Зміцнення імунітету дітей у зимовий і весняний період

13.01.2020 19.04.2024
1622
Переглядів: 1622

Усі батьки мають знати, як підвищувати імунітет дитини. Що означає підтримувати та зміцнювати імунітет? Це своєрідна система заходів, які націлені на те, щоб захисні сили дитячого організму перебували на правильному рівні та поступово зростали. Заходи зі зміцнення імунітету полягають у тому, щоб запобігти можливим інфекційним захворюванням, адже це набагато простіше зробити, ніж позбуватися їх. Іноді батьки думають, що якщо дитина перехворіла на те чи інше захворювання, а лікування проходило разом із вживанням протимікробних препаратів, то імунітет до збудника вже вироблено на тривалий період. Але це далеко не так. Як зміцнювати дитячий імунітет після вживання ліків і взагалі в профілактичних цілях, підкаже педіатр.

Методи зміцнення імунітету

Найчастіше педіатри рекомендують батькам таку схему дій зі зміцнення імунітету:

  • правильний режим сну;
  • правильне раціональне харчування;
  • фізична активність;
  • загартовування;
  • вживання вітамінів.

Загартовування – це вплив на організм фізичних методів, унаслідок чого імунітет стає міцнішим і більш витривалим. Найпоширенішими методами загартовування дитячого організму є різноманітні водні процедури (купання, обливання...), приймання сонячних і повітряних ванн, а також контрастний душ (чергування теплої та прохолодної води) і високих і низьких температур щодо температури тіла. З чого починати загартовування – справа суто індивідуальна. Якщо дитина любить купатися у водоймах, то можна почати саме з цього, а пізніше додавати інші методи. Не варто забувати, що загартовувати дитину необхідно помірно й обережно з урахуванням віку та фізіологічних особливостей.

Запорукою міцного здоров'я є правильне харчування. У раціоні дитячого харчування повинні бути присутніми страви зі збалансованим співвідношенням усіх необхідних організму речовин, оскільки без них імунітет не зможе повноцінно виконувати свої функції. Часто батьки навіть не замислюються, що незбалансоване харчування може призвести до частих захворювань. Правильне харчування сприяє підтримці необхідного рівня вітамінів, яких потребує імунітет.

Що стосується режиму сну та фізичної активності, то цьому питанню необхідно приділяти чимало уваги. Дитина має бути чимось захоплена та зайнята протягом дня. Безперервна гра на улюбленому смартфоні або комп'ютері може позначитися не тільки на фізичному, а й на емоційному стані. У результаті порушено режим сну та харчування. Усі розваги дитина має отримувати дозовано, а фізична активність має бути помірною. Ідеальним варіантом буде спортивна секція або гурток. Дайте своїй дитині самостійно вибрати, що їй подобається (футбол, теніс, плавання, танці, акробатика тощо), але, звісно, з урахуванням ваших порад і підказок.

Вживання вітамінів

Безсумнівно, правильне харчування забезпечує організм усіма необхідними речовинами, але що робити, якщо з якихось причин дитина не може вживати той чи інший продукт? На щастя всіх батьків, існують спеціальні дитячі вітаміни для імунітету. Найчастіше це вітамінні комплекси, до складу яких входять вітаміни, мінерали та мікроелементи, яких потребує кожна дитина. Дуже важливо, щоб до складу вітамінного комплексу для дітей входили такі вітаміни та мінерали:

  • вітамін А, що забезпечує організму надійний захист від вірусних захворювань, алергії, покращує зір;
  • вітамін Е, який захистить дитину від вірусів і бактерій, вкрай важливий для гарного імунітету;
  • вітамін С допомагає дитячому організму бути сильним і боротися із застудою, також зміцнює здоров'я зубів, ясен і судин;
  • вітамін D відіграє велику роль у роботі серця, згортанні крові, а також має велике значення для кісткової тканини;
  • магній і вітамін В6 допомагають боротися із судомами, занепокоєнням, перезбудженістю;
  • вітамін В1 необхідний для гарного апетиту та боротьби з хронічною втомою та депресією;
  • поліненасичені жирні кислоти (Омега-3, риб'ячий жир) – для підтримки захисних функцій дитячого організму.

Великою перевагою вітамінних комплексів є те, що їх необхідно приймати 1-2 рази на день, але найчастіше кількість прийомів обмежують одним разом. Сьогодні можна вибрати найзручнішу форму випуску препарату для вашої дитини: капсули, сиропи, жувальні або шипучі таблетки.

До речі, важливо також знати, що вітамінні комплекси класифікують залежно від віку, адже на кожному життєвому етапі дитячий організм потребує певних вітамінів.

Вирішивши ввести в раціон дитини вітаміни або БАДи для імунітету, не варто нехтувати й виключати з її режиму харчування фрукти, ягоди й овочі.

 

Топ-5 дитячих вітамінів на думку покупців мережі магазинів Рідні Медтехніка:
Вітаміни для дітей Риб'ячий жир для дітей, 180 капсул, Мультікапс
Вітаміни для дітей для імунітету Вітаміни желейні Swiss Energy ImmunoVit Kids №60
Комплексні вітаміни для дітей Вітаміни шипучі Swiss Energy Kids №20
Вітаміни омега-3 для дітей Омега-3 для дітей, Healthy Nation
Вітамін D Вітаміни желейні Swiss Energy CalciVit Kids № 60

 

Взимку особливо доречними будуть дитячі фіточаї для імунітету. Наприклад, фіточай "Мультифруктік вітамінки" від виробника Dr.Fito є рослинною дієтичною добавкою. Чай – це фітозбір сушених подрібнених ягід і плодів. Лікарські рослини вирощені та дбайливо зібрані в екологічно сприятливих регіонах. Складається зі 100 % натуральних інгредієнтів. Рецептура фіточаю створена у співпраці з лікарями, фармацевтами, травниками. Вживання чаю сприяє нормалізації процесів обміну речовин, підвищенню імунітету. Вітамінний фіточай із натуральних плодів та ягід має загальнозміцнювальні властивості, додає енергії, сили, натхнення та розумових здібностей.

Фіточай Мультифруктік вітамінки, 20 пакетиків, Dr.Fito

Дбайте про здоров'я свого малюка та радійте його посмішці щодня!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд