Чим відрізняються глюкометри і як вибрати "свій"

23.07.2019 03.04.2024
1543
Переглядів: 1543

Лабораторія на долоні

Діабетики зі стажем добре пам'ятають виснажливі регулярні походи в поліклініку, щоб здати кров "на цукор". Зараз же в аптечці майже для кожного хворого можна знайти легкий, портативний і точний глюкометр — прилад для вимірювання рівня глюкози. Багато хворих із порушеннями роботи ендокринної системи купують глюкометри та тест-смужки для особистого користування. З їхньою допомогою можна заощадити сили, час і нерви на похід до лікаря або — навпаки — виявити недугу на ранніх стадіях і встигають уникнути неприємних наслідків.

Основна перевага глюкометрів — портативність і швидкість роботи. Завдяки цьому лікар або сам хворий отримує правильні дані про стан здоров'я. Ба більше, у критичній ситуації, коли рівень цукру в крові зріс або різко впав, люди з діабетом можуть відчувати значні нездужання та навіть втрачати свідомість. Тому швидкість, з якою працюють сучасні глюкометри, у буквальному сенсі багатьом подарувала життя.

Що потрібно знати під час купівлі апарату для домашнього користування

Насамперед варто звернути увагу на те, який метод визначення глюкози в біологічних рідинах лежить в основі роботи механізму.

Види пристроїв:

1. Фотометричні — прилади "першого покоління", засновані на зміні кольору тест-смужки в результаті хімічної реакції. Усі вони калібровані за цільною капілярною кров'ю та застарілі, оскільки на висновок можуть вплинути умови зберігання тест-смужок.

2. Електрохімічні — переважна більшість сучасних апаратів. Показники глікемії визначають у розрахунку з величиною струму, що виник між тест-смужкою та кров'ю. Вони калібровані за плазмою.

3. Біосенсорні — спеціальні оптичні сенсори вимірюють поверхневий плазмонний резонанс. Такі моделі вирізняються більшою чутливістю та потрібна менша кількість крові.

Сьогодні медичні інженери старанно працюють не тільки над поліпшенням точності аналізу. Вони намагаються виключити з процедури проколювання шкіри хворого. Неінвазивні варіанти поступово з'являються на ринку медичних приладів, але відрізняються високою вартістю та складністю користування.

Важливі чинники довговічності та регулярності використання портативного глюкометра — витратні матеріали:

— тест-смужки

— скарифікатори, ланцети або голки

Найбільш "обтяжливі" для гаманця — тест смужки. Їх випускають під конкретну модель глюкометра й вони не бувають зворотно-сумісними з приладами інших виробників. Під час купівлі варто звернути увагу на ціну, наявність, термін зберігання до і після відкриття упаковки. Прострочені витратні матеріали не забезпечують істинний результат!

Скарифікатори та ланцети необхідні для проколу шкіри перед проведенням аналізу. Деякі моделі глюкометрів укомплектовані автоматичними пристосуваннями. З їхньою допомогою можна регулювати силу та глибину пункції.

Усі витратні матеріали одноразові. Рекомендовано уважно стежити за поповненням їхніх запасів, щоб глюкометр завжди був справний у критичний момент.

На що звернути увагу під час використання

Калібрування вкаже, де саме вимірювали рівень цукру: цільної крові чи плазми. Норми для цих показників різні, оскільки кількість формених елементів цільної крові може коливатися.

Кодування. Воно необхідне перед кожною зміною партії смужок. Тому уважно звіртеся з інструкцією, чи необхідне ручне введення, чи за вас усе зробить авторежим.

Швидкість визначення результату теж відрізняється залежно від моделі. Більшість апаратів виведуть результати на екран уже за кілька секунд, проте не зайвим буде уточнити цей момент у продавця.

Зберігання результатів зовсім не обов'язкове, проте в екстрених випадках стане в пригоді лікарю.

Інтернет-магазин Рідні Медтехніка або продавці мережі фірмових магазинів м. Києва із задоволенням допоможуть підібрати глюкометр, тест-смужки й інсулінові шприци. Доставка здійснюється по всій Україні.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд