Що таке протипролежневі круги та як правильно їх використовувати?

14.02.2019 21.03.2024
2967
Переглядів: 2967

Пролежні – це рани різного ступеня пошкодження тканин, які виникають внаслідок тривалого здавлювання шкіри. Найчастіше вони виникають у лежачих або сидячих хворих і приносять багато незручностей як самому хворому, так і людині, яка доглядає за ним.
Тому, за першого ж виявлення пролежнів, необхідно спрямувати всі сили на виправлення цієї ситуації.

Найпростішим, найефективнішим і найдешевшим засобом під час терапії та для профілактики пролежнів стали протипролежневі круги. Вони являють собою гумову камеру, накачану повітрям (щось схоже на коло для плавання).

Розміри та призначення протипролежневих кіл

Кола бувають трьох розмірів:

  • великий – від 40 см діаметром по зовнішньому колу;
  • середній – від 35 до 40 см;
  • малий – до 35 см.

Мале коло використовують від пролежнів на невеликих ділянках – голові, ліктях, колінах і п'ятах. Середнє вважають найбільш універсальним і використовують для плечей, крижів і стегон. Великий використовують для хворих із великою статурою. 
Їх розташовують таким чином, щоб рана опинилася якраз посередині кола. Уражене місце не повинно торкатися гуми, але й водночас розташовуватися недалеко від центру кола. Коло розміщують під простирадло або накривають пелюшкою, щоб запобігти тертю здорових ділянок шкіри об гуму. 

Як мити протипролежневе коло?

Щойно куплене коло промивають у розчині теплої води з милом, надувають і дають просохнути. Коло зазвичай легко надувається ротом, можна використовувати й велосипедний насос.

Під час накачування не перестарайтеся, воно має бути злегка приспущеним, щоб не тиснути на шкіру навколо рани.
Для дезінфекції в лікарнях можна використовувати обробку 1% хлораміном на 25-35 хвилин.  На день таких обробок не рекомендовано робити більше ніж три.

У домашніх умовах допускають обробку хлоргексидином або мірамістином, за відсутності забруднення виділеннями можна промити проточною водою з милом.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд