Вибираємо глюкометр

14.02.2019 22.03.2024
884
Переглядів: 884

Ми з дитинства чули, що сіль і цукор – це біла смерть. Але, якщо вибирати з двох зол гірше, то шкода цукру для організму незмірно вища, ніж шкода від солі. Як не сумно, якщо вірити статистиці, багато хто навіть не підозрює, що є нещасливими носіями діабету другого типу.

Чим небезпечний діабет?


Проблема полягає в тому, що він зовні може не проявлятися довгі роки, а пізня діагностика, відсутність правильного лікування та дотримання дієти призводить до переростання у важчу інсулінозалежну форму першого типу. Але все-таки захворювання легко можна розпізнати за високим вмістом цукру в крові. Аналіз можна зробити в поліклініці або в деяких аптеках, які пропонують послуги з тесту на цукор за допомогою глюкометра.

Контроль насамперед


Контролювати свій стан у разі діабету дуже важливо, оскільки захворювання загрожує важкими ускладненнями. Воно повільно та непомітно руйнує судинну систему, що особливо сильно проявляється в кровопостачанні ніг і органів зору. І тут важко переоцінити допомогу приладу, який дає змогу постійно відстежувати стан рівня глюкози в крові.

Як працює глюкометр

 

Глюкометр являє собою компактний електронний пристрій із цифровим дисплеєм, чимось зовні схожий на мобільник 90-х. Сам по собі апарат не працює, для нього додатково потрібні витратні матеріали для вимірювань – ланцети для проб крові та тестові смужки.

Ланцети, по суті, є найтоншою голкою для взяття проби крові на аналіз. Вони продаються у вигляді окремих стерильних голок або наборів голок, а також і в складі спеціального пристрою для проколу - шприца-ручки.

Малий діаметр голки робить процедуру практично безболісною, кров забирається на капілярному рівні, не залишаючи жодного сліду. Діагностичні тестові смужки зазвичай продаються в наборах по 50 або 100 шт. у коробці.

За принципом дії глюкометри поділяються на фотометричні й електрохімічні, водночас обидва типи приладів використовують ланцети та діагностичні смужки. Не вдаючись у подробиці процесів, слід сказати, що під час взаємодії крові з реагентами смужки змінюється колір її тестової зони, показуючи концентрацію глюкози в крові. Потрібно знати та розуміти, що жоден глюкометр не дає абсолютної точності результату вимірювання. У конструкцію пристрою закладено 20% похибки. Хоча електрохімічний глюкометр є порівняно з фотометричним більш точним у вимірах, він теж не ідеальний. Правдивість вимірювань може дати лише лабораторний аналіз, який слід періодично робити незалежно від того чи є у Вас домашній прилад для вимірювання рівня глюкози.

Купуючи глюкометр, зважайте на те, що ланцети та тестові смужки не взаємозамінні й універсальні для кожної моделі приладу.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд