Відновлення імунітету після коронавірусу

06.05.2021 02.04.2024
2384
Переглядів: 2384

Порушення сну, втома, слабкість м'язів і задишка під час будь-яких фізичних активностей – це лише мала частина симптомів, які проявляються в людей, що перемогли COVID-19. Деякі люди скаржаться на порушення сну, відсутність смаку та нюху, а також тривожність. Навіть якщо імунна система організму впоралася з коронавірусною інфекцією, відновлення імунітету може зайняти ще довгий час після одужання. Але чому так відбувається?

 

Імунітет відновлення

 

Як імунітет реагує на коронавірус

Дослідження в галузі коронавірусної інфекції (зокрема, COVID-19) та її впливу на організм людини все ще перебувають у активній стадії. Медицині відомо не так уже й багато про це, але ось із цього приводу зазначають у різних медичних джерелах.

 

Вірус вбудовується в клітини організму, і у такий спосіб обманює імунну систему. Це відбувається тому, що він має трансмембранний білок АСЕ2. Цей білок автентичний до білків мембран клітин. Тому лейкоцитам важко розпізнати чужорідного гостя, і дати сигнал для боротьби з вірусом. Також ураження клітин інфекцією може спричиняти значне збільшення концентрації брадикініну – пептиду, який розширює судини. Унаслідок цього можуть виникати критичні ускладнення, зокрема у пацієнтів-гіпертоніків.

 

Чому страждає імунітет:

  • Унаслідок слабкої імунної реакції. Коли вірус уражає організм, виникає інтоксикація та слабкість. Водночас імунна система погано протистоїть вірусу. Це може виникати у людей похилого віку та зі слабкою імунною системою. Швидке відновлення імунітету в такому разі не відбувається.
  • Унаслідок важкої форми захворювання в результаті "цитокінового шторму". Це виникає внаслідок надмірно інтенсивного вироблення організмом Т-лімфоцитів, які мають атакувати вірус. Організм виробляє Т-лімфоцити, що спричиняє не тільки руйнування вірусів у клітинах, а й тканин у ділянці вогнища запалення. Наприклад, у ділянці легені або інших органів. У такому разі пацієнт хворіє більш інтенсивно, має лихоманку.
  • Унаслідок надактивного неправильного лікування. Приймання антибіотиків не за призначенням, вживання сумнівних препаратів, імуностимуляторів, зловживання жарознижувальними та знеболювальними – все це не тільки не дає результатів лікування, а й завдає серйозної шкоди організму. Відновлення імунітету потрібне не тільки після впливу хвороби, а й після нещадного "лікування".

 

Вірус уражає легені, кровоносну систему, судини, шлунково-кишковий тракт, може проникати в головний мозок. У результаті після фізичного одужання імунітет може бути дуже ослаблений. Тому бактерії та віруси, з якими раніше імунна система щодня справлялася, – проявляються. Пацієнти можуть частіше застуджуватися, страждати від хронічних хвороб у гострій формі. Інколи трапляється, коли після коронавірусу в пацієнтів згодом на тілі з'являється герпетична або грибкова інфекція.

 

Відновлення імунітету після хвороби

 

Топ-8 правил, як підвищити імунітет після лікування коронавірусу

  1. Дихальна гімнастика. Допомагає відновитися після пневмонії та захворювань дихальної системи. Сприяє відновленню дихальних функцій, а також стимулює роботу кровоносної системи. Натомість це допомагає підвищити імунітет після хвороби. Гімнастику призначає лікар. Краще утриматися від самолікування. Стане в пригоді в цій справі спеціальний дихальний тренажер.
  2. Систематичні прогулянки на свіжому повітрі. Покращують самопочуття, сприяють активізації кровообігу і стимуляції обмінних процесів у тканинах.
  3. Помірні фізичні навантаження. Стимулюють циркуляцію імуноглобулінів, нейтрофілів і природних клітин-кілерів. Цей процес може тривати до 3 годин після тренування, що позитивно позначається на відновленні імунітету.

Як підвищити імунітет після лікування

  1. Харчування з великим вмістом білка. Продукти для відновлення імунітету в раціоні дуже важлива частина відновного процесу. У цей період важливо споживати нежирну їжу з високим вмістом білка і корисних жирів.
  2. Приймання вітамінних комплексів для зміцнення організму. Зазвичай для загального зміцнення здоров'я після хвороби призначають прийом вітамінів А, С, D, E. Однак, є важливий момент – вітаміни та добавки повинен призначати лікар. Іноді навіть нешкідливі на перший погляд речі – як прийом вітамінів, можуть нашкодити. До речі, вибрати вітаміни або комплекс вітамінів можна на нашому сайті – medtechnika.ua. Для вашої зручності ми створили спеціальний розділ “Захист від коронавірусу”, де ви можете знайти все найнеобхідніше для відновлення, лікування і, звісно ж, захисту.
  3. Самоконтроль показників здоров'я. Йдеться про вимірювання рівня артеріального тиску та рівня сатурації кисню в артеріальній крові.
  4. Приймання пробіотиків. Вони допоможуть кишківнику відновитися після вживання антибіотиків.
  5. Регулювання режиму дня. Потрібно розмежовувати роботу і відпочинок, а також спати не менше восьми годин.

Наостанок зауважимо, що відновлення імунітету після хвороби, зокрема коронавірусної інфекції, все ще є питанням, яке вивчають. Тут краще не займатися самолікуванням, дотримуватися рекомендацій лікаря й активно допомагати організму відновитися в домашніх умовах.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд