йоду тиреоїдних гормонів. Для захисту щитоподібної залози від накопичення в ній радіоактивного йоду застосовують спеціальні препарати стабільного йоду, до яких належить калій йодид і спиртовий розчин йоду.

Що таке калію йодид?

Калію йодид (KI) – це сіль стабільного йоду, яка захищає щитоподібну залозу від поглинання радіоактивного йоду, що забезпечує захист органу від радіаційного опромінення. На жаль, калію йодид не може захистити від інших радіоактивних елементів, він запобігає поглинанню лише радіоактивного йоду та захищає винятково щитоподібну залозу. Також варто пам’ятати, що калію йодид не утримує радіоактивний йод від потрапляння в організм, він не здатний ліквідувати наслідки, спричинені радіоактивним йодом у щитоподібній залозі.

Профілактика йодом у разі радіації

Як працює калію йодид для захисту щитоподібної залози?

Щитоподібна залоза – це орган, який для своєї повноцінної роботи потребує йоду, вона не здатна відрізнити нормальний стабільний йод від радіоактивного, для роботи вона буде поглинати обидва. Тому в разі радіаційної катастрофи калію йодид блокує потрапляння радіоактивного йоду до органу-мішені. KI містить велику кількість стабільного йоду, що переповнює потреби щитоподібної залози та унеможливлює поглинання радіоактивного йоду з навколишнього середовища. Варто зазначити, що калію йодид не гарантує стовідсоткового захисту від радіоактивного йоду, а його захист вибудовується залежно від таких чинників:

  • проміжку часу після аварії: якщо в щитоподібної залози буде більше часу для заповнення її стабільним йодом, то вона поглине якомога менше радіоактивного йоду;
  • всмоктування KI: кількість калію йодиду, яка всмоктується в щитоподібну залозу, залежить від того, як швидко калію йодид всмоктується в кров. 

Як приймати калію йодид?

Навіщо йод у разі радіаціїhttps://www.medtechnika.com.ua/media/wysiwyg/blog_ua/prof-laktika-rad-ac-jodom.jpg

Які побічні дії калію йодиду?

Побічна дія калію йодиду може спричинити розлад шлунка, алергічні реакції, різні висипання та запалення слинних залоз.

Ці досить рідкісні побічні дії найімовірніші, коли людина:

  • приймає більшу дозу препарату, ніж рекомендована;
  • приймає препарат понад рекомендований час;
  • попередньо має захворювання щитоподібної залози.

Будьте уважні й обережні з прийманням калію йодиду, адже правильність дозування та кількість вживання забезпечить здоров’я вашої щитоподібної залози!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд