Запитання експертам: порадьте, який купити глюкометр

23.07.2019 02.04.2024
1181
Переглядів: 1181

Компактний портативний прилад для вимірювання рівня глюкози в крові — предмет першої потреби для хворих на діабет. Постійний контроль цукру та своєчасне введення ліків — запорука гарного самопочуття інсулінозалежних пацієнтів. Дуже важливо підібрати точний і надійний пристрій. Глюкометри відрізняються функціональним діапазоном, кількістю режимів роботи, типом і ціною. Щоб правильно вибрати апарат, варто враховувати точність результатів дослідження, розмір приладу, калібрування й інші параметри.

На ринку представлені глюкометри трьох типів: біосенсорні, електрохімічні та фотометричні. Ця домашня медтехніка інвазивна за принципом дії. Простіше кажучи, щоб отримати результати аналізу, необхідно проколоти спеціальною голкою шкіру на пальці руки. Неінвазивні більш комфортні, але дорогі.

До "першого покоління" техніки належать фотометричні апарати. Принцип їхньої дії заснований на роботі оптичної системи, яка визначає насиченість кольору реагенту, нанесеного на тест-смужку. Кінцевий результат виводиться на екран, хоча отримані дані можна візуально зіставити зі шкалою, нанесеною на тубу зі смужками.

Такі пристрої досить застаріли й рідко зустрічаються в лінії виробників медтехніки. "Непопулярність" можна пояснити невисокими показниками точності та крихкістю оптичної системи.

Фотометричні пристрої витісняють більш сучасні та дорогі біосенсорні прилади. У них для проведення дослідження також знадобляться тестові смужки для глюкометра. Однак визначає рівень глюкози в крові людини ця техніка інакше — за допомогою біоелектрохімічного перетворювача. За відгуками пацієнтів, таким пристроєм зручно користуватися самостійно і літнім людям, і дітям. Він не потребує особливого догляду, а правдивість показань не залежить від зовнішніх чинників (освітлення, вологості, температури).

Електрохімічні глюкометри вимірюють рівень цукру відповідно до величини струму, що виникає в результаті реакції глюкози крові зі спеціальними реагентами на тест-смужці. Або застосовують другий спосіб (кулонометрія) — підрахунок загального числа електронів при аналогічному процесі. Апарати першого типу частіше використовують у медичних установах і лабораторіях, а другі більше підходять для домашнього застосування. За допомогою і тих, і інших отримують правильні результати.

Підбираємо правильний пристрій

У людини з діабетом пристрій має бути завжди під рукою, тому виробники випускають компактні моделі. Розмір глюкометрів коливається в межах 6-8 см і рідко перевищує 10 см, а середня вага становить 50-100 г. Однак у каталогах представлені й ультракомпактні пристосування, які поміщаються в нагрудну кишеню сорочки або гаманець. Проте на мініатюрних моделях невеликий дисплей, на якому проблематично розглянути цифри людям зі слабким зором. Таким людям краще зупинити вибір на спеціальних виробах з великим екраном або голосовим оповіщенням.

Калібрування

Сучасні глюкометри визначають кількісний вміст глюкози в різному середовищі: плазмі та в цілісній крові, взятій із пальця. Вимірювання за плазмою більш точне. З цієї причини лікарі радять обирати саме такі пристосування для тих, хто страждає на діабет або інші порушення глюкозного обміну в організмі. Але варто пам'ятати, що результати глікемії за плазмою вищі, ніж у цільній крові приблизно на 12 %. Тому числа, отримані за плазмою, діляться на 1,11.

Додаткові функції

Пам'ять — важливий параметр для хворих, які проводять контроль глюкози постійно. Деякі базові пристосування розраховані на запам'ятовування до 100-150 результатів, але є й такі, які зберігають понад 300. Купити пристрій з обсягом пам'яті на 500 результатів із зазначенням часу і дати можна в інтернет-магазині "Рідні Медтехніка". Корисною виявиться й опція виведення середнього значення за певний проміжок часу (тиждень або місяць).

Діагностика кількості кетонових тіл. Пристрої з такою додатковою функцією ендокринологи радять купувати пацієнтам з 1-м типом діабету. Своєчасне визначення наявності кетонів допоможе уникнути серйозних проблем зі здоров'ям і вчасно звернутися по допомогу до медичного закладу.

Зв'язок із комп'ютером або смартфоном. Така опція зацікавить молодь, яка вважає за краще зберігати інформацію в електронному вигляді. За допомогою програми можна отримати дані з глюкометра та перенести їх у комп'ютер, узагальнити, проаналізувати та навіть побудувати діаграму.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд