Профілактика та лікування травм від занять зимовим спортом

11.01.2020 19.04.2024
1144
Переглядів: 1144

Зима – пік не тільки застудних захворювань, а й різноманітних травм і пошкоджень. Цю пору року вважають найбільш завантаженою в роботі травматологів, адже веселе катання на санчатах, жвавий спуск на лижах і бордах та акробатичні па на ковзанах часто призводять до неприємних наслідків – травм верхніх і нижніх кінцівок. Та й ожеледь на вулицях міста не залишає шансів безпечному пересуванню.

Найпоширеніші зимові травми

Найчастіше під час падінь на льоду або під час занять спортом узимку можуть виникати ушкодження нижніх кінцівок, а саме в ділянці гомілковостопного суглоба. Розтягнення, підвивихи та вивихи суглобів і навіть розриви зв'язок – найпоширеніші зимові травми. Ці неприємності можуть трапитися з людиною навіть якщо вона не впала, а просто невдало стала або "похитнулася". Найчастіше люди навіть не помічають, що щось пішло не так і не поспішають звертатися по меддопомогу, але вже невдовзі, напевно, з'являться перші ознаки погіршення здоров'я. Нерідко виникають і травми рук, особливо після падінь на прямі руки або лікті. Саме після таких невдалих приземлень можна отримати травми променево-зап'ясткового суглоба. Сюди ж можна віднести й переломи плечової кістки. Типовим прикладом зимових травм є перелом шийки стегна та кульшової кістки, а особливо поширеними ці травми є у людей похилого віку. Такі переломи потребують багато часу на те, щоб кістки зрослися та, звісно ж, довгої реабілітації. Зимовий травматизм часто супроводжують різноманітні травми голови. На жаль, не завжди можна відбутися легкою "ґулею", бувають травми та забої серйозніші – пошкодження головного мозку, переломи кісток черепа.

Можна бути чудовим спортсменом або просто людиною, яка "виросла на лижах" або на будь-якому іншому спортивному інвентарі для занять зимовими видами спорту, але можна не завжди бути підготовленим до неприємних наслідків відпочинку. За статистикою, найчастіше травми отримують на лижах, сноубордах, снігоходах і ковзанах для фігурного катання.

Збираючись на зимовий відпочинок або якщо ви просто любитель активного проведення часу взимку, краще мати під рукою засоби першої допомоги, що допоможуть у разі різноманітних забоїв чи травм. На щастя, все найнеобхідніше можна купити в одному магазині, наприклад у мережі магазинів Рідні Медтехніка.

Отже, must have у домашній аптечці.

Що допоможе при ударах?

Ефективність медичних бандажів уже давно доведена, тому вони потрібні як лікувальні та профілактичні засоби. Їхня основна функція – підтримання ураженої частини тіла (руки, ноги, спини) в анатомічно нормальному стані, полегшення больових відчуттів і навіть профілактика наслідків ударів. Наприклад, бандажі для рук забезпечують повну або часткову нерухомість верхньої кінцівки. Вони допомагають знизити навантаження в необхідній зоні, зняти больові відчуття та сприяти швидкому відновленню. Бандажі та корсети для верхніх кінцівок діляться на кілька типів:

  • ліктьові;
  • плечові;
  • променево-зап'ясткові;
  • для кистей.

Кожен з видів підбирають індивідуально залежно від передбачуваної області його використання, тривалості й особливості недуги. Наприклад, бандаж на кисть чудово підійде в разі її вивиху, забою, за сильних навантажень на руки (спортсмени, робочі спеціальності). Наприклад, у мережі магазинів Рідні Медтехніка можна вибрати й купити бандаж на руку українського виробництва та закордонного.

Також не варто забувати і про наколінники або бандажі для гомілковостопного суглоба. Бандажі для коліна та гомілкостопа здатні зафіксувати, стабілізувати, а також розвантажити капсульно-зв'язковий апарат у коліні. А в разі травмонебезпечних ситуацій захистити зв'язки від можливих пошкоджень. Бандажі на коліно бувають трьох видів:

 

  • середнього стиснення: виріб виконано з еластичного матеріалу, який створює необхідний тиск без сильної деформації та погіршення кровообігу. Призначають за наявності розтягнень м'язів або вивихів. Сьогодні популярність мають бандажі українського бренду Торос Груп;

Бандажі для ніг

  • сильного стиснення: цей фіксатор колінної ділянки вирізняється присутністю додаткових ребер жорсткості. Вони розташовані з лівого та правого боків і забезпечують кращу фіксацію суглоба. Крім того, в таких пристроях передбачено гелеві кільця, які розташовані по периметру колінної чашечки. З бандажів, що мають таку конструкцію, варто виділити
Бандажі для ніг Наколінники

  • найбільшого стиснення: у крайньому разі, коли необхідна максимальна фіксація, рекомендують ортез зі спеціальними шарнірами з металу. Особливість конструкцій бандажа на коліно в тому, що вони згинаються в процесі ходьби, а саме коліно залишається нерухомим.

 

Часто зимові розваги стають причиною травм спини. Отримавши таку травму, відновлення та реабілітація можуть проходити досить довго. Найчастіше в таких випадках без спеціального пристосування (бандажа для спини) не обійтися. Отже, бандаж для спини буває:

  • фіксувальним – головною функцією такого виробу для хребта є підтримка спини в оптимальному положенні;
  • коригувальним – за назвою зрозуміло, що призначення виробу полягає в корекції різних деформацій хребта. Виріб підбирають з урахуванням ступеня тяжкості та фіксації;
  • розвантажувальним – такий бандаж знижує навантаження в певних відділах завдяки зменшенню тиску в областях між дисками. Регулярне носіння виробу дає змогу зменшити больовий синдром, який з'являється в разі спазму м'язових волокон;
  • змішаним – такий виріб пацієнт може використовувати для вирішення різних завдань – коригування, фіксації, зниження навантаження тощо.

Якщо ж характер ударів або травм не є критичним, то часто можна обійтися більш "легкими" пристосуваннями. Наприклад, на травмовану ділянку можна накласти еластичний бинт або кінезіотейп. Існують, до речі, спеціальні охолоджувальні еластичні бинти, які застосовують для негайного зняття болю в разі спортивних травм, синців, розтягнень.

 

 

Бинт охолоджувальний ICE & GO BANDAGE, Uriel 801

 

Щодо кінезіотейпів, то останнім часом їх застосовують не тільки в професійному спорті, а й у повсякденному житті. Кінезіотейпування – це вплив на м'язи та підшкірні тканини за допомогою фіксувальних еластичних стрічок. Назва японської методики походить від двох слів: kinesio (рух) і tape (стрічка). Тейп еластичний, як шкіра людини. Основа виробу – бавовняний або сумішевий матеріал, на який нанесено гіпоалергенний акриловий клей. Після того, як лікар зафіксує тейп, клейовий шар активізується та злегка розм'якшується. Це забезпечує міцну фіксацію. Мережа магазинів Рідні Медтехніка пропонує своїм покупцям кінезіотейпи торгової марки Rea Tape (Південна Корея).

 

Кінезіотейп REA TAPE Classic, чорний

Ну і не варто забувати про різні креми та бальзами для зняття болю в суглобах. Наприклад, до крему для суглобів входять компоненти, що забезпечують глибокий протизапальний ефект, добре проникають у шкіру та поліпшують мікроциркуляцію в тканинах. Також компоненти мають властивість заспокоювати м'язовий і суглобовий біль.

Що ж, озброївшись допоміжними засобами, можна сміливо вирушати в зимову відпустку та підкорювати навіть найвищі вершини!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд