Що потрібно для догляду за інвалідом

09.08.2019 04.04.2024
481
Переглядів: 481

Інвалід — людина з обмеженими можливостями, яка через фізичні, психологічні або сенсорні проблеми не може вести повноцінне соціальне життя. Догляд за такою людиною — складна процедура, яка вимагає глибоких знань і терпіння. Важливо знати, які товари для інвалідів знадобляться та як ними користуватися. 

 

Лежачий хворий

 

Інвалід, який не здатний пересуватися, стикається з багатьма проблемами, такими як:

 

  • Пролежні. Під час постійного лежання на шкіру людини впливає тиск, тертя об одяг і білизну, піт і температура в приміщенні. Фізичні можливості інваліда не дозволяють йому перевернути матрац, поміняти собі білизну. Для цього ви маєте постійно перевіряти, чи має лежачий хворий пролежні, оскільки вони спричиняють біль і дискомфорт. Необхідно регулярно проводити гігієнічні процедури з використанням дезінфекційних і зволожувальних засобів (креми, мазі тощо) та масажних пристосувань (якщо це дозволено). Товари від пролежнів включають ще й протипролежневі матраци, подушки та круги. 

    Проблеми шлунково-кишкового тракту. Лежачий інвалід часто страждає від труднощів, пов'язаних із дефекацією, оскільки м'язи шлунково-кишкового тракту втрачають свій тонус, і від цього розвиваються закрепи. Відповідно, під час дефекації потрібно вдаватися до сторонньої допомоги. Памперси для дорослих використовують, коли лежачий хворий не може контролювати похід до туалету або сказати про це. Мимовільна дефекація не повинна принести дискомфорт вам або хворому. 

Нетримання сечі — ще один привід придбати засоби гігієни, які спростять догляд за пацієнтом. Ця проблема не повинна ставити хворого в неприємне становище або викликати в нього почуття незручності.

  • М'язова активність. Кілька місяців нерухомого лежання загрожує повною атрофією м'язів. Хворий не зможе рухатися без сторонньої допомоги. Фізична активність у вигляді масажів, простих гімнастичних вправ допоможуть зберегти м'язовий тонус. Частота та інтенсивність вправ визначає лікар під час реабілітації. Обладнання та приладдя, які допоможуть запобігти атрофії м'язів і контрактурі суглобів, представлені в каталозі Рідні Медтехніка
  • Атрофія суглобів. Колінні та тазостегнові суглоби втрачають свою еластичність через обмежену фізичну активність. Це називається контрактурою. Щоб уникнути контрактури:
  • Забезпечте правильне положення кінцівок лежачого пацієнта.
  • Проводьте гімнастику кінцівок.

Виконайте масаж суглобів круговими рухами та легкими натисканнями, щоб не погіршити ситуацію. Грубі рухи, що викликають м'язовий спазм, суворо заборонені. 

  • Ще можна використовувати конуси з овечої вовни. Якщо профілактику суглобів не проводять, тоді виникають анкілози, для яких характерна повна втрата еластичності суглобів.

Хворі різного ступеня тяжкості

До цієї категорії належать інваліди, які можуть подбати про себе, але все ще потребують сторонньої допомоги. Є загальні характеристики, які об'єднують людей із проблемами рухового апарату або відсутністю кінцівок.

  • Дотримання особистої гігієни. Незалежно від стану хворого, потрібно щодня проводити гігієнічні процедури — приймати душ/ванну зі спеціальними засобами або просто омивати пацієнта вологими серветками. Це допоможе уникнути розвитку бактеріальних інфекцій. Якщо такий процес відбувається вдома, купіть санітарні пристосування: пристінний поручень або сходинки для ванни, щоб інвалід міг сам виконати необхідні дії. 

     

  • Використання засобів пересування. Зручність і успіх реабілітації залежать від того, чи є засоби та обладнання для інваліда. Фізичні можливості не дають змоги інваліду пересуватися приміщенням, якщо відсутня опора або спеціальне приладдя. Спеціальні засоби для хворих із проблемами опорно-рухового апарату й інших включають тростини, милиці, медичні ліжка й аксесуари, стільці-туалети тощо. 

     

  • Проблеми серцево-судинної системи. Щоб інвалід не наражався на ризик тромбозу, паралічу та парезу, стимулюйте кровотік, використовуючи догляд за знерухомленими кінцівками. Під час реабілітації та після неї обмотуйте ноги хворого (якщо вони нерухомі) еластичними бинтами й тримайте їх у піднятому положенні кілька хвилин. 

     

  • Повноцінне харчування. Крім випадків, регульованих лікарем, інвалід має вживати достатню кількість рідини та вуглеводів, щоб організм швидше відновлювався. Іноді інваліди намагаються уникнути частого харчування через психологічні причини: вони вважають, що заміна підгузка або зайвий похід до туалету — це проблема для тих, хто здійснює догляд.

     

  • Організація дозвілля. Безсоння — часта проблема серед інвалідів різного ступеня тяжкості. Тому не вдавайтеся одразу до використання пігулок або заспокійливих медпрепаратів. Організуйте дозвілля за допомогою доступних вам засобів. Мозкова активність допомагає знизити рівень стресу та діє ефективніше за снодійне.

Опора для догляду за інвалідом — це правильне сприйняття ситуації. Не ігноруйте його соціальні потреби — спілкування чи виконання домашньої роботи. Часто шлях до одужання лежить у сприйнятті цієї людини іншими. Не змушуйте їх відчувати провину та залучайте до звичайного життя всіма можливими способами.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд