Післяопераційний бандаж: як правильно одягати та носити

27.05.2022 20.03.2024
13733
Переглядів: 13733

Зміст:

Післяопераційний бандаж – це спеціальний виріб, який виготовлено у формі корсета, пояса, компресійної білизни; він слугує для покращення післяопераційного стану, допомагає комфортно та швидко проходити реабілітаційний період. Найчастіше такий ортез використовують тимчасово, проте тривало, щоб запобігти багатьом неприємним симптомам після хірургічного втручання та забезпечити скоріше загоєння швів і післяопераційних ран. У цій статті ми пропонуємо вам ознайомитися з актуальною та корисною інформацією про післяопераційні бандажі: як правильно носити післяопераційний бандаж? Скільки часу потрібно носити післяопераційний бандаж? Як правильно одягати бандаж після операції кесарів розтин? Скільки часу лікарі рекомендують носити бандаж після операції на кишківнику? Відповіді на ці та інші запитання читайте далі.

Як одягати післяопераційний бандаж

Основні властивості післяопераційного бандажа

Для початку розберімось, для чого взагалі потрібно носити бандаж. Головна мета носіння бандажа – це скорочення періоду загоєння рани; бандаж допомагає рівномірно розподілити тиск внутрішніх органів на оперовану ділянку, забезпечує компресію м’язів черевної стінки та перешкоджає розходженню післяопераційних швів. Крім цього, післяопераційний бандаж виконує ще низку корисних функцій для організму:

  • профілактує внесення бактеріальних агентів до рани;
  • виконує захист післяопераційної ділянки від зовнішніх механічних пошкоджень;
  • запобігає появі гематом і синців;
  • допомагає зберегти повний обсяг активних рухів;
  • зменшує неприємні відчуття під час рухів;
  • зберігає та підтримує м’язовий тонус.

Якісний післяопераційний бандаж повинен містити у своєму складі гіпоалергенну тканину, через яку гарно проходить повітря. У більшості виробів ви можете знайти такий склад: еластан, натуральна бавовна, віскоза, лайкра та мікроволокна – саме таке поєднання гарантує потрібний рівень компресії та забезпечує ефективність бандажа.

Попри багатофункціональність післяопераційного бандажа варто пам’ятати, що використовувати його треба тільки після рекомендацій лікаря, адже є і низка протипоказань:

  • наявність гнійної інфекції в рані;
  • алергічна реакція на тканину, з якої виготовлено бандаж;
  • наявність шкірних уражень у місці прилягання бандажа.

Перед купівлею післяопераційного бандажа проконсультуйтеся з лікарем, щоб використання виробу було ще ефективнішим, а процес вашого одужання – якнайшвидшим!

Як підібрати післяопераційний бандаж

Які бувають типи післяопераційних бандажів?

  • Призначений для грудної клітини – забезпечує фіксацію та стабілізацію положення грудної порожнини після травм чи операцій. Ефективний також у разі міжреберних невралгій і міозитів.
  • Післяпологовий або післяопераційний стягувальний бандаж призначено для черевної порожнини – знижує навантаження на хірургічний шов і покращує його загоєння.

Такий тип бандажа має великий модельний ряд, зокрема:

  • еластичний корсет, що підтримує черевну стінку: являє собою широкий пояс на липучці, який здійснює помірний тиск на тулуб;
  • спеціальна модель бандажа, посилена пластиковими або металевими ребрами жорсткості: такий бандаж використовують для жорсткої фіксації передньої черевної стінки;
  • післяопераційний бандаж, який використовують під стому: така модель виробу має спеціальний отвір для виходу калоприймача у хворих після операції на кишківнику;
  • абдомінальний бандаж, який використовують після оперативних втручань на шлунку;

Як довго носити післяопераційний бандаж Скільки потрібно носити післяопераційний бандаж

  • бандаж після операції кесарів розтин – допомагає підтримувати розтягнуті й ослаблені м’язи передньої стінки живота, матки, що виникли після вагітності, а також він значно полегшує післяопераційний період і реабілітацію.
  • Протигрижовий ортез – забезпечує надійну фіксацію черевної стінки та пахових ділянок, чим профілактує грижові випинання. Протигрижовий паховий бандаж виготовляють у формі широкого пояса зі спеціальними лямками, що охоплюють стегна; такий ортез створює контрольований тиск на пахову ділянку, підійде людям із паховими (косими та прямими) грижами та людям, які мають протипоказання до оперативного втручання; також пахові бандажі використовують безпосередньо після операцій.

Як правильно одягати післяопераційний бандаж?

Одягати післяопераційний компресійний бандаж (і після операції на животі, і після операції на грудній клітці) треба винятково в лежачому розслабленому положенні.

Після того, як ви зручно його підклали під потрібну ділянку тіла, треба щільно його застебнути й зафіксувати, проте з обережністю, щоб він не надто стискав суміжні органи, рубець і не перешкоджав акту дихання. Якщо ви відчуваєте дискомфорт чи біль після одягання компресійного ортеза, то обов’язково зніміть чи послабте його фіксацію.

Лікарі рекомендують носити післяопераційні бандажі відразу після операції, з перервою на нічний час, коли немає фізичної активності. Щодо тривалості використання, то післяопераційний бандаж треба носити згідно з рекомендаціями лікаря, які спираються на вид, складність і характер проведеної операції. У середньому цей строк коливається від 3 до 6 тижнів після операції. Обирайте бандаж згідно зі своїми параметрами, щоб він був максимально ефективний і не створював дискомфорту під час використання.

Відправляючись за купівлею бандажа, врахуйте всі наші поради, перераховані вище, обирайте виріб правильно! Нехай ваша реабілітація мине безболісно та якнайшвидше.

Будьте здорові!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд