Рух уперед всупереч обставинам

29.07.2019 03.04.2024
380
Переглядів: 380

Медицина за останні кілька десятиліть досягла небувалих висот. Однак ми все ще стикаємося з випадками, де вона не змогла допомогти повністю відновити здоров'я людини. Деякі пацієнти все ще залишаються обмеженими в рухах з тих чи інших причин: вроджена патологія, спортивна травма, похилий вік або важка хвороба. 

У таких випадках на допомогу приходить інвалідний візок – нехитре, на перший погляд, пристосування. Воно нагадує гібрид стільця та велосипеда, проте для знерухомленої людини відкриває новий горизонт можливостей. 

Трохи про історію пристосувань 

Перші інвалідні візки та каталки були виготовлені ще в Стародавньому Китаї. Винахід датується VI ст. н. е., а подібні конструкції поширилися від Європи до Америки. Але довгий час вони були лише предметом розкоші: наприклад, один з іспанських королів, Філіп II, любив вигулювати себе в колясці по саду. Пізніше дві великі війни та розвиток науково-технічного прогресу перетворили інвалідний візок на єдино можливий засіб пересування для важких хворих. 

У наші дні стрімко розвивається медична наука, особливо у сфері реабілітації. Інвалідні візки допомагають спростити життя пацієнта. Вони легкі, мобільні та комфортні. 

Існує два принципово різних типи інвалідних крісел:

  • каталка – у пацієнта немає можливості самостійно керувати кріслом, для цього обов'язково потрібна особа, яка супроводжує. Але такий варіант, як правило, легший, менший і з невеликими колесами
  • візок – хворий у змозі самостійно привести крісло в рух без сторонньої допомоги. У таких моделей більший діаметр коліс, а також додаткове внутрішнє колесо для управління

Візок – це можливість жити повноцінним життям, та не впадати в депресію через хворобу. 

Залежно від потреб і можливостей пацієнта виділяють такі типи інвалідних візків для дому та вулиці:

  1. Моделі активного типу. Їх виготовляють з особливо міцних матеріалів, щоб вони витримували тривалі навантаження. Пристосування розраховані на людей з обмеженими фізичними можливостями. 
  2. Санітарні візки. Сконструйовані для відвідування ванної кімнати та душу, додатково обладнані знімним судном та іншими зручностями.
  3. Важільні інвалідні візки. Його конструкція спеціально призначена для пересування вулицею. Усі нерівності амортизуються за допомогою пневматичних шин. Прямий контакт коляски з поверхнею забезпечує більшу стійкість і безпеку. Відмінно проявить себе під час тривалих пересувань і незначного спортивного навантаження.
  4. Спортивні інвалідні візки. Розроблені спеціально для спорту. Їхні конструкції дуже нагадують візки активного типу, проте менше важать і менш мобільні. Матеріали, з яких вони виготовлені, як правило, теж міцніші, щоб продовжити термін служби. 
  5. Дитячі моделі. Під час вибору такого варіанта варто враховувати всю специфіку конкретного пацієнта. Але загалом такі коляски мають бути меншими, мобільнішими, з регульованою спинкою і певною висотою. 
  6. Інвалідні візки з електроприводом. Такі види практично не вимагають застосування м'язової сили завдяки вбудованому електромоторчику. Керують ними за допомогою пульта, вони відрізняються хорошими характеристиками мобільності. Підходять як для дому, так і для вулиці, оскільки конструкція працює від акумулятора.

Під час вибору відповідного візка не варто орієнтуватися тільки на ціну, адже вона залежить як від складності конструкції, так і від якості виготовлення. 

На що ж обов'язково потрібно звернути увагу

  • особливості захворювання пацієнта
  • тип і ширину коліс (литі, пневматичні та швидкознімні)
  • тип спинки або підголівника (стандартна, відкидна, складна, з регулюванням жорсткості)
  • тип рами (складна, нескладна)
  • матеріал рами (алюміній, сталь, титан, хром-молібден)
  • тип підніжок (відкидні, знімні, фіксовані)
  • тип підлокітників (знімні, відкидні, стаціонарні)
  • максимальне навантаження
  • наявність захисту від перекидання
  • наявність електроприводу або ручного управління

Правильно підібраний інвалідний візок не тільки допоможе людям з обмеженим пересуванням насолоджуватися повноцінним життям. Він підніме моральний дух і прискорить реабілітацію, а й значно знизить навантаження на їхнє найближче оточення. 

Ознайомитися з усіма вищеописаними моделями інвалідних візків і каталок можна у фірмових магазинах Рідні Медтехніка в м. Київ або в каталозі нашого сайту. Ми здійснюємо доставку в будь-яке місто України. Правильний вибір обов'язково принесе радість тим, хто потребує самостійного пересування!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд