Способи й особливості вимірювання рівня глюкози в крові

01.11.2019 16.04.2024
717
Переглядів: 717

У разі цукрового діабету людина постійно має суворо контролювати рівень глюкози в крові. Не контролюючи свої показники, можуть розвиватися супутні захворювання. Міжнародна діабетична федерація каже, що до 2019 року понад 300 млн людей будуть хворі на цукровий діабет. Лікування – це не все, що може зупинити прогресування діабету. Важливий контроль, використовуючи такий пристрій як глюкометр. З його допомогою людина може скоригувати свій раціон і спосіб життя загалом.

Глюкометри – це апарати для вимірювання рівня глюкози в крові. Сьогодні їх можна купити в будь-якій аптеці або в спеціалізованому на медтехніці магазині, одним із таких є мережа магазинів Рідні Медтехніка. Цей прилад використовують для забору крові з пальця для отримання значення.

Одного глюкометра для цього замало, до нього також необхідні відповідні тест-смужки та ланцети. Ланцетні пристрої являють собою голки, що служать для проколу пальця. А ось смужки для глюкометра необхідні для того, щоб нанести на неї краплі крові та вставити в глюкометр. Тільки після цього на екрані приладу з'явиться результат. Смужки на глюкозу та ланцети – це витратний одноразовий матеріал для аналізу рівня глюкози й зазвичай вони йдуть у комплекті з глюкометром. Коли вони закінчуються, необхідно купувати тільки ті витратні матеріали, які сумісні з вашим глюкометром.

Також перевірити рівень глюкози можна й іншим способом, а для цього необхідні інші тест-смужки. Індикаторні смужки на глюкозу використовують для визначення показника глюкози не в крові, а в сечі. Такі смужки мають вигляд пластини-смужки, виготовлені з нетоксичного пластику або паперу й мають дві реагентні зони. Для кращого кольоросприйняття ці зони різних кольорів. Щоб отримати аналіз, необхідно капнути кілька крапель сечі на смужку (в інструкції вказано).

Коли проводити аналіз?

Ідеальним часом, щоб зробити забір крові для аналізу, вважають час до та після їди, до та після фізичної активності (спорту), а також перед складними заняттями. Так ви будете розуміти, чи необхідно коригувати своє харчування або рутинні справи. У деяких випадках лікар може призначити дієтотерапію, цукрознижувальні препарати й інсулін. Крім домашніх аналізів, діабетику необхідно здавати аналізи в лабораторії кожні 3 місяці для визначення інтегрального показника концентрації цукру. Після цього тест змінить забарвлення, саме його необхідно буде порівнювати зі шкалою, що є на упаковці.

Види глюкометрів

Прилади для вимірювання рівня глюкози в крові бувають: фотометричні й електрохімічні. Під час використання перших, тест-смужки змінюють колір, коли глюкоза вступає в реакцію з хімічними елементами. Другі – зчитують зміни струму, коли глюкоза реагує на фермент. Пам'ятайте, що необхідно купувати тільки точний перевіреного бренду апарат. Відсоткова різниця між домашнім аналізом і лабораторним не повинна перевищувати 15 % поріг. Вибрати глюкометр і витратний матеріал до нього можна в інтернет-магазині medtechnika.com.ua мережі Рідні Медтехніка. Тут можна придбати апарат таких відомих брендів як: Accu-Check, Gamma, One Touch та інших.

Як користуватися глюкометром

Перед першим використанням приладу необхідно ознайомитися з інструкцією, де прописані всі дії та їхня послідовність. Тест-смужку слід вставити в порт і тільки після цього наносити на неї кров, а не навпаки! Щоб отримати правильні дані про своє здоров'я, виконуйте такі дії:

  • проводьте дослідження до їди;
  • помийте руки теплою водою з милом, насухо витріть їх чистим рушником;
  • помасажуйте пальці рук;
  • зарядіть ланцет і зробіть прокол на бічній стороні пальця;
  • акуратно видавіть краплю крові та видаліть її сухою серветкою, а наступну нанесіть на тест-смужку;
  • зачекайте щонайменше 5 секунд та отримайте відомості про рівень цукру.

Після дослідження одноразову смужку необхідно вийняти з приладу й викинути.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд