Ремінералізація зубів у домашніх умовах

07.08.2023 08.03.2024
1463
Переглядів: 1463

Зміст:

Ремінералізація зубів – це природний відновлювальний процес, що відбувається в ротовій порожнині. Цей процес допомагає підтримувати опальний вміст мінеральних речовин у зубній емалі, відновлює її міцність і твердість, запобігає руйнуванню й утворенню осередків карієсу. Як укріпити зубну емаль у домашніх умовах?

Демінералізація та ремінералізація

Демінералізація зубної емалі – природний процес, упродовж якого захисна оболонка зуба втрачає частину необхідних мінеральних речовин. Водночас із демінералізацією, в організмі відбувається і зворотний процес, який стоматологи називають ремінералізацією. Ремінералізація – це насичення зубної емалі мінералами, що надходять із їжею, а також під час проведення спеціальних, лікувальних або профілактичних процедур.

Поки між втратою та надходженням мінералів триває динамічна рівновага, зубній емалі нічого не загрожує. Якщо ж демінералізація починає переважати, зубна емаль поступово стає більш крихкою та пористою. На ній утворюється "дірчастий наліт", що стає осередком розмноження бактерій. У процесі життєдіяльності бактерій з’являються кислоти та токсини, що прискорюють руйнування емалі. Токсини проникають у кров, що може стати причиною захворювання нирок.

Інтенсивність процесу демінералізації – показник суто індивідуальний, він залежить від цілої низки чинників. Серед них:

  • підвищена витрата кальцію організмом – у дітей у періоди найбільш інтенсивного росту, вагітних і жінок у період лактації;
  • недостатньо збалансований раціон – низький вміст протеїнів, молочних продуктів та інших природних джерел мінеральних речовин;
  • надмірне споживання солодощів – це створює сприятливі умови для розмноження шкідливих бактерій, що негативно впливають на стан зубної емалі;
  • недотримання правил гігієнічного догляду за ротовою порожниною.

Ремінералізація відновлює пошкоджену емаль і запобігає утворенню осередків карієсу. Це хіміко-біологічний процес, що допомагає повернути іони кальцію та фосфати до структури зубів.

укріплення емалі в домашніх умовах

Укріплення емалі в домашніх умовах

У стоматологічних закладах для процедури ремінералізації використовують спеціальні препарати, що наносять на зубну емаль. Для помітного результату пацієнту призначають курс таких процедур. На щастя, розвиток сучасної фармакології допомагає проводити ремінералізаційну терапію в домашніх умовах. Зрозуміло, одних лише процедур, навіть із найефективнішими препаратами, буде недостатньо. Для досягнення помітного результату надзвичайно важливий грамотний комплексний підхід, до якого входить три компоненти:

  • здорове харчування;
  • дотримання правил гігієни ротової порожнини;
  • застосування додаткових засобів для відновлення мінерального балансу в зубній емалі.

Як запровадити найбільш ефективну ремінералізацію зубів вдома?

Здоровий режим харчування для ремінералізації зубів

Здорове харчування надзвичайно важливе для підтримання бездоганного стану зубів і красивої усмішки. Дієтологи закликають споживати більше рослинної клітковини, яку містять овочі та фрукти. Вона забезпечує природне м’яке видалення зубного нальоту, запобігає появі осередків карієсу та прискорює відновлення емалі.

Не менш важливо подбати про збалансований склад вітамінів і мінералів. Для ефективного укріплення зубної емалі в домашніх умовах рекомендують споживати продукти, що містять кальцій, фосфор і фтор. А ось декілька продуктів, споживання яких варто обмежити, адже вони позбавляють нас кальцію, що необхідний не лише зубній емалі. До "чорного списку" потрапили:

  • пальмова олія – присутня в кондитерських виробах;
  • кава – буде більш безпечною, якщо пити її з молоком або додати до сніданку трохи твердого сиру;
  • солодощі – надмірна кількість цукру перешкоджає засвоєнню кальцію;
  • солодкі газовані напої.

Зауважимо, що для процесу ремінералізації має значення не лише раціон, але й режим харчування.

ремінералізація зубів вдома

Використання фторидних засобів

Здебільшого, до складу зубних паст входить фтор, а точніше – фторид натрію, який:

  • сприяє укріпленню зубної емалі – разом із кальцієм фтор бере участь в утворенні кісткової тканини та зубної емалі;
  • запобігає утворенню каріозних плям;
  • запобігає поширенню патогенної мікрофлори та підсилює захисні властивості слини.

Фторування зубів у домашніх умовах допоможе захистити їх від надмірної демінералізації – у разі поєднання фтору з гідроксиапатитом (основною дієвою речовиною зубних паст) утворюється фторгідроксиапатит, що відновлює зубну емаль.

Стоматологи рекомендують фторування зубів вдома почати з використання лікувально-профілактичних зубних паст із підвищеним вмістом фтору. Окрім цього використовують спеціальні гелі та бальзами-ополіскувачі. Важливо пам’ятати, що діти теж потребують якісних і безпечних засобів, які допомагають відновити зубну емаль у домашніх умовах. Серед найбільш ефективних видів продукції для догляду за зубами, що містять фтор:

Використання кальцію та фосфатів

Ремінералізація емалі вдома не буде ефективною без корекції раціону. Відновити вміст кальцію допоможе регулярне споживання:

  • цільнозернового хліба;
  • гречаної та вівсяної каші;
  • страв із бобових та гороху;
  • різноманітної зелені;
  • горіхів;
  • сухофруктів;
  • хурми та бананів;
  • зеленого чаю.

І звичайно, не забудьте про молочні продукти – сир, кефір, йогурт. Надзвичайно корисні рибні страви, багаті на фосфор, що запобігає швидкому вимиванню кальцію. Дієтологи рекомендують споживати продукти, багаті на кальцій, у першій половині дня. На жаль, навіть ретельно обраний раціон не завжди може забезпечити достатню кількість потрібних вітамінів і мінералів.

Підвищити ефективність ремінералізації емалі вдома допоможе вживання вітамінно-мінеральних комплексів, склад яких можна підібрати відповідно до індивідуальних потреб, що зумовлені статтю, віком, способом життя. Наприклад, вітамінний комплекс "Кальцій" від "Novel", що окрім кальцію, містить вітаміни K і D, які підвищують біодоступність кальцію та його засвоєння організмом.

Особиста гігієна ротової порожнини

Ефективно відновити зубну емаль вдома можна лише за умови дотримання всіх правил гігієни ротової порожнини. Ось декілька рекомендацій, що допоможуть підвищити ефект від щоденних процедур чищення зубів:

  1. Чистити зуби потрібно не менше трьох хвилин. Скоротити час процедури без втрати ефективності допоможе використання електричної зубної щітки – вона видалить наліт і залишки їжі вже за 2 хвилини.
  2. Щітку треба тримати під кутом 45° до поверхні зуба. Жувальну поверхню чистять круговими рухами, нижні зуби – "вимітальними", спрямованими знизу догори, верхні – згори донизу.
  3. Вранці варто видаляти наліт із язика.
  4. Чистячи зуби ввечері, варто використовувати не лише щітку, але й зубну нитку, що прибере залишки їжі в проміжках між зубами.

Дуже важливо не надто захоплюватися використанням зубних паст із відбілювальним ефектом і з обережністю використовувати щітки із жорсткою щетиною. Міняти щітку або насадку на електричній моделі рекомендовано один раз на три місяці. Окрім цього, важливо періодично міняти уподобання щодо зубної пасти, використовуючи засоби різного призначення – для укріплення емалі в домашніх умовах, для профілактики захворювань ясен або м’якого та безпечного вибілювання.

фторування зубів вдома

Застосування природних засобів

Відновлення зубів у домашніх умовах можна доповнити використанням простих і доступних домашніх засобів. Прихильники народної медицини рекомендують:

  • проводити полоскання ротової порожнини відварами лікарських рослин – ромашки, календули, кори дуба. Це допоможе зняти запальний процес і запобігти розмноженню та поширенню небезпечних бактерій;
  • протирання зубів внутрішньою стороною лимонної цедри, щоб делікатно відбілити емаль;
  • полоскання розчином питної соди – допоможе позбутися кислого середовища, що спричиняє руйнування зубної емалі;
  • жування прополісу, що має виражену протизапальну дію.

Не готові ризикувати? Як альтернативу таким заходам ви завжди можете придбати зубні пасти та бальзами для полоскання ротової порожнини, що містять екстракти лікарських рослин та інших природних компонентів у безпечній концентрації. Такі засоби, що завжди в наявності в нашому інтернет-магазині, цілком безпечні й ефективні. Ми пропонуємо винятково перевірену, сертифіковану продукцію, виготовлену в умовах жорсткого контролю якості.

У нашому каталозі ви знайдете неймовірно широкий асортимент високоякісної продукції для догляду за ротовою порожниною від найкращих світових і вітчизняних виробників за відмінними цінами. І пам’ятайте: відновлення зубів у домашніх умовах може бути досить ефективним лише в разі систематичного проведення процедур, використанні якісних і безпечних засобів для догляду за зубами.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд