Що таке антиоксиданти: визначення, вплив на організм, рекомендації щодо використання

27.12.2023 29.02.2024
246
Переглядів: 246

Зміст:

Про антиоксиданти сьогодні пишуть надзвичайно багато, а сперечаються – ще більше. А що таке антиоксиданти – простими словами? Для чого вони потрібні та як впливають на здоров’я та самопочуття? Звідки вони потрапляють до організму та як забезпечити себе достатнім вмістом цих речовин?

Куркумін, 60 капсул, Nosorog

Що таке антиоксиданти?

Антиоксиданти – молекули, що створюють протидію окислювальним процесам в організмі, які виникають внаслідок дії вільних радикалів. Вільні радикали – нестабільні хімічні сполуки, які утворюються в результаті метаболізму або потрапляють в організм ззовні, наприклад – з вихлопними газами.

Окислення вільними радикалами може стати причиною ушкодження клітин, деякі з них більше не здатні відновлюватися та руйнуються назавжди. Але і вони в певному обсязі потрібні організму, оскільки допомагають клітинам імунітету боротися з інфекціями.

Серед чинників, що призводять до надмірного утворення вільних радикалів:

  • запальні процеси;
  • забруднене повітря;
  • надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання;
  • споживання тютюнових виробів.

Типи антиоксидантів

Організм людини використовує два типи антиоксидантів:

  1. Ендогенні – протеїни та поліпептиди, що генерують клітини власного організму.
  2. Екзогенні – сполуки, які людина отримує, споживаючи певні овочі та фрукти, а також – у відповідних харчових добавках.

А ось за хімічним складом і властивостями – це величезний перелік речовин, що розрізняють за їхніми властивостями. Першочергово розрізняють жиро- та водорозчинні антиоксиданти.

  • Водорозчинні речовини з антиоксидантною дією – працюють у рідині всередині й зовні клітин, дбають про судини, м’язи та зв’язки.
  • Жиророзчинні антиоксиданти здійснюють захист клітинних мембран, беруть участь у ліпідних процесах і захисті жирової тканини.

До найбільш відомих антиоксидантів належать такі різновиди речовин:

  • вітамін C – водорозчинна гідрофільна сполука, що ефективно знищує численні різновиди радикалів і необхідна для засвоєння вітаміну E, важлива для профілактики простудних захворювань і прискорення одужання;
  • вітамін E – жиророзчинний антиоксидант, що відіграє важливу роль у захисті клітинних мембран від окислювального ушкодження, корисний для здоров’я шкіри та підтримання імунної системи;
  • вітамін A – жиророзчинна сполука, що також ефективно захищає клітинні мембрани, дбає про молодість і здоров’я шкіри, бере участь у синтезі ферментів епітелію;
  • каротиноїди – розчинні в жирі, пігменти рослинного походження, з яких найбільш відомий β-каротин, що сприяє зниженню ризику захворювань серця, раку передміхурової залози та є перевіреним засобом патологій зору;
  • флавоноїди й ізофлавоноїди – це понад 4 тисячі органічних сполук, що забезпечують протизапальну дію, захищають серцево-судинну та нервову систему;
  • антоціани, індоли, лігнани – дбають про здоров’я серця та контролюють вагу тіла;
  • куркуміноїди – мають потужну протизапальну дію та запобігають появі злоякісних новоутворень.
  • мікроелементи – забезпечують організм необхідною кількістю цинку, міді, селену та заліза, є необхідною умовою для дії ферментів-антиоксидантів.

Вітамін С-500 Аскорбат кальцію, 30 капсул, NOW Foods

З огляду на те, що різні групи харчових антиоксидантів мають різну ефективність і "зону відповідальності", важливо включати до раціону різноманітні харчові продукти, що забезпечують повний баланс антиоксидантних речовин.

Механізм дії антиоксидантів

Як діють антиоксиданти, захищаючи клітини від окислювального процесу? Згадаємо, атоми вільних радикалів є нестабільними, оскільки на їхній зовнішній орбіті бракує електронів. Антиоксиданти мають електрони, що легко від’єднуються та нейтралізують вільні радикали, утворюючи малоактивні радикали. Це допомагає знизити швидкість окислення та сприяє відновленню пошкоджених клітин.

Сучасні дослідження підтвердили високу ефективність застосування антиоксидантів у профілактиці та лікуванні широкого спектра захворювань. Окрім цього, антиоксиданти, механізм дії яких ми щойно навели, сприяють уповільненню процесів старіння та виконують в організмі багато різноманітних задач.

Роль антиоксидантів для здоров’я організму

А яке значення мають антиоксиданти для організму? Окислювальний стрес, що виникає на тлі дії вільних радикалів, провокує розвиток небезпечних захворювань: проблем із серцем і судинами, цукрового діабету, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, катаракти та вікової дегенерації жовтої плями.

Антиоксидантна дія полягає в тому, щоб уповільнити ці процеси, а в деяких випадках і допомоги відновленню пошкоджених клітин. Отже, боротьба з окисними процесами – головне їхнє завдання. Як наслідок, антиоксиданти допомагають:

  • запобігти руйнуванню клітин організму;
  • уповільнити процеси старіння в організмі;
  • зміцнити імунну систему;
  • оптимізувати хід обмінних процесів;
  • знизити ризик серцево-судинних захворювань;
  • вберегти організм від шкідливого випромінювання.

Розглянемо докладніше деякі функції, які антиоксиданти виконують в організмі людини.

Захист від окислювального стресу

Мовиться про стан організму, що відомий різким посиленням окислювальних процесів за умови недостатнього функціонування антиоксидантної системи. Тригером для запуску такого типу реакції може стати змінення внутрішньоклітинного середовища, що призводить до зміщення рівноваги прооксидантних та антиоксидантних компонентів та активації процесів окислення.

Окислювальний стрес не є самостійним захворюванням, але саме він підвищує ризик розвитку небезпечних хронічних, часто – невиліковних захворювань. На думку вчених, значною мірою запобігти окислювальному стресу можна, зокрема, додаючи до раціону продукти, багаті на антиоксиданти.

Підтримання імунної системи

Зазвичай організм контролює кількість вільних радикалів, але в періоди епідемій ГРВІ, грипу або інших інфекційних захворювань, їхні збудники потрапляють в організм у великій кількості. Власні антиоксиданти тіло швидко витрачає і не встигає синтезувати в достатньому обсязі. Баланс порушується, число вільних радикалів значно переважає над антиоксидантами. Окрім цього, резерв антиоксидантів швидко витрачають під час куріння, вживання алкоголю та за наявності хронічних захворювань.
Вільні радикали в такій ситуації несуть подвійну небезпеку.

  • По-перше, вони руйнують клітини імунної системи, не даючи їм змоги виконувати свої функції, і ослаблюють імунітет.
  • По-друге, пошкоджують уражені клітини, посилюючи запальний процес. А запалення прискорює утворення нових вільних радикалів.

Отже, щоб зміцнити імунітет, важливо забезпечити організм надходженням антиоксидантів із різним механізмом дії.

Уповільнення процесу старіння

Дерматологи вважають, що антиоксиданти надзвичайно важливі для краси та молодості шкіри. На думку вчених, вони будують в епідермісі надійний бар’єр, що не дає негативним зовнішнім чинникам проникати до глибоких шарів дерми та руйнувати клітини шкіри.

Передчасне старіння організму, зумовлене стресами, емоційним перевантаженням і погіршенням стану довкілля, часто провокує ознаки передчасного старіння – сухість і тьмяний колір шкіри, зниження її пружності й еластичності, дрібні зморшки та темні кола під очима. Раціонально обрані косметичні засоби з антиоксидантами допомагають значно покращити ситуацію.

Захист від хронічних захворювань

Сучасні дослідження, що активно проводять у різних країнах світу, підтверджують теорію, яка пропонує активно застосовувати антиоксиданти для профілактики деяких надзвичайно небезпечних хронічних захворювань, включно з патологіями серця та судин, цукровим діабетом і навіть деякими різновидами онкології.

Коензим Q10, 30 капсул, Doppelherz

Джерела антиоксидантів

Отже, ми визначили, для чого потрібні антиоксиданти. Але чи отримуємо ми їх у достатньому обсязі?

У середньому, організм людині щодня потребує від 8 до 10 мілімолів антиоксидантів. Обсяг речовин-окислювачів у процесі травлення значно збільшується, що зумовлює закономірне зниження природного антиоксидантного захисту. Саме тому доцільно приймати антиоксиданти під час їжі, їхню кількість регулюють залежно від кількості спожитих калорій. Основний принцип такий: за умови більшої кількості калорій, людині варто подбати про достатній обсяг антиоксидантних ферментів. Курці потребують підвищеного споживання антиоксидантів, оскільки нікотин прискорює окислювальні процеси.

Звідки черпати необхідну норму антиоксидантів? Є два варіанти: вживати в їжу продукти, багаті на ці речовини, або приймати біологічно активні добавки.

Антиоксиданти в харчових продуктах

В овочах і фруктах є антиоксиданти, які допомагають підтримувати здоров’я та знижувати окисний стрес в організмі. Вважають, що речовини, які відповідають за забарвлення плодів, мають антиоксидантні властивості. Плоди червоного, синього, помаранчевого відтінку містять найбільше антиоксидантів. У жовтих та зелених фруктах і овочах теж присутні антиоксиданти, але в нижчій концентрації.

Високою концентрацією антиоксидантних компонентів відомі деякі лікарські рослини. Їх багато в широко застосовуваних засобах народної медицини:

  • шавлії;
  • розмарині;
  • ромашці;
  • деревії;
  • полині;
  • шипшині.

Виявлені антиоксидантні компоненти й у деяких спеціях:

  • куркумі;
  • гвоздиці;
  • коріандрі;
  • кориці.

Дещо нижча концентрація антиоксидантів у листовому зеленому чаї, червоному фруктовому вині та натуральному какао.

Більше користі приносять плоди, промиті в проточній воді. А ось вимочувати продукти не варто, оскільки це вимиває корисні речовини.

Треба зазначити, що натуральні антиоксиданти чутливі до високих температур і їхня ефективність може знижуватися в разі зберігання в теплі. Тому важливо зберігати продукти, що містять антиоксиданти, у прохолодному місці, щоб зберегти їхню користь. Продукти, які містять велику кількість антиоксидантів, дуже вибагливі до способу приготування. Експерти рекомендують уникати їхнього смаження, частіше користуватися пароваркою або скороваркою.

Зелень (зокрема, шпинат) треба захищати від ультрафіолету, що здійснює руйнівний вплив і знижує вміст корисних вітамінів.

Представляємо вашій увазі таблицю із вмістом антиоксидантів у продуктах. Завдяки цій таблиці можна дізнатися, у яких продуктах найбільше антиоксидантів, відкоригувати свій раціон і додати до нього найефективніші джерела корисних речовин.

Назва продукту Кількість речовини мг/100 г
Чорнослив 5,7
Ягоди чорниці 2,4
Ягоди ожини 2,1
Капуста білокачанна 1,7
Ягоди суниці 1,5
Ягоди малини 1,2
Зелень шпинату 1,2
Плоди сливи 0,95
Буряк 0,84
Апельсин 0,75

Добавки та препарати з антиоксидантами

Прекрасною альтернативою природним джерелам антиоксидантів є біологічно активні добавки. Вживання препаратів, що містять антиокислювачі, дасть змогу отримати необхідну дозу корисних речовин і впоратися зі згубним впливом оксидантів, токсинів та інших негативних чинників.

Одним із найбільш популярних та ефективних засобів, що запобігають старінню, є відомий усім із дитинства вітамін С. Він чудово захищає клітини та тканини, прискорює процес регенерації та оберігає організм від негативного впливу ультрафіолетових променів.

Вітамін С сприяє:

  • боротьбі з порушеннями роботи кровоносної системи;
  • збільшенню колагену;
  • омолодженню організму;
  • зміцненню імунітету;
  • засвоєнню заліза з їжі;
  • відновленню зв’язок, хрящів і м’язових тканин.

Вітамін Е називають вітаміном молодості. Він сприяє захисту клітин, служить фільтром для вільних радикалів і допомагає їм поширюватися організмом.

Вітамін Е сприяє:

  • розширенню судин;
  • регенерації клітин;
  • підвищенню еластичності тканин;
  • мінімізації запалень;
  • зниженню ризику порушень роботи кровоносної системи;
  • підвищенню витривалості.

Ще одним важливим елементом для здорової роботи організму є селен. Цей елемент запобігає пошкодженню тканин, підвищує інтенсивність процесів оновлення та регенерації, покращує функцію щитоподібної залози.

Селен корисний для:

  • захисту від впливу ультрафіолету;
  • уповільнення процесів старіння;
  • боротьби з алергією.

Окрім цього, цей мікроелемент є дуже важливим для зміцнення нігтьової пластини й укріплення волосся.

Крім певних вітамінів і мікроелементів, можна приймати й комплексні препарати. Такі добавки містять у своєму складі речовини, які необхідні для повноцінної роботи організму та зниження шкоди від впливу низки негативних чинників.

Вітамін С із шипшиною, 120 таблеток, Vansiton

В інтернет-магазині "Рідні Медтехніка" представлений широкий асортимент вітамінів, вітамінно-мінеральних комплексів, безпечних та ефективних харчових добавок із високим рівнем антиоксидантів. Ось декілька прикладів:

  1. Магнієвий гель з алое вера – засіб, що поєднує оздоровлювальну силу хлориду магнію з дією екстракту алое вера, потужного природного антиоксиданту. Гель рекомендують застосовувати для профілактики захворювань опорно-рухового апарату, під час розтягнень, травм, набряків.
  2. Хелат цинку – мікроелемент, що бере участь в основних процесах метаболізму, як компонент антиоксидантних ферментів, захищає клітини від окислювального стресу. Хелат цинку забезпечує підтримання імунітету, турбується про жіночу красу та здоров’я.
  3. Екстракт куркуміну – комплекс, у якому природний антибіотик поєднується з потужним антиоксидантом. Куркумін сприяє позбавленню від токсинів, захищає серце та судини, перешкоджає утворенню жирових відкладень.

Рекомендації щодо вживання антиоксидантів

Щоденна доза антиоксидантів залежить від багатьох чинників, як-от: вік, стать, загальний стан здоров’я та рівень фізичної активності. У середньому, рекомендовано вживати 8–10 мілімолів антиоксидантів на день. Однак, більш точне дозування краще обговорити з лікарем або дієтологом.

Деякі продукти можуть перешкоджати засвоєнню антиоксидантів. До них належать:

  • жирна їжа;
  • алкоголь;
  • нікотин;
  • деякі препарати, наприклад, антибіотики та гормональні контрацептиви.

Також важливо дотримуватися балансу між антиоксидантами й іншими поживними речовинами в раціоні. З іншого боку, необхідно враховувати індивідуальні особливості організму.

Безумовну користь антиоксидантів важко заперечувати. Проте, необхідно пам’ятати, що будь-які, навіть найбезпечніші, на перший погляд, препарати необхідно приймати після консультації з лікарем. Низка досліджень доводить, що перевищення дози антиоксидантів може нашкодити організму. Деякі мінеральні сполуки-антиоксиданти здатні руйнувати вітаміни, якщо ці речовини надходять до організму неконтрольовано.

Крім того, є низка протипоказань. Зокрема, надто високе споживання вітаміну Е в здорових чоловіків може спровокувати певні захворювання, а перевищення дозування бета-каротину підвищує ризик захворювань легень серед курців. Саме тому, попри всю користь цих препаратів, перед початком приймання необхідно проконсультуватися з лікарем.

Куркумін екстракт, 60 капсул, MST

Антиоксиданти: найчастіші запитання

Резюмуючи, відзначимо, що антиоксиданти – це молекули, що протидіють окислювальним процесам. Їхній вплив запобігає руйнації клітин, зміцнює імунітет і знижує ризик розвитку величезної низки захворювань.

Найпотужнішим природним антиоксидантом заведено вважати чорнослив. Також цей сухофрукт багатий на клітковину, вітаміни та мінерали. Вживання чорносливу допомагає покращити роботу травної системи, зміцнити імунну систему та знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Крім того, чорнослив допоможе знизити рівень холестерину в крові та покращити здоров’я шкіри.

Дослідження показали, що зелений чай містить найбільше антиоксидантів і допомагає захистити організм від різних захворювань. Проте, пуер, а також чорний і білий чай теж є чудовими джерелами антиокислювачів та інших необхідних організму речовин.

Неконтрольоване вживання антиоксидантів може стати причиною розвитку низки захворювань і побічних ефектів. Перед початком приймання біологічно активних добавок, обов’язково треба проконсультуватися з лікарем.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд