Догляд за стомою в домашніх умовах: алгоритм та загальні рекомендації

03.01.2024 19.03.2024
564
Переглядів: 564

Зміст:

Кишкова стома – виведений назовні отвір кишки, сформований хірургічно та призначений для виведення вмісту кишківника в разі колоректальних форм раку. Як доглядати за стомою в домашніх умовах? Як забезпечити стомованому хворому високу якість життя та мінімізувати дискомфорт, пов’язаний з особливостями гігієнічних процедур?

Калоприймач Coloplast 13984 двокомпонентний стомний Alterna, мішок відкритий непрозорий, 10-70 мм, 30 шт. в упаковці

Основні різновиди стом

Стома – спеціальний отвір, який лікар формує під час проведення хірургічної операції, коли дефекація природним чином, з тих чи інших причин, стає неможливою. Для утворення кишкової стоми фрагмент кишківника виводять із черевної порожнини назовні – для того, щоб з організму могли виходити калові маси та гази. Зазвичай стома червоного кольору, а її край вологий – як і в будь-якої слизової оболонки.

Протягом декількох тижнів післяопераційного періоду стома залишається набряклою. Але згодом її розмір зменшується. Важливо знати, що об’єктивно стома, позбавлена нервових закінчень, не може бути причиною болю та фізичного дискомфорту, у ній не відчутно холоду або тепла. Проте, на певному етапі у хворих виникають досить характерні скарги на відчуття болю, свербежу, печіння. Важливо пам’ятати: для пацієнтів грамотний, ретельний догляд за кишковою стомою є важливою умовою психологічної рівноваги та спокою.

Різновид стоми визначають за декількома критеріями.

  • Стоми бувають постійні або тимчасові. Постійна стома є вимушеним кроком, коли немає або незворотно пошкоджений замикальний апарат кишківника, а також – коли виключена можливість оперативного відновлення неперервності ходу кишківника.
  • Одно- та двоствольні стоми – часто в таких випадках один зі стволів забезпечує виведення калових мас, а інший – для видалення слизу та медичних процедур.

Залежно від відділу кишківника, що виведений спереду черевної стінки, є такі різновиди:

  • Колостома – утворюється під час виведення товстої кишки. Випорожнення кишківника відбувається до двох-трьох разів на добу, а калові маси в цьому разі оформлені або напівоформлені.
  • Ілеостому утворюють виведенням тонкої кишки. У цьому разі випорожнення часто набувають практично безперервного характеру, з калом рідкої консистенції.

Догляд за стомою в домашніх умовах: як підготуватися

Як правильно доглядати за стомою? Лікарі рекомендують почати з підбору спеціальних пристроїв – калоприймачів. Сьогодні на ринку медичних товарів представлений широкий асортимент таких виробів. Для вибору оптимального варіанту важливо врахувати декілька чинників:

  • тип отвору і його місце локалізації;
  • індивідуальні особливості шкіри навколо стоми;
  • характер випорожнень;
  • особисті побажання пацієнта.

Всі моделі калоприймачів поділяють на дві категорії:

  • Однокомпонентні – мішечок із полімерного матеріалу, що може бути закритого або відкритого типу. Виріб має вбудовану пластину з клейовим шаром для фіксації на тілі.
  • Двокомпонентні – на відміну від однокомпонентних виробів, пластини з адгезивним шаром поєднуються за допомогою фланців.

Для втягнутих стом застосовують конвексні пластини, оснащені жорсткими фланцями й елементами для фіксації за допомогою поясу.

Окрім цього, калоприймачі поділяють на закриті та дреновані. Вироби першої категорії просто замінюють, не чекаючи переповнення. Дреновані моделі, що є оптимальним варіантом для ілеостоми, отримали свою назву завдяки дренажному отвору, через який пацієнт може зливати вміст калоприймача в унітаз. Такий виріб можна міняти на новий, лише раз на добу.

Калоприймач 17500 однокомпонентний стомний Alterna Free непрозорий, 12-75 мм

Для того, щоби правильно доглядати за стомою, важливо подбати про наявність усіх необхідних засобів. По-перше, для щільного прилягання такі вироби забезпечують трафаретом, щоб вирізати в клейовій пластині отвір, який відповідатиме розміру стоми. Це – загальна рекомендація, що допоможе здійснювати догляд за стомою в домашніх умовах. Особливо важлива наявність цього допоміжного засобу впродовж перших тижнів після операції, коли розмір стоми поступово зменшується.

Якщо в пакуванні калоприймача не передбачено трафарету, його нескладно виготовити самостійно. Для цього:

  • невеличким листком прозорої плівки закривають стому й обводять маркером її контур;
  • вирізають отвір;
  • притуляють утворений трафарет із плівки та переносять розміри отвору на цупкий папір або картон.

Якщо трафарет легко можна накласти на стому, він цілком підходить для нанесення розмітки на адгезивній пластині калоприймача. Такий алгоритм доведеться застосовувати й для стоми неправильної форми.
Для заміни калового мішка та догляду за шкірою навколо стоми пацієнту знадобляться:

  • дзеркало – для візуального контролю процесу;
  • ножиці та трафарет, готовий або саморобний – для створення отвору потрібного розміру в пластині;
  • рідке мило, серветка та рушник;
  • калоприймач відповідного типу.

Ось декілька універсальних рекомендацій щодо догляду й оброблення стоми:

  1. Для догляду за лежачим хворим до цього переліку варто додати одноразову поглинальну пелюшку.
  2. Для більш щільної фіксації використовують пасти-герметики.
  3. Спеціальні засоби для видалення залишків клею.
  4. Антисептичні та загоювальні засоби для лікування ран, виразок або подразнень шкіри.

Техніки догляду за стомою

Перед випискою з лікарні медичний працівник має дати детальні пояснення щодо всіх нюансів догляду за стомою після операції.

Колостома: специфіка догляду в домашніх умовах

Техніка догляду за колостомою має свої нюанси. За умови використання недренованих виробів, їх замінюють до трьох разів на добу, або, навіть частіше, якщо виникла необхідність. Якщо пацієнт обирає двокомпонентні мішки, це допомагає міняти фіксувальну пластину не частіше 1–2 разів протягом тижня. Варто пам’ятати, що закриті калоприймачі комплектують фільтрами. У разі випорожнень рідкої консистенції варто перейти на використання дренованих мішків.

Ілеостома: рекомендації стосовно догляду й обробки

Якщо здійснюють регулярне спорожнення мішків відкритого типу, процес догляду за ілеостомою вимагає заміни калоприймача раз на добу. Якщо використання однокомпонентних виробів провокує подразнення шкіри, спеціалісти рекомендують відмовитися від них і перейти на двокомпонентні аналоги.

Незалежно від типу стоми, спеціалісти наполегливо рекомендують стомним пацієнтам, вирушаючи з дому на кілька годин, мати із собою запасний калоприймач для екстреного випадку.

Догляд за різними типами стом

Як доглядати за колостомою та ілеостомою? Алгоритми дій схожі, проте, мають деякі відмінності.

Алгоритм догляду за колостомою

Послідовність дій не складна, якщо мати під рукою все необхідне:

  1. Руки ретельно миють із милом.
  2. Обережно від’єднують адгезивну пластину від шкіри, калоприймач закритого типу поміщають у пакет.
  3. Шкіру навколо стоми ретельно очищають зволоженою марлевою серветкою. Використання ватних тампонів не рекомендовано, оскільки волокна матеріалу можуть стати причиною подразнення. Для підвищення ефекту та захисту шкіри рекомендують застосовувати спеціальні очищувальні засоби.
  4. Шкіру обережно просушують сухою серветкою.
  5. Накладають герметувальну пасту, що здійснює догляд за шкірою та забезпечують герметичність кріплення пластини.
  6. Кріплять новий калоприймач. Для цього з клейкої плівки знімають захисний шар, притискають та тримають протягом 5 хвилин, поки клейовий шар нагріється до температури тіла, щоб зафіксувати калоприймач на тілі.

Догляд за ілеостомою: алгоритм

  1. Миють та витирають руки.
  2. Від’єднують та видаляють калоприймач, поміщаючи в пакет для подальшої утилізації.
  3. Шкіру навколо стоми обмивають водою. Можна використовувати м’яке рідке мило.
  4. Перевіряють стан шкіри навколо стоми на наявність подразнення, набряку, виразки.
  5. Накладають оклюзійний захисний аксесуар або обробляють шкіру захисним препаратом.
  6. Притуляють і центрують новий калоприймач.
  7. Притискають адгезивну пластину, уникаючи утворення зморшок.
  8. Охайно розправляють низ калоприймача та закріплюють затискач.
  9. За необхідності, можна закріпити нижню частину калоприймача гіпоалергенним пластиром.

Калоприймач Coloplast 1682 двокомпонентний, мішок закритий непрозорий, d50

Особливості догляду за шкірою навколо стоми

Шкіра навколо кишкової стоми отримує підвищене навантаження, яке спричиняє постійне приклеювання та відклеювання калоприймачів. Такі маніпуляції, що повторюються декілька разів на добу, підвищують ризик подразнення та запалення в зоні фіксації. Окрім цього, на шкіру можуть потрапляти калові маси, що також її подразнює. Отже, шкіра в цій ділянці потребує особливої уваги та турботи. Зауважимо, що брак належного догляду може призвести до появи алергічних реакцій, перистоміального дерматиту й утворення тріщин, що кровоточать.

Процедура догляду за шкірою навколо стоми не потребує дотримання умов стерильності або не має особливих вимог. Для підвищення ефективності догляду варто дотримуватися таких рекомендацій:

  • під час відклеювання пластини варто застосовувати спеціальний засіб, що допоможе обережно видалити залишки клею;
  • оптимальний вибір для очищення шкіри – спеціальні очищувачі або м’яке гіпоалергенне рідке мило;
  • дуже важливо своєчасно видаляти волосся на тілі, аби воно не завдавало болю під час використання та відклеювання калоприймача. Краще підрізати його за допомогою манікюрних ножиць;
  • у разі появи подразнень наносять загоювальний крем та залишають для поглинання на 15 хвилин;
  • у разі утворення ділянок, що мокнуть, варто застосувати абсорбувальний засіб.

Під час догляду за шкірою не рекомендовано:

  • використовувати спирт, агресивні антисептики та мийні засоби, що провокують пересушування та подразнення шкіри;
  • застосувати бритву та креми для депіляції;
  • використовувати вату, паперові серветки.

Досить непоганий результат забезпечує застосування дитячого крему для живлення та зволоження шкіри, дитячого рідкого мила та присипки. Такі засоби підтримують оптимальний показник pH, що дуже важливо в разі постійних навантажень.

Отже, підіб’ємо підсумки. Навіть у разі постійної стоми не варто опускати рук, адже життя триває. Якісний догляд за стомованими хворими передбачає поєднання багатьох аспектів – дотримання здорового раціону й оптимального питного режиму, помірної фізичної активності. У разі виникнення будь-яких ускладнень, у жодному разі не можна вдаватися до самолікування. Обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря, який допоможе обрати оптимальні засоби для догляду за стомою, щоб зробити ваше життя повноцінним.

Захисний крем Comfeel, 60 мл, Coloplast

Догляд за стомою: поширені запитання

Зазвичай, перед випискою з лікарні пацієнт завжди отримує детальні інструкції про те, як доглядати за стомою після операції. Але, як у пацієнта, якому доводиться самостійно здійснювати всі процедури, так і в особи, що йому допомагає, можуть виникнути деякі додаткові запитання. Ось про що запитують найчастіше:

Як обробляти стому після операції, щоби прискорити процес загоювання рани? Передусім рану очищують за допомогою стерильного розчину, що не містить спирту або перекису водню, оскільки ці речовини надто подразнюють рану та сушать шкіру.

Вологі рани обробляють абсорбувальним засобом та, за рекомендацією лікаря, накладають післяопераційні бактерицидні пов’язки. У разі погіршення стану шкіри навколо стоми, появи почервоніння, виразок, подразнень варто відразу звернутися до лікаря.

Мішок у відкритих моделях та двокомпонентних калоприймачах рекомендують замінювати в разі заповнення не більш ніж на дві третини. Однокомпонентні моделі замінюють один або два рази на день. Загалом періодичність заміни такого пристрою залежить від типу стоми та характеру випорожнень. У будь-якому разі, жоден калоприймач не варто використовувати довше одного дня.

Як ми щойно зазначили, середня тривалість періоду використання калоприймача не перевищує однієї доби. Якщо нижня частина дренованого виробу забруднилася в процесі випорожнення від вмісту, категорично не рекомендовано промивати його водою. Перед подальшим використанням його протирають вологою серветкою.

Відчувши неприємний запах від калоприймача, варто пересвідчитись, що випускний отвір закритий герметично, не підтікає та не забруднений ззовні. Окрім цього, варто перевірити, чи не виникло протікання вмісту з-під клейкої пластини. У такому разі просто замінюють калоприймач на новий. Додатковим засобом для запобігання неприємного запаху стане використання фільтрів для калоприймача.

Використання загоювальних кремів і паст – досить поширена практика, що допомагає пацієнту позбутися дискомфорту від подразнення шкіри, якщо воно утворилося навколо стоми. Дуже важливо пам’ятати, що такі лікувально-профілактичні засоби містять жирові компоненти. Їхні залишки на шкірі перешкоджатимуть надійній фіксації адгезивної пластини. Отже, щоб уникнути несподіваних проблем, калоприймач рекомендують фіксувати виключно на суху та чисту шкіру, що не містить слідів крему.

Передусім зауважимо, що категорії "краще" або "гірше" тут можна використовувати лише в контексті конкретної ситуації. Тож який тип виробу вибрати для догляду за колостомою кишківника?

  • Однокомпонентні вироби утворюють єдину конструкцію з адгезивної пластини та місткістю для збору калових мас. Такий варіант забезпечує можливість здійснювати догляд за стомою під час кожної зміни калоприймача. Однак, це далеко не найкращий вибір, коли виріб наповнюється швидко та потребує частої заміни, оскільки така процедура потребуватиме багато часу. Найчастіше однокомпонентні моделі застосовують для колостоми.
  • Двокомпонентні моделі – це комплект із клейової пластини, фіксувального фланця та місткості для збору випорожнень. Така конструктивна особливість дає змогу будь-якої миті від’єднати місткість без необхідності щоразу відклеювати пластину. Це безпечно та зручно. Проте, варто не забувати, що постійне носіння фланцевого кільця знижує якість гігієни стом.

Після операції безпечні фізичні вправи, що проводять під контролем лікаря, сприяють швидкому одужанню та поверненню до повноцінного життя, забезпечують ефективну профілактику ускладнень, що не виключені на фоні тривалої гіподинамії. Помірна фізична активність сприяє покращенню кровообігу, підвищенню концентрації та контролю ваги тіла. У людей, що продовжують займатися фізкультурою, зазначають покращення настрою, збільшення резерву життєвих сил.

Проте не варто забувати про деякі обмеження, яких варто дотримуватися пацієнтам зі стомою. Аби запобігти утворенню грижі, протягом перших шести тижнів після операції категорично не рекомендують підіймати вагу понад 3 кілограми. Для безпечного заняття фізкультурою, варто скористатися спеціальним післяопераційним бандажем, що має спеціальний отвір. Придбати його, як і інші аксесуари, без яких пацієнтам із колостомою не обійтися, за помірною ціною завжди можна в інтернет-магазині "Рідні Медтехніка".

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд