Що повинно бути в аптечці першої допомоги?

11.04.2022 07.03.2024
4045
Переглядів: 4045

Зміст:

Усі ми знаємо про важливість домашньої аптечки для надання першої медичної допомоги, адже в побуті кожен із нас може з легкістю травмуватися, у кожного може раптово виникнути головний біль чи проблеми з травленням. Потрібно бути готовим до всіх неприємних сюрпризів, які можуть застати нас зненацька. У цій статті ми поговоримо про правильність комплектації домашньої аптечки, що повинно бути в складі першочергово, щоб максимально швидко й ефективно надати першу долікарську допомогу. 

Що таке аптечка першої допомоги?

Для початку розберемо, що означає термін "аптечка". Аптечка – це своєрідний набір лікарських препаратів першої допомоги та медичних виробів: перев’язувального матеріалу, інструментів для надання першої медичної допомоги. Аптечка – це загальноприйняте поняття, проте кожен із нас наповнює її тими медичними препаратами та засобами, які найнеобхідніші родини. Наприклад, деякими препаратами ми запасаємося, керуючись звичками, інші – залишаються в аптечці першої допомоги після перенесеної хвороби чи травми. Потрібно пам’ятати, що домашня аптечка не повинна бути складом непотрібних речей, адже в стресових умовах ви просто не знайдете необхідного для надання першої допомоги. Правильно укомплектована аптечка – це своєрідна подушка безпеки, яка допоможе вам і рідним у складних умовах полегшити страждання, а можливо й зберегти життя. 

У цій статті ми розберемо, як правильно зберігати лікарські препарати, щоб вони не втратили своїх властивостей, які групи препаратів в аптечці першої допомоги потрібні першочергово, наприклад, для лікування застуди, у разі опіків і ран, для лікування больового синдрому тощо.

Перш ніж перейти до речей, які повинні бути в складі аптечки вдома, розберемо кілька правил:

  1. Аптечка повинна бути надійно та компактно упакована, для цього вдало підійде простора сумка або коробка, яку надалі треба буде зберігати в недоступному для дітей місці, проте в екстреній ситуації ви повинні з легкістю до неї дістатися.
  2. Усі медикаменти повинні мати нормальні терміни придатності, розміщуватись в оригінальній упаковці з відповідним маркуванням, щоб можна було з легкістю їх прочитати.
  3. Потрібно постійно переглядати склад аптечки першої допомоги, замінювати препарати, у яких вийшов термін придатності, заповнювати їх новими засобами.
  4. Важливо пам’ятати, що якщо у вашій родині є маленькі діти, то препарати в аптечці першої допомоги необхідні в тій формі випуску, яка підходить віковій категорії.

Склад аптечки першої допомоги

Які ліки повинні бути в аптечці першої допомоги?

А зараз детально розглянемо, які групи препаратів необхідно зберігати в аптечці вдома:

  1. Лікарські засоби від грипу та застуди – вони містять нестероїдні протизапальні засоби – ібупрофен, парацетамол, які допомагають боротися з температурою, головним болем та іншими неприємними симптомами. Судинозвужувальні краплі для носа допомагають зняти набряк слизової та нормалізують носове дихання. Спреї, таблетки або льодяники для горла – найбільш ефективні з антисептиками, адже чинять протимікробну та протизапальну дію.
  2. Препарати для зняття больового синдрому різного генезу – ви повинні розуміти, що кожна людина має індивідуальну больову чутливість, тож комусь один препарат допомагає, комусь – ні. Найкращим рішенням буде покласти до аптечки кілька видів знеболення. До них належать спазмолітики, нестероїдні протизапальні засоби й анальгетики. Також в аптечці повинні зберігатися гелі та мазі зі знеболювальним ефектом на основі диклофенаку, що допомагають усувати біль у м’язах і суглобах.
  3. Засоби допомоги в разі порізів, ран і опіків – до цього набору аптечки першої необхідності необхідно покласти:
  • бетадин йод – антисептичний розчин для оброблення ран, підійде як дорослим, так і дітям;
  • перекис водню 3% – використовують для усунення забруднень із рани та як кровоспинний засіб;
  • антисептики – для оброблення ран і поверхонь тіла, це можуть бути розчини хлоргексидину, препарати срібла, мірамістину, етанолу 70% тощо;
  • пантенол (декспантенол) – у спреях, мазях, кремах – для покращення загоєння ран і опіків;
  • також для цих пошкоджень необхідний перев’язувальний матеріал: стерильні бинти, серветки, стерильний бактерицидний пластир, вата, еластичний бинт.

  1. Препарати для полегшення та усунення симптомів алергії – антигістамінні: до цієї групи належать препарати системної дії з активною речовиною лоратадин, цетиризин тощо.
  2. Лікарські засоби першої необхідності в разі кишково-шлункових розладів, конкретно потрібно мати:
  • сорбенти – вони повинні містити діосмектит або діоксид кремнію, допомагають усунути інтоксикацію та діарею;
  • протидіарейні препарати – спрямовані на зменшення актів дефекації та збереження водно-електролітного балансу;
  • ферментні препарати – допомагають у розщепленні важкої їжі, а також ефективні в комплексному лікуванні харчових розладів;
  • регідратаційні засоби – сольові розчини для відновлення об’єму втраченої рідини внаслідок блювання та діареї.

  1. Серцево-судинні препарати, засоби в разі підвищення АТ і заспокійливі препарати – усе це наповнюється індивідуально, згідно з рекомендаціями вашого сімейного лікаря.
  2. Засоби для лікування ока та вуха – сюди належать очні та вушні краплі з протизапальною, зволожувальною дією.
  3. Додаткові засоби – в аптечці необхідно мати тонометр для вимірювання АТ, термометр для вимірювання температури, рукавички вінілові або нітрилові свого розміру, атравматичні ножиці.

Що ще бажано покласти в аптечку першої допомоги?

Якщо ви маєте хронічні захворювання, то необхідно покласти до аптечки препарати для купірування їх загострення, наприклад, якщо вам притаманні напади стенокардії, то зберігайте нітрогліцерин, якщо хворієте на цукровий діабет, то обов’язково в складі аптечки має бути глюкометр, інсулін і препарати глюкози.

Комплектацію домашньої аптечки для першої допомоги найкраще складати, виходячи з рекомендацій вашого сімейного лікаря, адже він зможе підібрати препарати індивідуально з правильним розрахунком дозування та найкомфортнішою формою випуску.

Бережіть себе та своє здоров’я!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд