Види й особливості термометрів для тіла

31.10.2019 15.04.2024
939
Переглядів: 939

Спеціальний медичний прилад, за допомогою якого можна контролювати будь-які зміни температури тіла, називають термометром. Наявність цього медичного приладу в домашній аптечці просто обов'язкова. Різноманітність термометрів дає змогу вибрати зручний і безпечний пристрій. Вони можуть відрізняться способом вимірювання, похибкою в показаннях і, звісно ж, ціною. Магазин Рідні Медтехніка спеціалізується на товарах медичного призначення для домашнього використання, тож ви точно знатимете, де купити потрібний тип приладу.

Отже, термометри бувають: ртутні, електронні й інфрачервоні.

Ртутний термометр – це звичний усім градусник, який, напевно, є у кожного. Він виготовлений зі скляної колби з капіляром, у якому є ртуть. Щоб провести вимірювання температури, необхідно притулити його до пахвової западини та затиснути. Через 10-15 хвилин прилад покаже температуру. Похибка у вимірюванні таким термометром практично виключена. Це велика перевага ртутного термометра, якщо порівнювати з іншими видами термометрів. З переваг такого типу прилад зазначають його невелику вартість і мінімальну похибку. А ось недоліків у приладу набагато більше. По-перше, вони дуже крихкі та небезпечні, через те, що в корпусі цього термометра є ртуть, під час падіння градусник розбивається і токсична речовина поширюється в повітрі. Якщо таке сталося, необхідно викликати спеціальну службу для ліквідації ртуті. По-друге, вимірювати температуру таким приладом довго та незручно. Наприклад, це не зовсім зручно, якщо перевірити температуру тіла необхідно в дитини. У такому разі більше підійде електронний градусник.

Цей більш сучасний вид термометрів являє собою водонепроникний пластиковий корпус, який захищає термодатчик, оскільки він є основною деталлю градусника. Він має електронне табло, на яке виводиться результат вимірювання. Такий термометр вважають одним із найбезпечніших, оскільки в ньому немає ртуті та скла. Саме тому він має велику популярність серед молодих батьків. Для коректної роботи пристрою необхідна батарейка. Для вимірювання температури таким термометром знадобиться від 3 до 5 хвилин. Після завершення процедури прозвучить звуковий сигнал, і результат з'явиться на екрані. Вимикати прилад самостійно не обов'язково – через 10 хвилин спрацює функція автоматичного вимкнення. Крім цієї опції в деяких моделях є пам'ять на певну кількість вимірювань, посилений захист від вологи та гнучкий наконечник.

Найсучаснішим, але й найдорожчим приладом для вимірювання температури є інфрачервоний термометр. Цей градусник може показати температуру тіла практично моментально. Він працює таким чином: пристрій уловлює інфрачервоні (теплові) промені тіла людини й обчислює температуру. Достатньо всього кількох секунд, щоб інфрачервоний градусник вивів на таблоїд температурний показник. Головною перевагою такого термометра є той факт, що не потрібно обмежувати рухи й активність на певний термін (як це було раніше). Саме цей факт значно полегшує життя батьків, яким необхідно вимірювати температуру дитині.

Вибір градусника

Кілька порад щодо вибору термометра:

  • якщо в сім'ї росте дитина, то необхідно думати про безпеку. Ртутний градусник для немовлят не підходить;
  • залежно від місця вимірювання температури, показники відрізняються;
  • похибка термометра не повинна перевищувати 0,3 градуса;
  • більшість електронних та інфрачервоних термометрів показують температуру точно до 0,1-0,2 градуса;
  • вибирайте електронні термометри з додатковими функціями, яких позбавлені ртутні градусники. Гнучкий наконечник, пам'ять останніх показань, водостійкий корпус, підсвічування екрана – зайвими не будуть;
  • перед використанням ІЧ або електронного градусника обов'язково прочитайте інструкцію та ознайомтеся з правилами експлуатації.
Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд