Чому з’являється сутулість і як її позбутися?

28.11.2022 19.03.2024
3254
Переглядів: 3254

Зміст:

Проблема сутулості дуже поширена у світі. Люди багато часу проводять сидячи за комп’ютерами, ноутбуками, телефонами й мало рухаються. Проблема сутулості – це питання не лише зовнішнього вигляду та краси, але насамперед здоров’я. Задля уникнення серйозних проблем із хребтом у майбутньому необхідно стежити за своєю поставою й не горбитися. Додатково варто використовувати спеціальний медичний коректор постави або бандаж і виконувати вправи, які допоможуть позбутися сутулості.

Як вирівняти спину

Основні причини виникнення сутулості та методи боротьби з нею в домашніх умовах читайте в нашій статті!

Причини виникнення сутулості

Фахівці стверджують, що основна причина виникнення – ослаблення ромбоподібного м’яза, що входить до м’язового корсета спини. Задля запобігання ослабленню необхідно тренувати її.

Варто зазначити, що багато людей помилково думають, що сутулість і сколіоз – це одне й те саме. Але це не так. Сутулість і сколіоз – різні речі, їх відмінності полягають у такому: якщо дитина чи дорослий може повноцінно випрямити спину – це сутулість; якщо ж не може – це сколіоз чи кіфоз. Також помилка вважати, що сутулість призводить до сколіозу. Запущена сутулість спини призводить до кіфозу грудного відділу.

Розберемо докладніше причини виникнення сутулості в дорослих і дітей.

Сутулість у дітей

У дітей від самого народження м’язовий корсет слабкий і він тільки буде формуватися, рости та розвиватися. У цей час батьки повинні дуже уважно стежити, щоб дитина тримала спину рівно, і що їй робити, щоб не горбитися. Особливу увагу варто приділити дітям, які вже ходять до школи. Адже вони тепер часто сидять за партою в одному положенні, менше рухаються, а це може спричинити порушення хребта, сутулість і викривлення.

Крім цього, стежити потрібно не лише за тим, як дитина сидить, а і як спить. Звичні нам матраци та подушки можуть бути дуже жорсткими або м’якими, їх варто замінити на ортопедичні вироби, які допоможуть запобігти викривленням хребта.

Важливою є і фізична активність. Дітям не дарма постійно хочеться бігати, рухатися, гратися, адже фізична активність зміцнює м’язи. А щоб усунути сутулість в домашніх умовах, найкраще робити зарядку від сутулості. Це також буде чудовою профілактикою.

Не менш важливу роль відіграє психологічний чинник. Дуже часто діти, які соромляться чи невпевнені у собі, починають сутулитися, ніби закриваючись від зовнішнього світу.

Крім перерахованих вище причин, є ще генетична схильність і вроджені проблеми. Усе це особлива група ризику. За такими дітьми має бути обов’язково нагляд не лише батьків, а й лікарів, які в індивідуальному порядку розкажуть, як вирівняти спину дитині.

Якщо ви помітили, що дитина вже почала сутулитися, перше, що потрібно зробити, це звернутися до лікаря. Він призначить обстеження й дасть необхідні рекомендації, як виправити сутулість. Найпоширеніша порада – придбати спеціальний дитячий коректор постави. Його призначення – прищепити дитині звичку не сутулитися. За допомогою корсета ця звичка закріпиться й дитині буде простіше тримати спину рівно.

Вправа від сутулості

Сутулість у дорослих

Багато хто помилково думає, що якщо ваш організм вже сформувався, то жодні викривлення вам не загрожують. Але це не так. Дорослий вік – не гарант того, що хребет не може викривитись. Є певні причини, через які сутулість може виникнути й у дорослих. Ба більше, це веде не лише до негарної постави, а й до інших проблем із хребтом, які в дорослому віці лікувати значно важче. Причини сутулості в дорослих:

  • важка фізична робота, де доводиться підіймати вантажі. Унаслідок постійних фізичних навантажень може виникнути сутулість. Для профілактики варто носити бандаж. Він зменшить навантаження з хребта й розподілить його рівномірно;
  • тривале положення сидячи дуже погано позначається на хребті людини. Потрібно не забувати тримати спину рівно, робити перерви, давати спині відпочинок, вставати та розминатися, виконувати вправи проти сутулості. Для профілактики сутулості є спеціальні корсети для постави. Вони підтримують м’язовий тонус;
  • виношування дитини. У період вагітності порушується анатомічний стан спини. Для вагітних існують спеціальні бандажі, носити які можна за призначенням лікаря;
  • спальне місце може бути дуже м’яким або навпаки твердим. Через це хребет перебуває в анатомічно неправильному положенні. Це призводить не тільки до сутулості, а й до інших проблем із хребтом, болю тощо;
  • неправильно організоване робоче місце. Якщо висота стола та стільця неправильно співвідносяться, виникає напруга м’язів спини та, як наслідок, сутулість;
  • звичка носити рюкзак, портфель чи сумку на одному плечі. Портфель і рюкзак потрібно обов’язково носити на двох плечах. А сумку треба носити поперемінно;
  • деякі захворювання в анамнезі – хвороба Бехтерева, рахіт, плоскостопість, дисплазія кульшових суглобів, інфекційні захворювання й травми спини або шиї.

Як виправити сутулість

Основні симптоми викривлення постави

Основні симптоми викривлення постави легко помітити. Це сутулість, опущені плечі, дуже сильний вигин у попереку, лопатки виступають і розміщуються на різному рівні, спина в неприродному круглому положенні, грудна клітка та шия випирають вперед.

Профілактика сутулості

Профілактика сутулості – дуже важлива процедура. Легше якісно здійснювати профілактику, аніж потім вилікувати проблеми зі здоров’ям. Батькам потрібно ретельно підійти до організації навчального місця своєї дитини, підібрати стілець і стіл відповідно до зросту. Портфель треба підбирати якісний, бажано спеціальний ортопедичний. Взуття також потрібно вибирати ортопедичне. Крім цього, необхідно стежити за тим, щоб дитина не проводила дуже багато часу в положенні сидячи. Кожні пів години треба  робити перерву, вставати та робити зарядку від сутулості.

Профілактика сутулості для дорослих майже не відрізняється. Потрібно ретельно підходити до вибору робочого місця, взуття, довго не засиджуватися без руху, робити перерви та вправи для спини від сутулості, рюкзак надягати на плечі, а сумку носити по черзі – на лівому й правому плечі.

Діагностика сутулості

Якщо у вас з’явилися болі в спині та шиї, треба звернутися до лікаря-ортопеда. Він призначить обстеження та підкаже, які вправи від сутулості найкраще усунуть причину больових відчуттів.

Діагностика сутулості полягає в огляді та інструментальній діагностиці (переважно рентгенографія та МРТ). Останнім часом більш популярним є метод МРТ (магнітно-резонансна томографія). Цей метод безпечніший через відсутність шкідливих рентгенівських променів. Його можна проводити навіть дітям і вагітним. Завдяки результатам МРТ можна діагностувати сутулість і призначити правильне лікування.

Виправлення сутулості

Як же вирівняти спину та виправити сутулість у дитини, підлітка та дорослого? За який час можна виправити поставу та чи можливо таке взагалі?

Це можливо залежно від ступеня занедбаності проблеми. Виправленням сутулості потрібно займатися обов’язково за рекомендаціями вашого лікаря.

Методи виправлення сутулості

У дитини чи підлітка виправити сутулість можна, замінивши рюкзак і взуття на спеціальні ортопедичні. Крім цього, потрібно правильно облаштувати спальне та навчальне місце, додати більше фізичної активності, носити коректор постави (корсет) і щодня робити вправи від сутулої спини.

Дорослим рекомендації майже ті самі, потрібно краще облаштувати робоче та спальне місця, підібрати спеціальне взуття, не горбитися, носити коректор постави та робити вправи.

Вправи для виправлення сутулості зміцнюють м’язи спини, покращують циркуляцію крові та здатні підкоригувати поставу. Це не чудодійна пігулка, з першого ж тренування не буде явного ефекту. Це цілий комплекс, розрахований не на один тиждень. Виконуючи вправи щодня, ви зможете помітити покращення й навіть повністю позбутися сутулості. В Інтернеті можна знайти безліч тренувань від сутулості. Підберіть собі або своїй дитині той комплекс, який буде підходити саме вам, і не пропускайте його виконання. Незабаром ви помітите, як ваше здоров’я покращиться, спина стане рівнішою, а болі (якщо вони були) зникнуть.

Коректори постави

Коректори поділяють за видами:

  • лікувальний корсет – застосовують у тому разі, якщо сутулість вже є;
  • профілактичний корсет – якщо ви хочете запобігти появі сутулості.

Корсети для постави дають змогу рівномірно розподілити навантаження на спинні м’язи та хребет, прищеплюють звичку тримати спину в рівному положенні, не горбитися та покращують тонус спинних м’язів.

Як виправити сутулість у дорослого

Правила застосування коректорів постави дуже прості. Носити корсет треба винятково вдень, а вночі спина повинна відпочивати. Не знімаючи корсет під час сну, можна отримати додаткові проблеми з хребтом. Носити коректор постави можна лише за призначенням лікаря. Не варто займатися самолікуванням. Час носіння також визначає лікар залежно від ступеня занедбаності сутулості. Одягнувши коректор, не можна фізично навантажувати спину. Усі лікарі радять спочатку корсет затягувати мінімально і згодом тільки збільшувати натяг.

Для дітей правила майже нічим не відрізняються. Але деякі рекомендації все ж таки мають невеликі відмінності. Не можна довго носити такий коректор, обов’язково потрібно робити перерви й давати спині відпочинок. Потрібно чергувати носіння корсета з періодом відпочинку. Наприклад, тиждень носити, кілька днів не носити. Лікар точно визначить цей період.

Корсет надягають стоячи. Під коректор потрібно одягати щось легке, це допоможе запобігти пошкодженню шкірних покривів. Не можна, щоб лямки корсета були перекручені, це завадить циркуляції крові в тканинах.

Подібний корсет для постави можна придбати, наприклад, у магазині "Рідні. Медтехніка". Перед покупкою потрібно обов’язково консультуватися з лікарем. Він надасть відповідні рекомендації та призначення. Пам’ятайте: самолікування може призвести до ще більших проблем. Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд