Фолієва кислота: чому є важливою, і як підтримувати її оптимальний рівень

19.04.2024 16.05.2024
15
Переглядів: 15

Зміст:

Фолієва кислота (або вітамін B9) незамінна для майбутніх матусь, корисна для підтримання роботи серця, профілактики утворення злоякісних пухлин і здоров’я мозку. Отже, варто з’ясувати, що таке фолієва кислота і для чого її призначають лікарі? Дізнаємося, як вона впливає на організм та як правильно вживати такий вітамін.

БАД "Фолієва кислота з вітаміном В6", К&Здоров'я, 0,4 мг, 60 таблеток, Красота та Здоров'я

Що таке фолієва кислота?

Фолієва кислота – це водорозчинний аналог вітаміну B9, незамінного для правильного розвитку кровоносної та імунної систем. Уперше про існування невідомої речовини, що допомагає вагітним жінкам побороти мегалобластну анемію, стало відомо в 1931 році. Десять років досліджень та експериментів допомогли встановити, що чудодійною речовиною був фолат і навіть вдалося виділити його із листя шпинату. А вже в 1945 році фолієву кислоту навчилися синтезувати хімічним способом.

Фолієва кислота та її похідні належать до фолатів. Між штучно створеним вітаміном та тим B9, що міститься в продуктах, є деякі відмінності – у тому, як він засвоюється та діє на організм. Фолат міститься у квасолі, листових овочах, яловичій печінці, яйцях. Проте, значна його кількість руйнується під час приготування цих продуктів.

Фолієва кислота POWERFUL, 400 мкг, 100 капсул, Красота та Здоров'я

Роль фолієвої кислоти в організмі

Сьогодні, завдяки тривалим дослідженням, учені вже знають, за що відповідає фолієва кислота в організмі людини. У чому користь фолієвої кислоти? У неї декілька важливих функцій. Передусім вона потрібна для утворення червоних кров’яних тілець. Без її достатньої кількості, процес поділу та диференціації клітин порушується, що може призвести до розвинення небезпечних захворювань.

Синтез ДНК і поділ клітин

Фолати відіграють важливу роль у синтезі ДНК, оскільки є необхідним чинником для утворення нуклеотидів, що передають, зберігають та експресують генетичну інформацію. Нуклеотиди – молекули, що мають надзвичайно важливе значення для багатьох біологічних процесів, включно із синтезом білків і передачею енергії. Наприклад, АТФ необхідні не лише для метаболічних процесів, але і для реалізацій сигнальних і передавальних функцій у клітинах.

Фолієва кислота відіграє надзвичайно важливу роль у метаболізмі деяких амінокислот і загалом білковому обміні в організмі.

Вплив на роботу нервової системи

Вітамін B9 здійснює позитивний вплив на психічне здоров’я, допомагає подолати депресію та інші емоційні порушення. Брак фолієвої кислоти може спричинити нейропатії, порушення роботи периферичної нервової системи та депресію, розвиток тривожних розладів – ОКР, панічних атак. Не менш важлива фолієва кислота для збереження пам’яті, уваги та концентрації. Учені пояснюють такий вплив фолієвої кислоти здатністю контролювати та підтримувати швидкість клітинного оновлення.

Приємним бонусом вживання вітаміну B9 може стати покращення психоемоційного статусу. Такий ефект пов’язаний з участю фолатів в обміні білка метіоніну, синтезі гормонів норадреналіну та серотоніну. Вони здійснюють загальний позитивний вплив на нервову систему та головний мозок, допомагають позбутися тривожності та знизити негативні наслідки стресових ситуацій.

Зростання та розвиток організму

Яке значення фолієвої кислоти та її вплив на організм у період активного зростання, розвитку та формування організму? Вітамін В9 сприяє нормалізації функції кровотворення, запобігає розвитку анемії, що дуже важливо в підлітковому віці. Фолієва кислота:

  • сприяє укріпленню захисних функцій організму;
  • допомагає краще засвоювати інформацію під час інтенсивних інтелектуальних навантажень;
  • нормалізує ріст клітин;
  • відновлює мозкову активність, емоційне напруження;
  • допомагає краще переносити гормональну перебудову організму в пубертатному періоді.

Фолієва кислота + Вітаміни В6 + В12 + С + Е, 30 таблеток, Doppelherz

Кому необхідна фолієва кислота

Дефіцит фолієвої кислоти небезпечний для всіх, однак ця речовина проявляє свої специфічні властивості для жінок і чоловіків по-різному. Вона є життєво необхідним вітаміном, брак якого може призвести до суттєвих проблем зі здоров’ям.

Потреба у фолієвій кислоті в жінок

Що лікує фолієва кислота? Лікарі запевняють, що фолієва кислота для жінок – один із неймовірно важливих вітамінів, значення якого часто недооцінюють. Адже вона:

  • бере участь у величезній кількості біохімічних процесів – утворенні тромбоцитів, червоних і білих кров’яних тілець;
  • допомагає швидше відновити пошкоджені тканини, стимулює зростання та поділ нових клітинних структур;
  • прискорює обмінні процеси та сприяє спаленню жиру, розщеплюючи жирові відкладення до спиртів, які потім виводяться з організму в природний спосіб;
  • знижує ризик серцево-судинних захворювань;
  • знижує рівень холестерину в крові;
  • запобігає розвитку деяких типів раку.

Надзвичайно велике значення має фолієва кислота під час планування вагітності та в процесі виношування. Недостатня її кількість може стати причиною дефектів трубчатого нерва в дитини. Це серйозне захворювання спричиняє проблеми з функцією сечового міхура та кишківника, а також низку інших неврологічних порушень. Вітамін B9 зменшує ризик розвитку передчасних пологів і гіпоксичної родової травми, знижує вірогідність викидня. Під час лактації нестача фолатів може негативно вплинути на якість та обсяг грудного молока, його поживну цінність.

Для чого жінці потрібно пити фолієву кислоту? Вживання вітамінних комплексів, що містять фолієву кислоту, корисне для жінок будь-якого віку, а не тільки під час вагітності. Для осіб репродуктивного віку вони сприяють:

  • підвищенню ефективності профілактики гінекологічних захворювань;
  • нормалізації артеріального тиску;
  • покращенню психологічного стану та загального самопочуття;
  • оздоровленню шкіри та слизових.

Жінки після 50 років, завдяки правильному дозуванню вітаміну B9, можуть позбутися багатьох негативних симптомів:

  • нормалізувати процес холестеринового обміну;
  • запобігти утворенню атеросклеротичних бляшок;
  • підвищити інтенсивність утворення клітин крові;
  • підтримати роботу імунної системи для боротьби з інфекціями;
  • забезпечити профілактику онкологічних захворювань.

Фолієва кислота: вплив на чоловічий організм

За даними досліджень, які провела група американських учених, фолієва кислота для чоловіків також має велике значення. Застосування вітаміну B9 допомагає збільшити кількість сперматозоїдів із правильною будовою майже на 30 %. За таких умов, підвищується вірогідність запліднення та знижується ризик викидня в партнерки.

Процес сперматогенезу триває приблизно 72 дні, отже, чоловіку потрібно починати пити фолієву кислоту приблизно за три місяці до бажаного зачаття.

Проте, вітамін B9 потрібен чоловікам не лише в разі планування вагітності в партнерки, адже в нього є інші важливі функції. Наприклад:

  • покращення роботи ЦНС і головного мозку;
  • нормалізація функції травної системи;
  • профілактика серцево-судинних захворювань.

Важливо пам’ятати, що без вітаміну B9 неможлива утилізація гомоцистеїну – продукту розщеплення амінокислоти метіоніну. Якщо фолієвої кислоти бракує, гомоцистеїн не перетворюється на інші сполуки та далі циркулює в крові, що може призвести до запалення стінок артерій, утворення тромбів та атеросклеротичних бляшок. Серед найбільш поширених наслідків підвищеного рівня гомоцистеїну – хвороба Альцгеймера, інфаркт міокарда, ішемія. Зауважимо, що чоловікам потрібно бути особливо уважним до свого стану здоров’я, адже вони більш схильні до серцево-судинних захворювань.

Як проявляється дефіцит і надлишок фолієвої кислоти в організмі?

Рівень фолієвої кислоти можна визначити досить точно, здавши аналіз крові. Нормальні показники концентрації цієї речовини в крові мають залишатися в межах від 7 до 45 нмоль/л. Попри те, що це дійсно мізерні дози, навіть незначного відхилення від норми, брак фолієвої кислоти, як і її надлишок в організмі мають негативні наслідки для стану здоров’я.

Найчастіше брак вітаміну B9 зумовлений неправильним харчуванням. Окрім цього, до авітамінозу можуть призводити дисбактеріоз, захворювання кишківника, коли вітамін не засвоюється. Погіршення всмоктування фолієвої кислоти може спостерігатися під впливом різних чинників, наприклад – вживання протисудомних препаратів, оральних контрацептивів, барбітуратів та алкогольних напоїв.

Ознаки браку фолієвої кислоти

Для чого пити фолієву кислоту? Якщо її в організмі бракує, це може призвести не лише до неприємних, але й досить небезпечних наслідків:

  • мегалобластної анемії, що супроводжується порушеннями травлення, випадінням волосся, відчуттям втоми та виразками на слизовій ротової порожнини;
  • численних проблем під час вагітності – передчасні пологи, відшарування плаценти, викидні на ранніх термінах;
  • чоловічого та жіночого безпліддя;
  • патології плоду – від розумової відсталості та гідроцефалії до проблем із розвитком кровоносної системи та "заячої губи";
  • пригніченого настрою, що може перейти в стан клінічної депресії;
  • когнітивних порушень – безсоння, відчуття постійної втоми, безпричинної тривожності, дратівливості й агресивності.

Якщо виникає дефіцит фолієвої кислоти, його ознаки можна виявити досить швидко, уже за декілька днів після зниження її рівня в крові. Першими симптомами браку вітаміну B9 є стан втоми, брак апетиту, дратівливість. Окрім цього, можна спостерігати:

  • блідість шкіри;
  • погіршення концентрації уваги, пам’яті та симптоми депресії;
  • перепади настрою;
  • крихкість і ламкість волосся та нігтів;
  • проблеми з травленням – діарея або закрепи, біль у животі;
  • затримання розвитку в дітей.

За наявності одного або декількох ознак дефіциту фолієвої кислоти, важливо обов’язково звернутися до лікаря та зробити аналіз крові. Якщо не вжити термінових заходів і не забезпечити її надходження в достатній кількості, уже приблизно за три місяці може розвинутися анемія, симптоми якої, з часом, лише посилюватимуться.

Надлишок фолієвої кислоти: симптоми

Зауважимо, що надлишок фолієвої кислоти не можна вважати типовою ситуацією. Причина досить проста. Це водорозчинний вітамін. І всі надлишки речовини, які організм не використав, виводять нирки, не завдаючи людині шкоди. Проте проблеми не виключені за умови тяжких захворювань печінки та нирок.

Фолієва кислота, 400 мкг, 250 табл., Apnas Natural

Надлишок вітаміну B9 загрожує:

  • під час вагітності – надмірним збільшенням маси плоду, а також – підвищеним ризиком ожиріння та цукрового діабету, астми та схильності до алергічних реакцій у дитини;
  • у чоловіків – підвищенням ризику розвитку новоутворень передміхурової залози;
  • зміною поведінки – підвищеною та безпричинною дратівливістю, безсонням.

Окрім цього, іноді люди з надлишком вітаміну B9 скаржаться на гіркий або металічний присмак у роті.

Правила вживання фолієвої кислоти

Для підтримання оптимального рівня фолієвої кислоти в організмі, дуже важливо забезпечити його щоденне надходження. Як вживати фолієву кислоту?

  • Малюки віком до шести місяців потребують до 65 мкг фолієвої кислоти на добу.
  • Дітям до трьох років – потрібно щодня до 150 мкг, а з 3-х років до підліткового періоду – у межах 200 мкг вітаміну B9 на добу.
  • Потреба дорослих жінок і чоловіків у фолієвій кислоті – 400 мкг.
  • Вагітним жінкам необхідно 600 мкг вітаміну B9 щодня.

Проте, варто пам’ятати, що ці показники потребують корекції під час активних спортивних тренувань, у похилому віці, під час реабілітації після травм та операцій.

Природними джерелами надходження вітаміну B9 є продукти, які щодня з’являються на нашому столі. Де міститься фолієва кислота? Найбільше цього елементу містять:

  • листові овочі – різновиди салату, шпинат, зелена цибуля та капуста;
  • бобові – сочевиця, квасоля, горох;
  • деякі крупи, особливо гречана та пшенична;
  • арахіс і волоський горіх;
  • куряча та яловича печінка.

Окрім цього, високим вмістом вітаміну B9 вирізняються томати, цитрусові, пророщені зерна пшениці. Експерти рекомендують надавати перевагу плодам та овочам з органічних городів.

Важливо пам’ятати, що природна фолієва кислота, що міститься в продуктах тваринного та рослинного походження, швидко та значною мірою руйнується під час термічної обробки. Наприклад, м’ясо під час приготування втрачає понад 70 % вітаміну, овочі – майже 95 %, а яйця – до половини вмісту фолієвої кислоти.

Якщо лікар рекомендує вам курс фолієвої кислоти, обов’язково дотримуйтеся його рекомендації. У каталозі нашого інтернет-магазину ви завжди знайдете відмінний вибір продукції, що допоможе відновити баланс фолієвої кислоти та запобігти розвитку авітамінозу, що є особливо небезпечним для дітей і вагітних жінок.

Ось декілька зразків продукції, що мають високий попит та отримують найбільш позитивних відгуків наших покупців:

  • БАД Фолієва кислота з вітаміном B6 – природне поєднання вітамінів групи B, що допоможе вам подбати про здоров’я репродуктивної системи, про серце та судини, забезпечити організм ресурсом біоактивних речовин, необхідних для процесів кровотворення.
  • Фолієва кислота Powerful в капсулах – допоможе ефективно подбати про роботу репродуктивної системи, процеси кровотворення, функції головного мозку та ЦНС, оновлення клітин, красу та здоров’я шкіри, нігтів і волосся, позбутися негативних наслідків стресів та перевтоми.
  • Фолієва кислота + Вітаміни B6 + B12 + C + E від бренду Doppelherz – збалансований комплекс життєво важливих вітамінів, які рекомендують вживати для покращення комплексної терапії широкого спектра захворювань і реабілітації після хірургічного втручання, для покращення обмінних процесів та профілактики анемії.
  • Фолієва кислота від Apnas Natural – спеціально для вагітних жінок. Засіб приймають із метою компенсації дефіциту вітаміну B9, що надзвичайно важливий для формування нервової трубки плоду, а також для профілактики небезпечних наслідків авітамінозу, стресів, покращення загального стану здоров’я та самопочуття.

Вживання вітаміну B12 має декілька особливостей. Лікарі рекомендують:

  1. Вибрати зручну форму харчової добавки. Фолієва кислота надходить у продаж у вигляді таблеток, порошків та ін’єкцій. здебільшого споживачі надають перевагу таблетованій формі препаратів.
  2. Обрати дозування. Зазвичай норма складає 500 мкг. Проте, вагітним жінкам краще обрати вітамін у дозуванні 600 мкг, оскільки це відповідає фізіологічній нормі. У будь-якому разі не зайвою буде консультація лікаря.
  3. Обрати оптимальний час для вживання. Найкраще приймати вітамін B9 вранці, під час сніданку. Ввечері препарат, що має стимулювальний вплив на нервову систему, може погіршити сон.
  4. Враховувати можливість поєднання з ліками й іншими харчовими добавками. Фолієва кислота добре поєднується з вітамінами B2, B5, B12. А також покращує засвоєння вітамінів A, E і D. А ось вживання комплексів із цинком краще відкласти на інший час.
  5. Розрахувати курс. Початок вживання фолієвої кислоти не залежить від сезону – ви можете робити це за будь-якої пори року. Тривалість курсу – один місяць.

У нашому інтернет-магазині ви завжди можете придбати вітамінні комплекси та харчові добавки від провідних вітчизняних і світових виробників. Ми пропонуємо якісну, безпечну та перевірену, сертифіковану продукцію за оптимальними цінами. Тут ви можете замовити товари для вашої краси та здоров’я з доставкою по Україні, скористатися знижками й акційними пропозиціями, отримати необхідну інформацію від онлайн-консультанта. Обов’язково проконсультуйтесь зі своїм лікарем щодо дозування та тривалості курсу вживання фолієвої кислоти.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд