Види й особливості інгаляторів

28.10.2019 12.04.2024
1245
Переглядів: 1245

Усі сім'ї стикаються з такою проблемою як респіраторне захворювання. Найчастіше хворіють маленькі діти та дошкільнята, але дорослі та діти шкільного віку також не застраховані. Коли лікування затягується, а ускладнення у вигляді "опускання" мокротиння в нижні дихальні відділи вже даються взнаки, лікарі рекомендують пацієнтам робити інгаляції за допомогою інгалятора, або, як тепер його заведено називати, небулайзера. Апарат буде корисний і під час лікування хронічних захворювань, наприклад, астми. Насправді, інгаляційне лікування вважають найдієвішим і найбезпечнішим, оскільки лікувального ефекту вдається досягти дуже швидко, а головне – без побічних реакцій з боку шлунково-кишкового тракту.

Що таке небулайзер?

Апарат небулайзер – це прилад, що перетворює лікарський засіб на пару (дим, хмару). За допомогою вдихання пари через маску, ліки потрапляють прямо до вогнища захворювання. Небулайзери використовують кисень, стиснене повітря або ультразвукову енергію, щоб розбити лікарський препарат для доставки необхідної дози.

Види інгаляторів

Найпоширенішим видом інгаляторів у медицині вважають паровий інгалятор і небулайзер. Ці два прилади мають відмінності, про які важливо знати.

Паровий інгалятор використовували ще за часів Стародавнього Єгипту. Його принцип дії ґрунтується на випаровуванні води, в якій розчинили ліки й уже з парою в організм людини надходять і ліки. Найкращими паровими інгаляторами вважають ті, які мають керамічний нагрівач. Під час увімкнення в мережу, вода закипає та випаровується. Ліки змішуються з парою й через маску або мундштук потрапляють у дихальні органи. Температура пари в цьому виді інгалятора перебуває в межах 45 градусів за Цельсієм. Також є парові інгалятори, що складаються з двох ємностей. У таких приладах внутрішня частина заповнюється водою, що випаровується, а зовнішня виконує роль термоса. Ємність закривають кришкою з виїмкою для прикладання до обличчя, через яку потрібно вдихати вихідну пару.

Такі інгалятори використовують під час лікування ГРВІ на початковій стадії, у період спаду запалення в носоглотці та за деяких хронічних ЛОР-захворювань. Під час проведення інгаляції необхідно бути вкрай обережним, оскільки неправильне виконання процедури може призвести до опіків. Також важливо пам'ятати та знати, що існує низка препаратів, які не призначені для використання в інгаляторі.

Що стосується небулайзерів, широко відомим він став наприкінці 19 століття. Замість пари лікарський препарат розпадається на маленькі частинки, перетворюючись на туман. Людина вдихає лікарський засіб у вигляді хмаринки, що складається з дрібнодиспенсерних частинок, які здатні проникнути у найвіддаленіші ділянки дихальних органів. Існує компресорний небулайзер, що складається з електромеханічного компресора та небулайзерної камери, в якій і утворюється аерозоль методом розщеплення ліків сильним струменем повітря, що створює компресор. Цей тип небулайзера фахівці оцінюють як найнадійніший. З незручностей користування даною моделлю відзначають невеликий шум, що створюється в процесі роботи, – мабуть, це єдиний мінус застосування. Схожими за типом дії є ультразвукові інгалятори (небулайзери). У таких небулайзерах є джерело ультразвукових коливань. Ультразвук сприяє розщепленню лікарського розчину та перетворює його на хмару. Залежно від того, яка інтенсивність ультразвуку, змінюється швидкість і кількість розпилюваних ліків. Мінусом подібних моделей є те, що деякі ліки заборонено використовувати в цих приладах. Все через те, що під впливом ультразвуку втрачаються всі властивості ліків.

Протипоказання до лікування інгаляторами

Незважаючи на те, що інгаляційну терапію вважають незамінною складовою всього процесу лікування, інгалятори мають низку протипоказань.

Наприклад, інгаляції паровим інгалятором категорично протипоказані в разі: гострої пневмонії, плевриту, важких форм туберкульозу, ішемічної хвороби серця, гіпертонії, ослабленого стану, гарячки, гіпертрофії, набряку та запалень слизової оболонки дихальної системи. Що стосується протипоказань до застосування небулайзера, то в разі аритмії, різного ступеня серцевої недостатності, пневмотораксу та наявності легеневих кровотеч не рекомендовано застосування небулайзера.

 

Якщо ви вирішили придбати небулайзер і робити інгаляції вдома, бажано проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, перш ніж починати терапію. Ну а купити небулайзер можна в мережі магазинів Рідні Медтехніка або в інтернет-магазині medtechnika.com. Тут можна знайти інгалятори відомих світових брендів за вигідними цінами.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд