Біль під коліном ззаду: причини та симптоми

10.01.2023 19.03.2024
36810
Переглядів: 36810

Зміст:

Найбільший суглоб у людському тілі – колінний. Це дуже вразливе місце з огляду на постійні навантаження протягом усього життя, через що коліно може деформуватися й травмуватися. Коліно забезпечує рухливість кінцівки, підтримує вагу людського тіла. Воно складається з трьох кісток (стегнова, великогомілкова та надколінок), які розділяються між собою двома дисками. Хрящ усередині суглоба забезпечує гладкість поверхні для згинання/розгинання коліна та створює мінімальне тертя. Крім цього, у коліні ще є зв’язки та сухожилля. Вони можуть рватися чи розтягуватися. Водночас з’являються больові відчуття. Це досить поширена проблема, яку можна спостерігати в людей різного віку.

Коли виникає біль під коліном ззаду, завжди треба звертатися за консультацією до фахівця, який визначить причину та призначить необхідне лікування.

Біль під коліном ззаду

Причини болю під коліном ззаду

Причини болю під коліном ззаду можуть бути пов’язані з інтенсивними заняттями спортом, підвищеними навантаженнями або навпаки – з малорухливим або нездоровим способом життя. Найчастіше причини, чому болить нога ззаду коліна, пов’язані все-таки із зовнішнім впливом на коліно. Крім цього, причиною можуть бути деякі інфекції, запальні процеси або защемлення поперекового нерва.

Причини, через які можуть виникнути болі в задній частині коліна:

  • надлишкова вага;
  • варикоз;
  • бурсит;
  • защемлення нерва;
  • наявність пухлини;
  • інфекційні захворювання;
  • остеопороз тощо.

Найчастіше раптове виникнення гострого болю під коліном зумовлено пошкодженням підколінного сухожилля, до якого входить три м’язи (двоголовий, напівсухожильний і півперетинчастий). Вони беруть участь у згинанні коліна. Якщо хоч один з них ушкоджується, таке порушення називають розтягненням. У разі сильного розтягнення може статися розрив. У разі такого розриву людина відразу відчуває дуже сильний біль. Лікування розриву займає тривалий період. Зафіксувати коліно допомагає ортопедичний наколінник. Реабілітація може тривати кілька місяців. Крім болю, ще з’являється набряк і гематоми на тому місці, де стався розрив.

Болить під коліном ззаду

Розрив сухожилля – дуже часте явище для людей, які займаються бігом. Особливо якщо біг швидкий і часті зміни руху. Також у групі ризику люди, які професійно займаються баскетболом, футболом та тенісом.

Варто вказати, що розтягнутися й розірватися може не тільки сухожилля, а й м’язи, меніски та зв’язки.

Тягучий біль під коліном ззаду під час ходьби – сигнал, який потребує звернення до лікаря. Список захворювань, у яких людина відчуває такий біль, – величезний і самостійно у яких розібратися неможливо, а самолікування може лише нашкодити.

Основні різновиди болю під коліном

Що означає біль під коліном ззаду? Відповісти на це запитання можна, визначивши, які взагалі бувають види болів у коліні ззаду:

  • тупий біль ззаду коліна;
  • гострий біль;
  • біль під коліном під час згинання;
  • болить під коліном ззаду під час ходьби.

Залежно від виду болю лікар поставить певний діагноз і призначить лікування.

Профілактика болю під коліном (ззаду)

Для спортсменів найкраща профілактика розриву сухожилля – добре розігрівати м’язи перед тренуваннями. Для людей, які не займаються професійним спортом, профілактикою може бути:

  • здоровий спосіб життя;
  • збалансоване правильне харчування – не можна забувати про продукти, що містять колаген і поліненасичені жирні кислоти;
  • правильний підбір взуття;
  • заняття лікувальною фізкультурою.

Біль під коліном ззаду – що робити в домашніх умовах? Якщо біль з’явився після навантаження, не поспішайте пити болезаспокійливі. Дайте коліну відпочити; і якщо причина саме в сильних навантаженнях, біль пройде. Якщо ви помітили щось дивне (наприклад, коліно опухло), відразу зверніться до лікаря.

Як позбутися болю під коліном ззаду? Перший крок – звернутися до лікаря. Лікуванням проблем із коліном займається ортопед і травматолог. Лікар проведе огляд для того, щоб визначити вид і локалізацію болю, у разі потреби призначить носіння наколінника або спеціальні мазі, креми, бальзами. Не треба забувати, що причина появи болю в коліні не завжди пов’язана з коліном. Тому як додаткову діагностику лікар може призначити МРТ, рентген, аналізи крові тощо. Також може знадобитися обстеження хребта. Лікування залежатиме від діагнозу. Це може бути консервативне або оперативне лікування.

Бережіть себе та своє здоров’я!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд