Навіщо потрібен дитячий інгалятор?

14.02.2019 25.03.2024
3380
Переглядів: 3380

Інгалятори, поряд з термометрами, тонометрами та глюкометрами, стали сьогодні обов'язковими пристроями, що є в арсеналах домашніх аптечок. Особливої актуальності інгалятори, або як їх ще називають небулайзери, набули в сім'ях, де є діти або дорослі, які страждають на часті застуди та захворювання верхніх дихальних шляхів.

Лікувальний парогенератор у домашній аптечці

Попри те, що інгалятори набули широкого поширення останніми роками, ними, у відомому сенсі, користувалися ще наші бабусі та прабабусі. Хто не чув про знаменитий саморобний інгалятор із каструлі з вареною картоплею, над якою, схиляючись і накрившись рушником, вдихали цілющі овочеві пари наші предки? Так-так, це і був найпростіший небулайзер, або ж паровий інгалятор минулого. Безумовно, таким примітивним засобом доводилося користуватися з огляду на відсутність у той час спеціальних апаратів для інгаляцій. Сьогодні це вже не проблема. Домашніх інгаляторів різних конструкцій безліч. Ба більше, є прилади сімейні (дорослі), а є й особливі інгалятори для дітей.

Відео: з чим краще робити інгаляції для дітей – поради дає доктор Комаровський.




Сучасні інгалятори та небулайзери

Що ж являють собою сучасні прилади для фізіотерапії верхніх дихальних шляхів і в чому їхні головні відмінності? Найпоширеніші на ринку парові, компресорні й ультразвукові прилади, здатні перетворювати лікарські засоби в аерозолі.

паровий інгалятор собачка

Найпростіші пристрої називають паровими інгаляторами й вони є вдосконаленими "бабусиними каструлями". Це закриті місткості, в яких вода кип'ятиться як у чайнику, а через відвідний патрубок із насадкою пацієнт вдихає лікарські пари. Оскільки тут використовують нагріту пару, така конструкція має обмеження в застосуванні. Так, нею не рекомендують користуватися за підвищеної температури, а як розчини тут можна використовувати тільки летючі суміші, які нерідко містять малу кількість лікарських речовин. Ці недоліки можуть розтягнути лікування на тривалий час.

інгалятор омрон

Більш досконалими вважаються компресорні небулайзери. У таких приладах лікарська рідина перетворюється на аерозольну хмару під дією стисненого повітря, що утворюється за допомогою вбудованого компресора. Це найпоширеніший тип інгалятора, який претендує на звання найкращого пристрою для всієї родини. До недоліків компресорних інгаляторів належить їхня прив'язаність до мережевої розетки. Тому на них навряд чи можна буде розраховувати в дорозі.

небулайзер

Ультразвукові небулайзери обладнані генератором високочастотних коливань, що перетворюють лікарський препарат на аерозольну хмару. Саме тому лікувальна хмара холодного туману дала другу назву інгаляторам подібного типу – небулайзер (nebula – з англ. "туман"). Дрібнодисперсні частинки, що містять ліки, здатні проникати не тільки в носоглотку, бронх і трахею, а й навіть у верхні відділи легенів, прискорюючи одужання.

інгалятор омрон мікро air

Ще одна сучасна конструкція інгалятора дістала назву меш-небулайзер, завдяки вбудованій сітці-мембрані (mesh – у перекладі з англ. "сітка"). Такі інгалятори ще звуть електронно-сітчастими. За принципом дії цей тип пристроїв схожий на ультразвукові небулайзери. Під час роботи приладу завдяки ультразвуковим коливанням мембрани відбувається розпилення лікувального розчину на найдрібніші зважені частинки холодної пари.

Небулайзер для дітей

інгалятор дитячий паровозик

Діти частіше, ніж дорослі, хворіють на застудні захворювання через незміцнілий імунітет. До того ж вони потребують щадних та ефективних методів лікування. Інгаляції є саме тим засобом, який зможе в цьому допомогти. Дитячий інгалятор найчастіше представлений компресорними й ультразвуковими моделями, а основною їхньою відмінністю від дорослих приладів є барвисте виконання корпусу та насадок. У небулайзерах для дітей вони виконані як яскраві іграшки, для того, щоб заспокоїти дитину та налаштувати її на позитивне сприйняття лікувальної процедури. Перевагами як компресорних, так і ультразвукових небулайзерів є генерація холодної пари. Але якщо компресорні моделі є досить гучними, то ультразвукові позбавлені цього недоліку. Утім, у продажу можна зустріти й бюджетні моделі простих парових інгаляторів, але вони непридатні для лікування дітей молодшої вікової групи.

Слід зазначити, що для дитячих небулайзерів випускають спеціальні лікарські розчини для інгаляцій, які сприяють безпечному та швидкому позбавленню від інфекцій дихальних шляхів.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд