Болить голова після сну: що робити

13.10.2023 19.03.2024
2684
Переглядів: 2684

Зміст:

Головний біль, що переслідує зранку, приносить втому та дискомфорт, що можуть залишатися на весь день. Чому зранку болить голова? Головний біль зранку після сну – досить поширений симптом, позбавитись якого можна, якщо відома його причина.

Чому болить голова після сну: основні причини

Вчені давно вивчають цю проблему та з’ясували велику кількість причин різної природи, внаслідок яких зранку болить голова. Головний біль – симптом, що є реакцією організму на подразнення рецепторів, розташованих у шкірі, м’язах, оболонках мозку та на внутрішній стінці кровоносних судин. Відомо кілька типів головного болю, що виснажує вже зранку:

  • судинний головний біль – найчастіше з’являється під час підвищення тиску крові, у разі зменшення тонусу судин або під час різкого спазму, який виникає внаслідок порушення відтоку рідини та накопичення її у венозному руслі;
  • біль напруження – спричиняють спазми в м’язах голови та шиї, що стискають судини та нервові відростки, перекриваючи доступ до головного мозку. Такий симптом може бути пов’язаний із підвищеними фізичними або розумовими навантаженнями, виникати внаслідок стресів або в разі захворювань шийного відділу хребта, інтоксикацій і за умови впливу інших чинників;
  • невралгічний біль, пов’язаний із запаленням або стисканням трійчастого нерва, можна відрізнити за характером. Зазвичай, він гострий, пульсує, може загострюватися після тривалого сну або коли людина декілька годин проводить в одній позі;
  • ліквородинамічний біль – виникає внаслідок підвищення внутрішньочерепного тиску. Такий біль часто пов’язаний із нервовими порушеннями, проблемами зору або слуху, затримками розвитку в дітей;
  • психогенний біль – виникає під час стресів, нервового напруження внаслідок порушення режиму або якості сну.

На думку спеціалістів, у пацієнтів, що звертаються зі скаргами на головний біль зранку, здебільшого трапляються симптоми змішаного походження, що спровоковані поєднанням одночасно декількох причин. У такому разі важливо визначити, яка причина є основною і чому саме болить голова після сну.

Головний біль після сну: що може бути не так в організмі?

Розглянемо докладніше причини головного болю зранку. Одна з них – апное уві сні. Це досить небезпечний симптом, що проявляється в короткочасній зупинці дихання під час сну. Таке явище спричиняє перекриття носоглотки, яке призводить до неможливості проходження повітря через дихальні шляхи. Апное характерне для людей із деякими анатомічними особливостями: збільшеними піднебінними мигдаликами, особливостями будови нижньої щелепи, короткою та широкою шиєю. Зазвичай у людей, що схильні до апное, відзначають:

  • ускладнене дихання, хропіння уві сні;
  • підвищена втомлюваність протягом дня;
  • порушення концентрації уваги;
  • головний біль зранку після сну.

Досить часто проблема головного болю після пробудження пов’язана з підвищенням артеріального тиску. Стан, коли систолічний тиск перевищує 140 мм рт. ст., а діастолічний – вище від 90 мм рт. ст., зазвичай пов’язаний із хворобами серця, порушенням регуляції судинного тонусу, а також – уповільненим виведенням рідини з організму.

У зоні підвищеного ризику – особи старшого віку, що мають схильність до ожиріння та патології ендокринної системи. У разі підвищеного тиску часто зранку болить голова й шия, може погіршуватися слух і гострота зору, відзначається почервоніння обличчя та слизових оболонок. У разі гіпертензії дуже важливо регулярно контролювати показники тиску, використовуючи зручний і простий у використанні тонометр. Це допоможе своєчасно прийняти ліки й уникнути серцевого нападу або гіпертонічного кризу, інфаркту й інсульту.

Тонометр автоматичний на плече Beurer BM 54 з Bluetooth

У холодну пору року головний біль після сну може виникнути на фоні респіраторних вірусних захворювань, які супроводжує:

  • біль у горлі;
  • кашель;
  • риніт.

ГРВІ небезпечна ускладненнями, серед яких – кон’юнктивіт, пневмонія та бронхіт. Проте на початковому етапі захворювання проявляє себе головним болем. Якщо його супроводжує загальна слабкість, підвищення температури, інші ознаки можуть з’явитися вже за кілька днів.

Основна причина вірусних захворювань дихальних шляхів – зниження імунної системи організму. Інфекція постійно потрапляє на слизові оболонки, але клітини імунітету стримують їхнє розмноження. Якщо захист ослаблений, вірус може потрапити в кровоносне русло та спричиняти ознаки захворювання.

До чинників, які провокують застудні захворювання, належать:

  • переохолодження;
  • зниження загального імунітету;
  • похилий вік.

Щоб уникнути вірусної інфекції під час холодного сезону, важливо заздалегідь подбати про підтримання імунної системи. Для усунення симптомів ГРВІ призначають жарознижувальні протизапальні, а також – противірусні препарати. За рекомендацією лікаря можна доповнити лікування вітамінно-мінеральними комплексами.

Мультивітамінний комплекс Special Two, 30 капсул, Now Foods

Якщо частий головний біль турбує і зранку, і ввечері, це може свідчити про розвиток синуситу – запалення слизової оболонки придаткових пазух носа (порожнини в кістках черепа). Запальні процеси здатні спровокувати:

  • сильний головний біль;
  • хронічний риніт;
  • гіпертермію.

Синусит часто розвивається як ускладнення після грипу або застудних захворювань, якщо уникати повноцінного лікування та повністю не позбавитися вірусної інфекції. Окрім цього, причиною синуситу можуть бути черепно-мозкові травми з ушкодженням кісток, що утворюють придаткові пазухи. Для лікування обов’язково призначають антибіотики. Якщо медикаментозне лікування не приносить результату, рідкий вміст носових пазух видаляють методом проколювання.

Якщо із самого ранку та впродовж дня вас переслідує виснажливий головний біль, це може свідчити про напад мігрені. Це хронічне захворювання, що супроводжує гострий головний біль за браком органічних патологій. Початок нападу мігрені часто можна визначити за аурою – комплексом симптомів, що з’являються за декілька годин до головного болю. Серед таких симптомів:

  • відчуття нудоти;
  • прискорення серцевого ритму;
  • погіршення самопочуття, слабкість;
  • блідість шкірних покривів і слизових оболонок;
  • шум у вухах, темні кола перед очима.

Найбільше до мігрені схильні жінки середнього віку, а тривалість нападу триває від кількох годин до трьох діб. Серед чинників, які провокують біль, – зміна кліматичних умов і стрес, перевтома та нервове перенапруження, а також – коливання гормонального фону. Звичайні знеболювальні від мігрені часто не дають потрібного ефекту, отже, лікар призначає сильніші препарати.

Болить голова зранку: що не так зі спальним місцем?

Можливо, ви будете здивовані, коли дізнаєтеся, що ранковий головний біль може переслідувати навіть цілком здорову людину. Причиною неприємного та навіть виснажливого симптому може бути:

  • вживання перед сном кави або міцно завареного чаю. Адже кофеїн, що міститься в таких напоях, активує нервову систему. Такі процеси можуть стати причиною головного болю на ранок, одразу після пробудження;
  • зловживання алкогольними напоями – одна з причин головного болю зранку. Етиловий спирт спричиняє інтоксикацію та має тенденцію до накопичення в нервових клітинах. Коли етилен виходить з організму, біль минає;
  • недосипання, як і занадто тривалий сон – саме тому лікарі наполегливо рекомендують дотримуватися режиму, лягати спати та підніматися зранку в один і той самий час, не порушуючи природних ритмів роботи організму. Оптимальна тривалість нічного сну – 7-8 годин.

Проте інколи головні болі зранку кожного дня можуть виникати навіть у цілком здорових людей. Отже, варто звернути увагу на ваше спальне місце, зокрема – на подушку. Зазвичай, у ролі наповнювача для сучасних бюджетних подушок використовують матеріали, показники жорсткості яких не відповідають потребам тіла людини.

Неправильна висота та жорсткість подушки призводить до дещо неприродного положення шийного та грудного відділу хребта, під час якого спостерігається порушення нормального кровопостачання мозку. Недоотримання поживних речовин і кисню може стати причиною спазмів судин і больових відчуттів, виснаження та дискомфорту на ранок.

Щоб запобігти ранковому головному болю в потилиці, дуже важливо вибрати зручну та практичну ортопедичну подушку, форма якої відповідатиме анатомічній будові шийного відділу хребта. Завдяки такій особливості покращується циркуляція крові, а ви отримуєте можливість позбутися головного болю, прокидатися легко та почуватися відмінно.

Ортопедична подушка класична, Variteks 652

Використання ортопедичної подушки буде корисним у разі:

  • порушень і патологій верхнього відділу хребта – корисний аксесуар допоможе позбутися болю та напруження в м’язах;
  • втоми, головних болей – завдяки особливій формі ймовірність защемлення нервових закінчень зведена до мінімуму, покращується кровопостачання головного мозку;
  • проблем із засинанням – сон буде більш глибоким і повноцінним.

Сьогодні споживачі мають можливість обирати ортопедичні подушки серед величезного асортименту виробів, що відрізняються за характеристиками. Серед найбільш популярних моделей:

  • прямокутні подушки – ортопедичний ефект забезпечено завдяки наповнювачу. Вироби класичної форми є найбільш універсальними, вони будуть оптимальним вибором для здорової людини;
  • хвилеподібні – складаються з двох різнорівневих зон, розділених невеликим поглибленням всередині. Така модель відмінно адаптується до будь-якого положення тіла. Валик
  • меншого діаметру підходить для сну на боці, а більший валик – для сну на спині;
  • подушка з виїмкою для плеча – більше підходить для тих, хто поринає в сон виключно на боці, є незамінною та надзвичайно зручною для осіб із зайвою вагою;
  • подушки у формі пів місяця – більш м’які, призначені для осіб, що частіше сплять на спині.

Ортопедична подушка для спини, Variteks 657

Для дорослої людини найкраще обирати виріб завширшки від 30 до 50 см та завдовжки від 40 до 80 см. Проте переважна частина виробників пропонує подушки стандартного розміру, завширшки 50 та завдовжки – 70 см. Висота ортопедичної подушки може бути від 6 до 16 см. Для вибору подушки оптимальної висоти рекомендують виміряти відстань між краєм плеча до шиї.

Зауважимо, що обираючи ортопедичні аксесуари для сну, варто обов'язково звернути увагу на показники жорсткості. Вибір цього параметру залежить від таких чинників:

  • поза для сну. Тим, хто частіше спить на спині, найкраще придбати не надто високу та досить м’яку подушку. Найнижчі та найм’якіші моделі підходять особам, що полюбляють спати на животі. Любителі лягти на бік під час сну, потребують більш високих і жорстких подушок;
  • жорсткість матраца – для матраців середньої жорсткості найкраще придбати більш високі ортопедичні подушки, що будуть створювати потрібний вигин і достатню амортизацію. Для м’яких матраців підійдуть подушки меншої товщини;
  • особисте відчуття комфорту. Якщо у звичній позі виникає бажання покласти руку під голову, найімовірніше, вам потрібна ортопедична подушка більшої товщини. Якщо виникає біль у шиї, ваша подушка занадто жорстка.

Ортопедична подушка, Variteks 651
Важливо пам’ятати, що навіть найкраща подушка потребує деякого часу, аби звикнути й оцінити всі її переваги. Отже, якщо у вас регулярно болить голова й шия зранку, саме час завітати до магазину й обрати якісну ортопедичну подушку. Зовсім не обов’язково витрачати час на звичайний шопінг заради одного спального аксесуара – набагато простіше вибрати та замовити його в каталозі інтернет-магазину "Рідні Медтехніка", де завжди відмінний вибір високоякісних товарів для ваших краси та здоров’я.

Як позбутися головного болю після сну?

Зазвичай, навіть ідеально облаштоване спальне місце не гарантує повноцінного відпочинку, після якого ви прокинетесь у чудовому настрої, сповнені сил та енергії. Отже, нагадаємо декілька важливих правил повноцінного відпочинку:

  • провітріть кімнату. Залишати вікно відчиненим варто, якщо рано вранці вам не буде заважати шум із вулиці.
  • не переїдайте на ніч. Вечеряти потрібно не пізніше, ніж за дві години до сну;
  • подбайте про дотримання питного режиму. Починати ранок треба зі склянки води без газу;
  • уникайте вживання міцного чаю та кави у вечірній час. Найкраще замінити традиційні напої чашкою трав’яного чаю з м’ятою, ромашкою або мелісою;
  • якщо часто страждаєте від безсоння, візьміть за звичку здійснювати невеличку прогулянку перед сном;
  • намагайтесь дотримуватися режиму – засинати та прокидатися стане набагато простіше, це позбавить щоденного ранкового стресу;
  • уникайте перегляду телепередач і гостросюжетних фільмів безпосередньо перед сном.

Якщо постійно зранку болить голова, неодмінно зверніться до лікаря та пройдіть повне обстеження. Своєчасно виявлені проблеми зі здоров’ям подолати набагато простіше, ніж занедбану хворобу. Не займайтеся самолікуванням: перш ніж купити харчові добавки або комплекс вітамінів, обов’язково проконсультуйтеся з вашим лікарем. Та, звичайно, не забувайте про профілактику сезонних захворювань, достатню кількість вітамінів і фізичну активність. Будьте здорові!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд