Захист від кліщів: як уберегти себе від потенційно небезпечних комах

17.05.2022 07.03.2024
2488
Переглядів: 2488

Зміст:

Сезон кліщів у самому розпалі (зазвичай найбільшу активність вони виявляють у квітні-червні та серпні-жовтні), тому в цей період треба бути особливо обережними й уважними, щоб уберегтися від укусу цих небезпечних комах. Усі ми знаємо, що найбільш небезпечними захворюваннями, які передають ці комахи, є енцефаліт і хвороба Лайма – їх важко діагностувати, вони складно протікають, можуть спричинити безліч ускладнень, а іноді навіть призводять до летального результату.

Насамперед варто знати місця, де є підвищена небезпека "зустрітися" з цим паразитом. Часто в людей буває помилкове уявлення, що кліщі живуть на деревах і саме з них нападають, але насправді вони не підіймаються вище, ніж на 1-1,5 метра від землі. Переважно кліщі нападають на свою жертву на трав'яній рослинності, у затінених частинах лісу з густими заростями трави та дрібними чагарниками. На відкритих місцях, прогрітих сонцем, ризик нападу кліща нижчий, а також ці комахи рідко трапляються у хвойних лісах. Найактивніші кліщі вранці й увечері; у спекотну погоду їх пригнічує пекуче сонце, а в похмуру – холод і вологість.

Правила захисту від кліщів

І хоч кліщі – це дуже підступні комахи, але все ж таки захиститися від них можна, дотримуючись таких правил:

  1. Використовувати засоби індивідуального захисту від кліщів (відлякувальні засоби: спреї-репеленти, аерозолі, аромаспреї для захисту від кліщів і москітів тощо).
Захист від кліщів і москітів Спрей-репелент від комах
  1. Під час відвідування місць, де потенційно можуть бути кліщі (ліси, парки, сквери), рекомендовано одягати однотонний світлий закритий одяг, який щільно прилягає до тіла (на ньому буде легше помітити комаху). Також обов'язково треба покрити голову (кепка, панамка, косинка – на ваш вибір). Не забуваємо й про закрите взуття.
  1. Варто пам'ятати, що улюбленими місцями кліща на людях є голова, ключиці, спина, пахви, пахові складки. Тому кожні 1,5-2 години рекомендовано оглядати себе (особливо вказані вище ділянки тіла).
  1. Після повернення додому треба прийняти душ, переодягтися, змінити спідню білизну, ретельно оглянути своє тіло. Одяг, у якому ви прийшли, потрібно випрати й випрасувати. Пам'ятайте, що витрушування одягу не позбавляє від кліщів!
  1. Краще утриматися від того, щоб приносити додому польові квіти з лісу, адже там можуть ховатися кліщі.
  1. Звичайно, не забуваємо й про братів наших менших: оглядайте тварин після кожної прогулянки на наявність кліщів.

Що робити в разі виявлення кліща

Якщо так склалося, що ви виявили на своєму тілі кліща, перше, що необхідно зробити, – це звернутися до лікаря, саме фахівець допоможе витягнути паразита та проконсультує щодо подальших дій. Але якщо такої можливості немає, ви можете дістати кліща самостійно. Звичайно, можна спробувати дістати паразита вручну (пальцями), але в такому разі треба бути особливо обережними, адже є ризик, що хобот може залишитися в тілі, і тоді завдання ускладнюється. Тому ми рекомендуємо використовувати спеціальний пристрій – конструкцію, завдяки якій можна повністю усунути комаху. Найчастіше такі конструкції мають у своєму комплекті кілька видів спеціальних гачків (для кліщів різних розмірів), пробірку для транспортування кліща для подальших досліджень на наявність небезпечних захворювань, антисептичну серветку та бактерицидний лейкопластир – усе, що потрібно в такому разі.

Набір для видалення кліщів

Послідовність користування цим набором така: необхідно оглянути місце укусу та вибрати необхідний гачок для кліща; потім підчепити паразита в проріз гачка якомога ближче до хобота; повільно розгойдувати його з боку в бік, а потім ретельно викрутити; не забути обробити шкіру в місці укусу антисептичною серветкою, у разі потреби зафіксувати бактерицидним пластиром. Паразита необхідно покласти в пробірку та віднести до лабораторії на аналіз, щоб визначити, чи він небезпечний. Після результату лікар скаже, що робити далі. Але якщо після укусу кліща у вас погіршилося самопочуття (піднялася температура, у місці укусу шкіра почервоніла або з’явилися інші симптоми) – одразу звертайтеся до лікарні по допомогу, не чекаючи результату аналізу.

Дотримуйтеся наших рекомендацій і будьте здорові!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд