Навіщо потрібні бандажі та як правильно їх використовувати

01.11.2019 16.04.2024
1431
Переглядів: 1431

Запорукою гарного самопочуття є здоровий і рівний хребет, а також правильна постава. Але буває, що в деяких людей розвиваються різні захворювання хребта або постави. Це відбувається з різних причин. У когось так трапляється внаслідок травм, хірургічного втручання або неправильної реабілітації, а в декого проблема тягне коріння з дитинства.

Але якщо говорити про набуті травми, то вважають, що найчастіше до цього схильні руки та ноги. Різноманітні травми, удари, переломи кінцівок не найприємніше, що може статися. На щастя, існують ортопедичні вироби – бандажі та корсети, які можна придбати в одному з магазинів мережі Рідні Медтехніка.

Їхню ефективність і користь вже давно оцінили та визнали їх найдієвішими та найпопулярнішими лікувальними й профілактичними засобами. Їхнє завдання – підтримувати хворий орган в анатомічно правильному положенні, полегшувати больові відчуття та надавати профілактику хвороби.

Бандажі для опорно-рухового апарату

Ортопедичні вироби для опорно-рухової системи представлені бандажами (ортезами) для руки або ноги. Зупинимося на кожному з них.

Бандаж для рук – це виріб, який призначений для того, щоб зафіксувати певну частину руки. Найчастіше такі вироби використовують у разі розтягнень, запалень у м'язах, у реабілітаційний період і з метою профілактики. Залежно від місця кріплення бандажа, ці вироби бувають:

  • для плечового суглоба;
  • для кистьового суглоба;
  • для променево-зап'ястного суглоба;
  • для ліктьового суглоба.

Кожен із цих видів підбирають з урахуванням індивідуальних особливостей залежно від сфери застосування, а також відрізняється за ступенем жорсткості та способом фіксації.

Наприклад, бандаж для кисті використовують у разі різноманітних вивихів, ударів, а також за надмірних навантажень на кисті. Часто саме такий тип бандажів використовують спортсмени. Головне, перед використанням такого ортопедичного виробу, проконсультуватися з фахівцем. Інакше використання бандажа не принесе позитивного ефекту. Також бандаж для руки вкрай необхідний у разі перелому. У таких випадках руку повністю ізолюють, з неї знімають навантаження, оскільки будь-яке навантаження на кінцівку може створювати не тільки больові відчуття, а й затягувати реабілітаційний період. У кожному конкретному випадку (разом із прийомом ліків, масажами та фізкультурою) рекомендують використання таких конструкцій. Ефект, а також користь від них відчутний практично відразу.

Також існують бандажі для ніг. Такі бандажі призначені для фіксації різних частин ноги в профілактичних і лікувальних цілях. Їх можуть використовувати люди різних вікових категорій. Найчастіше вони призначені для людей, які найбільше схильні до захворювань опорно-рухової системи. Ортопедичні бандажі для ніг бувають:

  • на колінний суглоб;
  • на гомілкостоп;
  • для стопи;
  • для пальців ніг.

Їх класифікують за ступенем жорсткості та типом фіксації, за призначенням (профілактика або лікування), за сферою застосування (медицина або спорт), за місцем застосування. Наприклад, бандажі на гомілкостоп (гомілковостопний суглоб) бувають трьох видів: еластичні (м'які), напівжорсткі, жорсткі. Також вони бувають іммобілізаційні, коригувальні, такі, що тиснуть, лікарські та захисні. Крім усього вищесказаного, ортопедичні бандажі для ніг можуть відрізнятися своєю конструкцією: широкі, невеликі, з подушечкою, у вигляді краплі.

Протигрижові бандажі

У разі патологічного випирання грижі за межі порожнини, яку вона займає, лікарі призначають застосування протигрижового бандажа. Оскільки таке захворювання трапляється як у дорослих, так і в дітей, бандажі протигрижові бувають декількох видів. Адже і грижі бувають різні, і їх способи лікування також різні.

Існує кілька видів бандажів у разі пахової грижі: односторонні та двосторонні. Це залежить від кількості ременів у виробі.

Двосторонній бандаж призначений для випадків, коли грижа розташована з двох боків. Односторонній корсет буває двох типів: лівосторонній і правосторонній. У деяких моделях людина може самостійно знімати ремені й розміщувати виріб у необхідному для себе місці. Такі бандажі призначає лікар як з метою профілактики, так і в період реабілітації після операційного втручання, для підтримки під час вагітності та для запобігання випинання грижі. Обираючи бандаж, важливо враховувати такі фактори, як: призначення до застосування, тип і розмір.

Пам'ятайте, що правильно підібраний бандаж істотно полегшить самопочуття та посприяє якнайшвидшому відновленню.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд