Товари для боротьби з пролежнями

09.08.2019 04.04.2024
932
Переглядів: 932

Пролежні — змертвіння м'яких тканин через постійний тиск, що супроводжується локальними порушеннями кровообігу й обмінних процесів у тканинах та органах. 

Першопричини утворення:

  • тривалий контакт шкіри із сечею або каловими масами; 
  • нестача свіжого повітря, що надходить до шкіри; 
  • натирання шкіри складками або швами на спідній білизні/одязі;
  • нерухоме перебування в одному положенні;
  • тривалий здавлювальний вплив на шкіру.

Залежно від пози та розташування тіла пацієнта найбільш уразливі до появи пролежнів такі частини тіла:

  • на спині — лопатки, лікті, сідниці, п'яти; 
  • на животі — коліна, клубові кістки;
  • на боці — щиколотки. 

Через неправильний розподіл ваги порушується кровообіг. Це відбувається тому, що вплив на тіло в певних місцях досягає такої сили, що підвищується тиск крові в капілярах. Надходження та циркуляція крові в проблемних місцях порушується, кисень перестає надходити в здавлені тканини в належному обсязі — й шкіра починає мертвіти. Змертвіння тканин найчастіше відбувається у пацієнтів, які не мають сил або можливості змінити положення тіла, серед хворих із порушенням чутливості.

Пролежні мають кілька стадій:

  1. Судини переповнені кров'ю, але на шкірі немає пошкоджень.

  2. Цілісність шкіри порушена, починається відшарування.

  3. Руйнування шкіри до м'язового шару з проникненням у м'яз. Пролежень схожий на рану. Можуть бути рідкі виділення.

  4. Ураження всіх м'яких тканин. Видно сухожилля, аж до кістки.

Як запобігти пролежням

Якщо вчасно не вжити профілактичних заходів або не почати лікування, почнеться руйнування та відмирання епідермісу. Найефективніше профілактика показує себе тоді, коли пацієнт збалансовано харчується, п'є достатню кількість води, його шкіра й одяг свіжі, сухі та чисті.

Різноманітні засоби від пролежнів допомагають у лікуванні утворених раніше пролежнів і подальшій реабілітації. Під час вибору протипролежневого приладдя необхідно брати до уваги природу рани, наявність запалення або некрозу, рівень виділень, фізичні параметри пролежня. 

Під час профілактики та лікування ран, які вже є, активно використовують протипролежневі матраци та подушки, кола проти пролежнів, лікувальні мазі та пов'язки. Ці засоби дадуть змогу розвантажити ділянки ран і поліпшити кровообіг.

На сьогодні найбільшу ефективність показали спеціальні ортопедичні медичні ліжка з протипролежневими матрацами. Такі пристрої запобігають здавлюванню шкіри й одночасно стимулюють кровообіг.

Матраци для попередження пролежнів

Ортопедичні протипролежневі матраци виробляють у двох видах: секційні та ячеїсті.

Матраци ячеїстого типу складаються з окремо наповнених повітрям камер, які схожі на бджолині стільники. Камери спускають повітря по черзі з інтервалом 5-10 хвилин. У такий спосіб виріб покращує кровообіг і розминає м'які тканини. Такі матраци доцільно використовувати в разі виявлення пролежнів першої або другої стадії для людей вагою понад 115 кг. 

Для людей вагою 100-160 кг лікарі призначають секційні матраци. Основне полотно виробу виготовляють з трубчастих подушечок, які наповнюються повітрям. Поперемінний тиск у секціях розминає м'язи та стимулює кровообіг. Ці матраци виготовляють із нейлону, оскільки це гіпоалергенний, нетоксичний і міцний матеріал.

Протипролежневі подушки

Ортопедичні валики та подушки проти пролежнів зменшують тертя шкіри об тверді поверхні, стимулюють кровообіг в ушкодженій ділянці й організмі загалом. Валики знімають больові відчуття, допомагають розслабити м'язи та хребет.

Як наповнювач використовують:

  • Піну. Пінний наповнювач дає подушкам можливість створити міцну основу, розподілити навантаження правильно. Переваги пінного наповнювача: легкість експлуатації, дешевизна, невелика вага, утримання пози пацієнта. Однак є і мінуси: прискорений знос, неідеальна підтримка постави, середній рівень захисту від здавлювання. 
  • Гель. Гелевий наповнювач зменшує тиск на шкірний покрив, швидко охолоджує шкіру хворого, чим не допускає надмірного потовиділення. Досить зносостійкий і стійкий. 
  • Повітря. Повітряний наповнювач призначений для розподілу тиску на тіло рівномірно. Такі подушки можуть бути статичними або з ефектом циркуляції повітря. 
  • Поролон. Вироби з поролоновим наповненням коштують відносно недорого, але водночас неякісно захищають від пролежнів: матеріал швидко втрачає пружність, стоптується, погано розподіляє тиск.

Кола від пролежнів

Має вигляд невеликого мішка у формі кільця з клапаном для нагнітання повітря. Кола часто виготовляють із пластичних, пружних і гіпоалергенних матеріалів: гума та бавовняна тканина. 

Бувають таких розмірів:

  • до 30 см — використовують для голови, ліктів, гомілкостопа та п'ят;
  • до 40 см — максимально універсальний продукт, який підкладають під стегно, плече або крижі.
  • від 50 см — в основному використовують серед пацієнтів із зайвою вагою.

В інтернет-магазині Рідні Медтехніка можна підібрати та купити необхідне ортопедичне приладдя. Доставка замовлень — по Києву й інших містах України.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд