Важливість сну й особливості облаштування спального місця

19.02.2020 23.04.2024
1506
Переглядів: 1506

Готові посперечатися, що більшість протягом робочого дня мріє про тепле ліжечко та м'яку подушку; уявляє, як повернеться додому й одразу ляже спати. Відомо, що для того, щоб людина могла відпочити та набратися сил на день прийдешній, їй необхідний восьмигодинний сон. З цього виходить, що третину свого життя вона проводить уві сні, а отже, її спальне місце має бути ідеально та комфортно облаштоване. Кожна деталь повинна створювати затишок і зручність. Спальне місце має бути не тільки красивим, а й нести користь для здоров'я. Основними компонентами зручного ложа є ортопедичні матраци та подушки. Про їхні особливості та види далі.

Основа комфорту: все про матраци

Мало хто знає, що секретом здорового сну є зручний та якісний матрац. Ортопедичні матраци – спеціальні конструкції, що підтримують хребетний стовп у правильному положенні, дозволяючи організму максимально розслабитися. Неправильна поза уві сні, а ще й на незручному матраці, впливає на погіршення здоров'я загалом. У результаті порушується кровообіг, з'являється відчуття ломоти в тілі (суглобах і м'язах), головні болі та болі в ділянці хребта. Усе це впливає на психоемоційний стан людини: продуктивність падає, з'являється неуважність, роздратованість і незібраність.

Найчастіше ортопедичні матраци (або повна їхня назва – медичні ортопедичні матраци) використовують у медустановах і входять у комплектацію лікарняних ліжок. Вироби розрізняють за габаритами, товщиною, конструкцією, типом матеріалів і багатьма іншими параметрами. Основа ортопедичної системи медичного матраца – жорстка або напівжорстка основа. Верхня частина являє собою водонепроникний чохол із високотехнологічних сумішевих матеріалів, що не вбирає вологу і неприємний запах. Тому ортопедичний матрац часто купують для використання вдома, де є літні люди, або люди, які потребують особливого догляду. Усі медичні ортопедичні матраци поділяються на односекційні та багатосекційні й підходять до багатофункціональних медичних ліжок. Низку сучасних матраців виготовляють із піноматеріалів, які здатні приймати будь-яку складну форму під будь-яким кутом. Такі матраци цільні, але на функціональному ліжку вони ідеально повторюють кут нахилу кожної секції та зберігають свої функції. Використання медичного матраца дає змогу прискорити реабілітаційний період, знизити больові відчуття, позбавити проблем, пов'язаних із тривалим перебуванням у положенні лежачи.

Усі ортопедичні матраци обшивають спеціальною тканиною з антибактеріальним і протигрибковим просоченнями. Латексні та поліуретанові основи медичних матраців мають низку цінних переваг, що визначили їхню популярність у сфері охорони здоров'я:

  • здатність запам'ятовувати форму тіла та правильно розподіляти навантаження;
  • найкращі гігієнічні властивості;
  • гіпоалергенність;
  • простий догляд.

Латексний наповнювач знімає напругу з м'язів спини, плечового пояса та кінцівок, м'яко підтримує хребет в анатомічному положенні. Використання моделей з в'язкоеластичним наповненням зберігає нормальний кровообіг, оскільки під час контакту тіла з пружною комірчастою поверхнею не виникає ефекту здавлювання тканин. Це найкраща профілактика проти утворення пролежнів.

Не секрет і не новина, що ортопедичні медичні матраци вирізняються високою вартістю, яка формується, зважаючи на такі чинники: якість конструкційних матеріалів, технологія виробництва, сфера застосування, авторитет торгової марки. Деякі види виробів являють собою складні технічні системи з багаторівневим захистом від некрозу тканин та атрофії м'язів, відповідно, і вартість їх буде набагато вищою. Магазин Рідні Медтехніка має в асортименті широкий вибір ортопедичних матраців найвищої якості як для домашнього використання, так і для використання в медустанові. Так, у покупців є можливість вибрати матрац українського або закордонного виробництва.

Елемент комфорту: ортопедична подушка

Зануриться в приємний, а головне здоровий сон неможливо, лежачи тільки на матраці – ортопедична подушка – must have! Ортопедичні подушки – це пристосування для м'якої фіксації окремих ділянок опорно-рухового апарату тіла в анатомічно правильному положенні. Існують дорослі та дитячі ортопедичні подушки, подушки для підтримання голови та шийного відділу, для сидіння та протипролежневі. Подушки під голову є найбільш поширеними та популярними виробами, але попит також мають моделі для спини та ніг, спеціальні моделі для подорожей і періоду вагітності. Кожна модифікація має своє призначення та показання до застосування.

Під час вибору ортопедичної подушки необхідно враховувати висоту валика, яка може варіюватися від 8 до 14 см. Для досягнення максимального ефекту подушка має підходити під усі особливості людини.  Для розрахунку цього параметра необхідно виміряти відстань між основою шиї й краєм плеча. До отриманої довжини додається 1-2 сантиметри, оскільки необхідна компенсація тиску на матрац плеча. Також слід враховувати, в якому положенні людина любить спати. Якщо в основному вона спить лежачи на спині, то необхідно вибирати ортопедичну подушку середньої висоти з валиком 8-10 см. Якщо ж користувач спить на животі, то краще звернути увагу на подушку невисокої моделі на м'якій основі.

Що ж, не забувайте: і уві сні можна піклуватися про своє здоров'я!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд