Пролежні: причини, профілактика та лікування пролежневих ран

12.02.2021 22.04.2024
1096
Переглядів: 1096

Пролежень ─ це ушкодження шкіри або м'яких тканин через зниження кровообігу, спричинене тривалим здавлюванням, тертям або контактом із вологою. Найчастіше пролежні виникають у людей похилого віку або людей, які змушені тривалий час перебувати в положенні сидячи та лежачи внаслідок стану здоров'я.

 

Що робити якщо з'явилися пролежні

Чинники ризику розвитку пролежнів

  • Вікові зміни. З віком еластичність, пружність і щільність шкірних покривів знижується, так само, як і здатність клітин до регенерації. Унаслідок цього, зазнаючи, на перший погляд, невеликого постійного впливу, шкірні покриви отримують мікропошкодження. Згодом ці мікротравми збільшуються й утворюються пролежні. Це може відбуватися навіть у лежачому положенні, наприклад, коли кістки таза тиснуть на шкіру спини.
  • Малорухливий спосіб життя. Коли люди мало рухаються і більшу частину доби сидять або лежать, шкірні покриви піддаються постійному впливу, тиску в конкретних опорних точках.
  • Наявність травм і синців на тілі. Ушкодження шкіри від цього можуть збільшуватися.
  • Незручний одяг і постільна білизна, які підвищують тертя шкіри. Особливо це стосується людей, які змушені дотримуватися ліжкового режиму.
  • Поганий раціон харчування. Унаслідок нестачі вітамінів, мінералів і калорій слабшає весь організм, зокрема й знижуються бар'єрні властивості шкіри, виникає виснаження організму, а також сповільнюються регенеративні процеси.
  • Хронічні хвороби. Захворювання дихальної системи, цукровий діабет і хвороби серцево-судинної системи погіршують кровообіг у мікросудинах, і, як наслідок, клітини шкіри стають більш чутливими до уражень.
  • Надмірна пітливість, щільний одяг, нетримання. Це призводить до мацерації ─ пом'якшення тканин шкіри від тривалого контакту з вологою.
  • Використання незручних медичних пов'язок, наприклад, гіпсу або шини. Засоби можуть чинити тиск на шкіру.

Щоб запобігти появі пролежнів у людей, які входять до групи ризику, проводять оцінку ймовірності виникнення пролежнів відповідно до шкал Нортон, Ватерлоу і Брейден. Про це ми писали раніше в блозі. Однак, що робити якщо з'явилися пролежні? Як визначити ступінь розвитку пролежнів, і які існують способи їх профілактики та лікування? Про це розповідаємо в статті.

Ступені розвитку пролежнів

  • Ступінь I. Пролежні першого ступеня мають вигляд блідо-червоних плям без пошкодження шкіри. Як правило, такі утворення минають самостійно, якщо прибрати постійний тиск у місці пошкодження.
  • Ступінь II. Пролежні 2 ступеня мають вигляд червоної плями, яка не змінює колір при усуненні тиску. Шкірний покрив у ділянці пролежня може бути пошкоджений, також на шкірі можуть з'явитися виразкові рани і нарости.
  • Ступінь III. Пошкодження такого типу більш глибокі. Вони вражають не тільки верхній шар шкіри, а й можуть доходити до внутрішніх підшкірних тканин. Пролежень 3 ступеня супроводжується наявністю припухлостей, ран і тканин, що розкладаються, в ділянці ураження. Також на цій стадії можуть утворюватися червоні грануляційні тканини ─ процес заростання рани новими тканинами.
  • Ступінь IV. Ураження тканин на цій стадії добирається до кістки, а в тканинах починаються некротичні процеси. Відмерлі ділянки тканини темніють, відпадають і можуть наповнювати рану у вигляді дрібних клаптиків.
  • Ступінь V. Руйнування й ураження тканин на цій стадії дуже небезпечні. Некротичні процеси поширюються навіть на м'язову тканину. Є високий ризик розвитку сепсису ─ зараження крові.

Профілактика й лікування пролежнів

Як уже зазначалося, найчастіше пролежні виникають у літніх людей і людей, які внаслідок стану здоров'я ведуть малорухливий або лежачий спосіб життя. Тому насамперед людям, які потрапляють до групи ризику, необхідно дотримуватися алгоритму профілактичних заходів проти появи пролежневих ран.
Ділянки тіла, на яких найчастіше з'являються пролежні:

  • у ділянці крижової кістки;
  • на лопатках;
  • колінах;
  • у зоні ліктьових суглобів;
  • ребрах;
  • у ділянці вертлюгів стегон;
  • п'ятах;
  • у ділянці сідничної кістки.

Важливий момент у профілактиці та лікуванні пролежнів ─ не занедбати проблему. Існує помилкова думка, що наявність пролежневих ран у людей похилого віку ─ природне явище, і з цим нічого вдіяти не можна. Насправді, з проявами пролежнів важливо боротися в будь-якому віці, вдаючись до правильних послідовних дій, зокрема й до професійної допомоги. 

Профілактика пролежнів у людей похилого віку та лежачих хворих

Важливо зазначити, що всі перераховані вище дії необхідно робити не тільки для профілактики пролежневих ран, а й у процесі лікування пролежнів.
Забезпечте людину зручним спальним місцем Якщо люди малорухливі, багато (або постійно) перебувають у положенні лежачи, то варто обрати для них протипролежневий матрац, подушку або навіть спеціальне ліжко для лежачих людей. Такі допоміжні речі розроблено так, щоб рівномірно розподіляти тиск на різні ділянки тіла, запобігаючи стисканню.

 

Профілактика пролежнів
Підтримуйте належну гігієну. Надмірна пітливість, нетримання або недостатня гігієна тіла ─ все це може призвести до появи пролежневих ран. Літнім і лежачим пацієнтам необхідно допомагати щодня і своєчасно підтримувати чистоту тіла, одягу та спального місця.
Виконуйте профілактичні масажі. Заходи, необхідні для профілактики пролежнів, передбачають масаж тіла. Його можна робити з використанням спеціальних протипролежневих гелів і кремів. Це поліпшить кровообіг, зніме напругу і завдяки активним речовинам у складі засобів надасть регенерувальний, антисептичний і протизапальний ефект.
Підвищуйте активність людини. Положення лежачих пацієнтів необхідно змінювати кожні 2 години. Разом із цим людині необхідно самостійно рухатися, якщо це можливо, робити легку зарядку в положенні лежачи. Людям у похилому віці, які не прикуті до ліжка, також слід більше рухатися, сидіти, ходити, стояти.
Правильне харчування та дієта. Важливо, щоб організм людини, схильної до утворення пролежнів з огляду на вік чи здоров'я, щоденно отримував комплекс мінералів, вітамінів і калорій. Адже повноцінне харчування ─ правильний спосіб підтримання здоров'я тіла та можливість уникнути виснаження організму. 

Лікування пролежнів

Усі заходи, що застосовують під час профілактики пролежнів, також важливо виконувати під час догляду за пацієнтами, у яких уже є ушкодження. Це допоможе запобігти появі нових утворень. Що стосується лікування, то що раніше почати лікування пролежневих ран, то вищий шанс позбутися пролежнів і запобігти появі ускладнень.
Що може охоплювати лікування пролежнів:

  • Щоденний огляд пацієнта на наявність пролежнів, а також делікатне очищення шкіри за допомогою рекомендованих антисептичних засобів.
  • Зміна положення тіла пацієнта (лежачого) кожні 2 години.
  • Усунення тиску на місця виникнення пролежнів.
  • Догляд за ушкодженою ділянкою, який полягає у промиванні рани, видаленні відмерлих клітин, накладенні гігієнічної пов'язки.
  • Полегшення больових відчуттів.
  • Відстеження розвитку інфекції, особливо в разі тривалого загоєння ран.


Три важливі моменти під час накладання пов'язки на пролежневу рану:

  1. Рану потрібно промивати кілька разів на день (наприклад, вранці та ввечері) за допомогою фізрозчину.
  2. Щоразу після очищення рани слід накладати чисту пов'язку.
  3. У домашніх умовах для видалення відмерлих частинок шкіри можна використовувати тільки механічну санацію - за допомогою волого-висихаючої пов'язки клітини шкіри самостійно відокремлюватимуться від здорової тканини. Це допустимо тільки під час лікування пролежнів 2 ступеня. У складніших випадках необхідно звернутися по професійну допомогу.

Сподіваємося, наша стаття допоможе вам у профілактиці та лікуванні пролежневих ран. Зазначимо, що матеріал має ознайомчий, а не рекомендаційний характер, радимо в питаннях лікування звернутися до фахової медичної допомоги. Адже самолікування в разі пролежнів може завдати непоправної шкоди здоров'ю та життю.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд