Користь Омега-3

27.10.2021 08.03.2024
17821
Переглядів: 17821

Зміст:

Омега-3 – це поліненасичена жирна кислота, що містить синтез ейкозапентаєнової (ЕПК), докозагексаєнової (ДГК) і альфа-ліноленової (АЛК) кислот. Варто вказати, що ці кислоти організм самостійно не виробляє, але вони є надзвичайно важливими для нього. Звідки ж їх отримувати? Правильно! З харчових продуктів. Про них (і не тільки) – далі.

У яких продуктах міститься риб'ячий жир?

Головне джерело риб'ячого жиру – це, звичайно ж, риба жирних сортів, зокрема: лосось, тунець, сардини, печінка тріски, скумбрія, оселедець, форель. Крім цього, продуктами, багатими на Омегу-3, є:

  • морепродукти (креветки, мідії, устриці, молюски);
  • зелені овочі (броколі, шпинат, авокадо);
  • бобові (квасоля, сочевиця, нут, соя);
  • насіння та горіхи (мигдаль, волоські горіхи, насіння льону та чіа);
  • яйця (курячі, перепелині);
  • злаки (пророщена пшениця);
  • рослинні нерафіновані олії (соєва, оливкова).

Риб'ячий жир користь

Звичайно ж, заповнити потребу організму в риб'ячому жирі винятково з харчових продуктів не завжди просто. По-перше, щоденний раціон не завжди містить перелічені вище продукти, та й покрити потребу організму в Омезі-3 досить складно. Саме тоді на допомогу приходять харчові добавки – капсули або в рідкій формі, що містять концентрат риб'ячого жиру.

Яка користь від Омега-3 для організму?

Омега-3 є надзвичайно важливим елементом для правильного функціонування організму. Зокрема, завдяки саме риб'ячому жиру підвищується еластичність судин (що своєю чергою зменшує ризик інфаркту та інсульту), нормалізується тиск, знижується рівень холестерину, підтримується здоров'я суглобів, зміцнюється імунітет (збільшується опірність організму інфекціям), поліпшується робота ЦНС і головного мозку, сповільнюються процеси старіння, поліпшується психічний і емоційний стан, зникає депресія, дратівливість і втома.

Подробиці – далі.

Омега 3 користь

Для серця

Користь Омега-3 для серця – беззаперечна, адже передусім ДГК і ЕПК сприяють підтриманню нормальної функції серця, уповільнюють процеси тромбоутворення, підвищують стійкість судин у разі кисневого голодування та зниження артеріального тиску.

Для мозку

Позитивний вплив риб'ячого жиру на мозок полягає в тому, що Омега-3 бере безпосередню участь у відновленні клітин і регулюванні взаємозв'язку між нейронами. Брак Омеги-3 в організмі людини веде до старіння мозку.

Для печінки

ПНЖК Омега-3 сприяють утворенню простагландинів, які, своєю чергою, захищають печінку від хвороб і запалень; завдяки риб'ячому жиру відбувається нормалізація синтезу глікогену в печінці, а також зменшується ризик розвитку цирозу та фіброзу.

Для волосся

Ні для кого не секрет, що Омега-3 вирізняється прекрасним впливом на волосся та шкіру голови. Омега зміцнює, живить, стимулює ріст волосся, оздоровлює шкіру голови. Навіть після короткочасного приймання цієї добавки неозброєним оком помітні покращення: волосся стає густим, блискучим і найголовніше – здоровим.

Для суглобів

Риб'ячий жир, крім усього іншого, підтримує й здоров'я суглобів: знімає запалення, покращує їх загальний стан, є відмінною профілактикою різних хвороб суглобів.

Для шкіри

Омега-3 дуже важлива для шкіри, адже відповідає за безліч процесів: зберігає колаген (а він, як відомо, сприяє зменшенню зморшок і пружності), бореться з акне та висипаннями, зменшує алергічні реакції на шкірі, захищає шкіру та позитивно позначається на її здоров'ї .

Для жінок

Крім позитивного впливу на організм загалом, треба зазначити й вплив Омеги-3 на жіноче здоров'я: риб'ячий жир полегшує передменструальний синдром і менопаузу, стабілізує емоційний стан, покращує настрій і зменшує тривожність.

Для чоловіків

Риб'ячий жир для чоловіків – це незамінне джерело енергії, що поліпшує репродуктивну функцію (позитивно впливає на кількість і рухливість сперматозоїдів) і сечостатеву систему, підвищує фертильність. Омегу-3 рекомендують приймати парам, які планують зачаття.

Для спортсменів

Для людей, які займаються спортом професійно, або спортсменів-новачків Омега-3 однаково корисна, адже передусім вона зміцнює зв'язки та суглоби, уповільнює розпад колагенових волокон, нормалізує тиск, зміцнює імунітет і загальний тонус організму, захищає стінки судин і капілярів, чинить безліч позитивних дій: протизапальну, протиалергічну, імуномодулювальну. Отже, риб'ячий жир – це справжній помічник для спортсменів, що збільшує ефективність тренувань і допомагає в досягненні найкращих результатів!

Для підлітків

У підлітковий період Омега-3 дуже багато значить, адже саме перехід із дитячого віку в підлітковий супроводжується потужною перебудовою організму та безліччю як фізичних, так і психологічних змін. Риб'ячий жир підвищує розумові здібності, зміцнює імунітет, зменшує тривожність і стрес.

Для вагітних

Потреба організму жінки в риб'ячому жирі під час вагітності – украй висока. Він грає ключову роль і для майбутньої мами, і для внутрішньоутробного розвитку дитини. Фахівці рекомендують приймати риб'ячий жир майбутнім батькам ще в період планування вагітності. Однак прийом Омеги-3 в перший триместр вагітності та в період лактації треба узгодити з гінекологом.

Чи є протипоказання для Omega-3?

Як бачимо, купити Омегу-3 – це чудова ідея, адже ця добавка – просто джерело здоров'я.

Але чи є протипоказання та побічні ефекти? Розберемося.

Попри користь, яку риб'ячий жир чинить на організм, він має і низку протипоказань:

  • алергічні реакції, пов'язані з індивідуальною непереносимістю компонентів;
  • сечо- та жовчнокам'яна хвороба;
  • дисфункція щитоподібної залози;
  • туберкульоз;
  • проблеми зі згортанням крові;
  • перший триместр вагітності та період лактації.

Отже, людям, які мають перераховані вище протипоказання, треба з обережністю приймати Омегу, а краще – проконсультуватися з фахівцем.

Джерела:

  1. Гаврисюк, В. К. Застосування омега-3-поліненасичених жирних кислот у медицині / В. К. Гаврисюк // Український пульмонологічний журнал. – 2001 – № 3. – С. 5-10.
  2. Калугін, С. А. Вплив нового вітчизняного концентрату № 3 поліненасичених жирних кислот епадена на функціональну активність in vitro / С. А. Калугін, Г. Н. Петрухіна, В. А. Макаров // Експериментальна і клінічна фармакологія. – 2000 – № 63 (1). – С. 45-50.
  3. Marangell, L.B. Omega-3 fatty acids for the prevention of postpartum depression: negative data from a preliminary, open label pilot study / L. B. Marangell, J.M. Martinez // Depress Anxiety. – 2004 – № 19. – P. 20-23.
  4. Marik, P. E. Omega-3 dietary supplements and the risk of cardiovascular events: a systematic review / P. E. Marik, J. Varon // Clin Cardiol. – 2009 – № 32 (7). – P. 365-72.
Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд