Засоби пересування для людей із травмами опорно-рухової системи

09.08.2019 04.04.2024
1257
Переглядів: 1257

Серед травм кістково-м'язової системи найчастіше трапляються забої, ушкодження капсульно-зв'язкового апарату, розтягнення, розриви м'язів, сухожиль і фасцій, переломи кісток, підвивихи та вивихи в суглобах. Їх можна отримати під час падіння, незручного або несподіваного руху чи автомобільної аварії. Перша допомога за таких травм спрямована на зменшення болю та запобігання подальшим ушкодженням. Далі необхідна допомога фахівців. 

Відновлення після травм опорно-рухового апарату може бути тривалим. Найчастіше додатково потрібні товари для реабілітації. Завдання кожного пристосування — підтримувати оптимальний спосіб життя людей з обмеженими можливостями, підвищити зручність пересування літніх громадян, хворих і пацієнтів, які проходять реабілітацію. До категорії входять спеціалізовані медичні ліжка та пристосування від пролежнів, товари для дотримання особистої гігієни, поручні, пандуси та пристрої для пересування хворого. 

Товари для пересування

Інвалідні візки та крісла. Інвалідний візок — пристрій, за допомогою якого люди, обмежені в пересуванні з якихось причин, можуть переміщатися без сторонньої допомоги. Інвалідне крісло призначене для ослаблених пацієнтів, пересування (перевезення) яких забезпечують родичі або медичні працівники. Розрізняють:

  • інвалідні візки активного типу, які використовують для переміщень на тривалі відстані
  • моделі санітарного типу з вбудованим судном
  • важільні візки з пневматичними шинами для безпечного пересування вулицею
  • мобільні та легкі спортивні моделі з розташованими особливим чином колесами
  • електричні моделі, які забезпечені пультом управління для більшого комфорту

Використання активних інвалідних візків має обмеження. До них належать:

  • відсутність двох верхніх або нижніх кінцівок
  • хвороби серцево-судинної та дихальної систем
  • порушення свідомості
  • наслідки травм і хвороб, що вимагають фіксації шиї в стабільному положенні

Під час вибору візка варто враховувати його призначення (для дорослої людини або дитини), місце експлуатації (вулиця або приміщення), функціональність. 

Ходунки. Найчастіше використовують для інвалідів, літніх людей, спортсменів у посттравматичний період, людей після операцій, інсультів і серйозних травм опорно-рухового апарату. Інтернет-магазин Рідні.Медтехніка представляє великий асортимент ходунків найрізноманітніших моделей (роликові, на колесах, штовхачі, складні, переносні). 

Пристосування являє собою спеціальну конструкцію прямокутної форми. Він ефективніший і зручніший за милиці завдяки широкій опорній базі, яка допомагає пересуватися впевненіше, не залежати від сторонньої допомоги, впоратися зі страхом падіння та зберігати баланс. Вибираючи ходунки для дорослих, потрібно враховувати вагу та зріст людини, для якої купують засіб пересування, форму та матеріал ручок, індивідуальні особливості фізичного стану. 

Використання ходунків дає змогу в кілька разів прискорити одужання. Вони допомагають знизити навантаження на хребет і ноги, рівномірно розподіляючи його. Підходять для використання на базі медичних установ, для переміщення по дому та на свіжому повітрі.

Тростини. Тростини для ходьби відомі вже сотні років. Це — надійна опора для людей із порушенням координації та тих, хто відновлюється після хірургічного втручання, перелому чи вивиху. Використання тростини для ходьби дає можливість знизити навантаження з однієї ноги: створюючи додаткову точку опори, цей предмет "забирає" на себе більшу частину навантаження та допомагає тримати рівновагу.

Типи тростин:

  1. Стандартні. Цілісні конструкції, виконані, як правило, з дерева з гумовим наконечником. Найчастіше їх використовують для прогулянок на вулиці. 

  2. Складні. Складаються за принципом телескопа або посекційно. Легкі в перенесенні, можуть регулюватися за висотою. 

  3. Багатоопорні. Відрізняються наявністю декількох ніжок (три або чотири) та розширеної основи. Підходять для пацієнтів з порушеною координацією, оскільки гарантують хорошу стійкість. 

  4. Для незрячих. Виконані в білому кольорі, які відбивають світло. 

  5. Декоративні. Виконують роль аксесуара. Не розраховані на великі навантаження, виготовлені з екзотичних порід деревини.

Милиці. Завдяки таким виробам основне навантаження переноситься з хворої кінцівки на верхню частину тулуба. Пристосування допомагають зберегти рухові функції та не дають м'язам ноги атрофуватися від довгої бездіяльності. Пахвові милиці підійдуть людям з надлишковою масою тіла та слабкими руками. У таких моделях основна вага під час ходьби переноситься на плечі, тому використовувати такий аксесуар рекомендовано не довше 2-3 місяців. Підлокітні милиці дають можливість хворому пересуватися швидше. У них опора зміщена на кисть і ліктьовий суглоб. Якщо передбачено використання довше місяця, краще вибрати моделі з м'якими гумовими ручками.

Реабілітація після проблем з опорно-руховим апаратом являє собою комплексну систему психологічних і медичних заходів, які спрямовані на відновлення працездатності, здатності пересуватися самостійно. Використання спеціальних засобів дає можливість прискорити одужання.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд