Медичні прилади для прослуховування

14.02.2019 27.03.2024
8560
Переглядів: 8560

На консультації в лікаря або під час його виклику додому ми помічаємо, що своє обстеження хворого він починає за допомогою медичних інструментів. Їх називають стетоскопами, фонендоскопами або стетофонендоскопами.

Усі вони служать для прослуховування організму, але мають деякі відмінності. Так, стетоскоп представлений трубкою для прослуховування внутрішніх органів. А фонендоскопом називається такий самий інструмент, але оснащений мембраною, здатною посилювати звук. Стетофонендоскоп же є вдосконаленим медичним апаратом, де воєдино з'єднані два попередні інструменти. У ньому передбачено поворотний механізм, що робить можливим прослуховування з використанням мембрани та без неї.

Стетоскоп

Історія винаходу стетоскопа Лаеннеком Рене Лаеннеком

Винаходом стетоскопа, першого медичного пристрою подібного типу, людство зобов'язане французькому лікарю Лаеннеку Рене, який став основоположником наукової діагностики. Історія винаходу незвичайна та проста, як і все геніальне.

Як він пише у своїй праці, думка про можливість обстежити людину за допомогою згорнутого в трубу зошита прийшла до нього 1816 року, коли його запросили на консультацію до молодої дівчини з хворим серцем, надмірно сором'язливої. Лікар згадав про акустичний ефект і прослухав ясні серцеві тони через згорнутий папір. Пізніше він замовив спеціальну дерев'яну трубку, що являє собою пристрій з 2-х частин, який стали називати стетоскопом (від грецьких слів stethos (груди) і skopeo (дивлюся)).

Подовжена тонка та порожниста трубка циліндричної форми — так виглядає стетоскоп і сьогодні. Одним кінцем трубки, ширшим, таким, що має увігнуту раковину для вуха, лікар користується для прослуховування звуків, що виникають у людському організмі. Інший кінець інструменту прикладається до проекції на шкірі конкретного внутрішнього органу (легені, серце, дихальна система тощо) і за звуками роблять висновки про його стан.

Завдяки цьому інструменту Лаеннеку вдалося винайти аускультацію, нову методику вивчення внутрішніх органів шляхом вислуховування звуків, які вони видають. І зараз дерев'яні трубочки не втратили своєї актуальності. Вони потрібні в акушерстві, ними до нинішнього часу прослуховують биття серця плода.

Найбільш вживані зараз види стетоскопів належать до м'якої версії такого пристрою. Вони представлені у вигляді воронок і гнучких трубок, на кінці яких наконечники для розміщення їх у вушній раковині лікаря. Вони зручніші за тверді та їх нерідко поєднують для обстеження хворих із фонендоскопами, які посилюють звукові сигнали.

Стетоскопи RiesterВеликий попит у "бюджетників" мають акушерські стетоскопи німецької компанії Riester. За відгуками покупців, вони мають кращі частотні характеристики, передають нюанси звуків, які не визначають звичайні стетоскопи. Простотою, відмінною акустикою інструменту, його доступною ціною можна пояснити попит на нього з боку медиків.

Фонендоскоп

Більш сучасним аналогом стетоскопа з такими ж функціями є фонендоскоп. У перекладі з грецької мови його найменування дослівно означає "спостерігаю звук усередині". Застосовують цей медичний інструмент для цілей, аналогічних тим, що виконує стетоскоп, тобто для вислуховування різних звуків внутрішніх органів — від легенів до кишківника.

Фонендоскоп може бути лише бінауральним. Тобто він завжди складається з двох трубок, кінці яких вставляються у вушні проходи. Порівняно зі стетоскопом він має перевагу, яка полягає в здатності вислуховування вищих звуків. Це стає можливим завдяки мембрані, яка туго натягнута в інструменті та служить для посилення звукових вібрацій завдяки своїй чутливості до них.

Відмінність цього апарату від гнучкого стетоскопа полягає ще в тому, що звукоуловлювальну камеру в ньому закриває жорстка мембрана. Це дає змогу значно посилювати рівень прослуховуваних в організмі звуків.

Стетофонендоскоп

Модифікована версія стетоскопа та фонендоскопа — це сучасний стетофонендоскоп, що поєднує в собі обидва апарати для прослуховування. Він виконує завдання прослуховування звуків високої та низької частоти в організмі людини й саме їх використовують зараз медичні працівники. До складу стетофонендоскопа входить звукоприймальний пристрій з мембраною та трубкою, яка є провідником звуку, та спеціальні наконечники, необхідні для передачі звуку у вухо лікаря.

Добре відома на ринку американська фірма MDF INSTRUMENTS (HEACO — офіційний партнер і постачальник в Україну), що працює понад 45 років, і яка виготовляє окремі частини стетоскопів і стетофонендоскопів вручну.

Популярність інструментів для прослуховування марки MDF можна пояснити їхньою високою якістю й іншими перевагами:

  • великим асортиментом стетоскопів різного виду, що дає змогу підібрати необхідну модель кожному споживачеві;
  • довічною гарантією на вироби;
  • наявністю сучасних матеріалів у виробах: силікону в анатомічних наконечниках, високоякісної неіржавної сталі для металевих дуг інструментів;
  • використанням щільного полівінілхлориду в акустичних трубках, який не містить латекс, завдяки чому трубки не схильні до розтріскування;
  • ергономічною вигнутістю дуг під оптимальним кутом;
  • ідеальною звукопровідністю апаратів завдяки ручному та механічному поліруванню дуг;
  • прекрасними акустичними властивостями;
  • великим вибором колірної гами стетоскопів.

Інструменти для обстеження внутрішніх органів — від простих стетоскопів до складніших стетофонендоскопів, необхідні для розпізнавання багатьох хвороб на ранніх стадіях розвитку.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд