Захворювання кисті: особливості застосування бандажа на променево-зап’ястковий суглоб

26.12.2022 19.03.2024
2844
Переглядів: 2844

Зміст:

Щодня наші руки піддаються великим навантаженням. Зазвичай ми цього навіть не усвідомлюємо, коли механічно виконуємо щоденні побутові справи. Однак починаємо розуміти їхню цінність, коли отримуємо навіть незначну травму або інші захворювання кисті. Що робити, якщо болять кисті та як зняти напруги із зап’ястя в домашніх умовах? Читайте в нашій статті!

Захворювання кисті

Поширені хвороби кистей

Чому болять кисті? Варто розуміти, що кисть – це частина руки, що має складну анатомічну будову та є найрухливішим елементом опорно-рухового апарату людини. Тому причин для болю в кисті дуже багато. Поговоримо про найпоширеніші захворювання.

  1. Ревматоїдний артрит.

Пацієнти найчастіше звертаються за консультацію до ортопеда-травматолога з цією проблемою. Больові відчуття в разі ревматоїдного артриту локалізуються в ділянках променево-зап’ясткового суглоба та міжфалангових суглобах. Найчастіше гострий біль виникає в ранковий час, проте скутість у ділянці кисті пацієнти відчувають стабільно. Чому виникає ревматоїдний артрит? Причин кілька, найголовніші серед них: спадковість, стресові ситуації, сильні переохолодження в ділянці кисті, гормональні збої.

  1. Артроз.

Проявляється через виражені больові відчуття в долоні або тильній частині. Найчастіше дискомфорт і скутість турбує в ранковий час, але гострий і різкий біль також відчувається під час навантаження та руху. Чим зумовлено це захворювання суглобів кисті? Найголовніший чинник артрозу – це руйнування хряща через порушення синтезу протеогліканів та колагену. Припухлість фалангів пальців, хрускіт і порушення дрібної моторики – це ознаки артрозу.

  1. Бурсит.

Це запалення бурси – навколосуглобової сумки. Перші симптоми бурситу проявляються дуже швидко, адже всі запалені структури розташовані близько до шкіри, і пацієнти відразу відчувають тупий біль, який посилюється під час навантаження на суглоб. Також ділянка може бути гарячою, стають помітні почервоніння та шишки. Причиною запалення може бути травма ділянки кисті, інтенсивні навантаження на цю частину, рутинна робота рук, що постійно повторюється: в’язання, набір тексту на комп’ютері, шиття тощо.

  1. Вивихи та розтягнення м’язів і зв’язок.

Завжди пам’ятайте про фіксацію променево-зап’ясткового суглоба, коли виконуєте важку роботу або підіймаєте вантажі. Інакше маєте високий ризик отримати вивих або пошкодження цілісності м’язів і зв’язок у ділянці кисті.

Якщо відчуваєте сильний біль під час спроби руху, а також деформацію окремих частин кисті – це може бути вивих. Розтягнення зв’язок часто виникає внаслідок фізіологічно неправильних і різких рухів. Вивихи та розтягнення зв’язок можуть виникнути будь-де: вдома, у спортзалі, на вулиці. Усюди, де кисть може отримати травму.

  1. Переломи.

Часто можуть виникати в разі падіння на витягнуту руку або сильного удару. Старші люди й ті, у кого недостатньо кальцію в кістковій тканині, більш схильні до переломів. Якщо після падіння чи удару ви бачите набряк чи кровотечу, неприродне положення зап’ястя, відчуваєте оніміння, поколювання, втрату чутливості в руці – негайно звертайтеся до ортопеда-травматолога, щоб підтвердити чи спростувати перелом і розпочати лікування.

Завжди пам’ятайте, що не потрібно самостійно ставити собі той чи інший діагноз. Задля визначення причини захворювання треба здати спеціальні проби, зробити рентген або УЗД і на основі цього отримати висновок ортопеда-травматолога.

Що таке фіксатор променево-зап’ясткового суглоба

Спеціальний ортопедичний фіксатор променево-зап’ясткового суглоба часто призначає лікар, коли потрібний зігрівальний ефект у разі запалень або щоб знизити біль і набряк під час вивиху чи інших травм. Враховуючи локалізацію вогнища болю, можна використовувати більш акуратну модель тільки для ділянки зап’ястя або масивний фіксатор на весь променево-зап’ястковий суглоб із фіксатором на палець.

Фіксатор, він же бандаж, шина або ортез – це ортопедичний виріб (найчастіше з бавовни, поліестеру, еластодієну), який підбирають за розміром і об’ємом кисті. Фіксатор обмежує рухи в суглобі й тим самим зменшує больові відчуття та навантаження на хвору ділянку. Після перенесених травм бандаж допомагає уникнути ускладнень і прискорить одужання.

Від ушкоджень променево-зап’ясткового суглоба не застрахований ніхто. Попри вік або стан здоров’я можна впасти на слизькому тротуарі або підвернути руку, підіймаючи вантаж. У будь-якому разі краще скористатися ортопедичним бандажем, оскільки зафіксувати зап’ястя в разі розтягнення дуже важливо.

Захворювання суглобів кисті

Види фіксаторів для зап’ястя

Важко обійтися без консультації лікаря, вибираючи необхідний фіксатор для зап’ястя, адже на сьогодні є величезний вибір таких пристроїв і кожен відрізняється своєю дією:

  • компресійні;
  • післяопераційні;
  • зігрівальні;
  • масажні;
  • для занять спортом тощо.

Їх усіх можна розділити на 3 великі групи відповідно до жорсткості:

  1. Еластичний (або легкий).

Такі фіксатори часто надягають спортсмени для профілактики травм кисті. Зазвичай вони мають вигляд стрічки, яку намотують на зап’ястя чи рукавички без пальців. Еластичні фіксатори:

  • не обмежують рухів;
  • рівномірно розподіляють навантаження на кисть;
  • захищають від розтягнень, вивихів та інших ушкоджень кисті.

Для еластичних фіксаторів використовують лише гіпоалергенні тканини, які відводять піт і мають гарний повітрообмін.

  1. Жорсткий.

Така конструкція допоможе повністю зафіксувати кисть і променево-зап’ястковий суглоб. Жорсткий фіксатор для зап’ястя має всередині металеву або пластмасову пластину, зовні його можна регулювати застібками, він повністю замінює гіпсову пов’язку, яку накладають у разі переломів. Переваги жорсткого фіксатора:

  • зручність у щоденному використанні та мала вага;
  • можливість легко зняти, коли потрібен огляд лікаря;
  • регулювання натягу за допомогою шарнірів.

Жорсткий фіксатор незамінний у період відновлення кисті після тяжких травм, як-от вивихи або переломи.

  1. Комбінований (або напівжорсткий).

З назви вже зрозуміло, що такий виріб має як жорсткі, так і м’які елементи. Бувають ситуації, коли лікар може призначити саме такий вид фіксатора, наприклад: післяопераційний стан, розтягнення або вивихи. Комбінований фіксатор:

  • має спеціальну систему кріплення, що дає змогу налаштувати виріб так, щоб тиск на різні ділянки кисті був більшим і меншим;
  • знерухомлює та забезпечує фізіологічно правильне положення руки;
  • виготовлено зі щільних матеріалів (спандекс, поліуретан тощо) і посилено твердими пластинами.

Реабілітація з таким фіксатором відбувається швидше, оскільки зменшується біль і запалення, покращується кровообіг в ураженій ділянці.

Показання для застосування бандажа на зап’ястя

Що робити, якщо болить кисть? Як зафіксувати кисть у разі розтягнення? У всіх цих випадках фіксатор на зап’ястя – ваш надійний помічник. Щоб виріб був максимально корисним, необхідно вибирати його тільки після консультації ортопеда-травматолога, адже ви повинні чітко розуміти, якої конструкції, жорсткості та з яких матеріалів повинен бути фіксатор для вашого випадку.

Бандажі на променево-зап’ястковому суглобі використовують у комплексному лікуванні:

  • переломів і вивихів;
  • після операцій на кисті чи пальцях;
  • коли є хронічні запалення м’язів у ділянці кисті;
  • у разі ревматоїдного артриту й артрозу;
  • коли є тривале надмірне навантаження на кисть;
  • у разі розтягнення м’язів і сухожилля;
  • у разі глибоких порізів чи паралічу.

Плануючи займатися спортом, виконувати силові вправи чи важку роботу, не забувайте про безпеку кистей. Оскільки зафіксувати кисть спеціальним бинтом у цих випадках – найкраще рішення. Також не варто ігнорувати перші (навіть легкі) болі в кисті. Ви вже знаєте, що робити, якщо болить рука в зап’ясті: визначаємо причину болю за допомогою діагностики та лікарського висновку та на основі цього вибираємо потрібний вид фіксатора, який заспокоїть біль і покращить кровообіг у кистях.

Фіксація променево-зап'ясткового суглоба

Як вибрати бандаж на зап’ястя

Правило №1. Виріб повинен повністю відповідати лікарським рекомендаціям. Не спокушайтеся на акційні пропозиції чи товари, які дешевші в ціні або відрізняються за характеристиками.

Правило №2. Ви повинні знати розмір фіксатора.

Оскільки надто сильна чи слабка фіксація може навіть зашкодити. Щоб визначити розмір, виміряйте ширину зап’ястя та довжину кисті сантиметровою стрічкою. Порівняйте свої вимірювання з розмірною сіткою на упаковці виробу та визначте розмір.

Правило №3. Переконайтеся в якості товару.

Всесвітньо відомі бренди пропонують продукцію, якість якої підтверджують відповідні сертифікати. Добросовісні виробники проводять складні та багаторічні дослідження та розробки,  щоб їхні ортопедичні вироби справді приносили користь тим, хто потребує реабілітації. Тому обов’язково купуйте вироби лише перевірених брендів і остерігайтеся підробок.

Коли протипоказано ортез

Ортез (або фіксатор) – це справжній порятунок для багатьох, оскільки він може покращити кровообіг у кистях і допоможе, якщо болить променево-зап’ястковий суглоб. Але що робити, якщо є виражені захворювання шкіри: дерматити, відкриті рани, гнійники? У таких випадках від ортеза варто відмовитися на деякий час. Спочатку треба вилікувати шкірні захворювання й після цього користуватися фіксатором. Це єдиний момент, коли ортопедичний ортез протипоказано, в інших ситуаціях вдало підібраний виріб буде дуже корисним!

Придбати потрібний пристрій, здатний значно покращити якість вашого життя, можна в інтернет-магазині "Рідні Медтехніка", де ви обов’язково знайдете те, що потрібно для вашого здоров’я та гарного самопочуття!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд