Ортопедичні пристрої для стопи: види, показання до застосування, ефективність

29.06.2022 20.03.2024
2542
Переглядів: 2542

Зміст:

Щоранку ми прокидаємось і крокуємо назустріч новому дню: хтось розпочинає його з ранкової пробіжки, хтось – із домашніх справ, інші – одразу біжать на роботу. І всіх цих людей об’єднує одне – щоденна активність. На нижні кінцівки, а особливо на гомілковостопний суглоб, припадає найбільше навантаження: стопа слугує опорою, утримує нашу вагу тіла та є амортизаційним механізмом, що значно пом’якшує навантаження на суглоби. Крім цього, часто ми й самі того не помічаючи, навантажуємо свої ноги високими підборами, незручним взуттям, надмірним перебуванням у вертикальному положенні й високою активністю, що веде до розвитку різноманітних патологічних змін стопи, наприклад, утворення натоптнів, мозолів, деформації пальців, а також відчуття важкості.

У разі надмірного навантаження на стопи дуже важко зберегти їх здоровими та красивими, а отже, потрібно докласти максимум зусиль, щоб забезпечити їм підтримку та захист. Що допоможе вам профілактувати деформацію та патологічні зміни стопи? На щастя, медицина не стоїть на місці й на сьогодні розроблено спеціальні ортопедичні пристрої для стопи: вкладки у взуття, міжпальцеві перегородки, вальгусні бандажі, унікальні манжетки та ще багато інших ортопедичних аксесуарів, які не тільки чинять профілактику негативних змін і утворень, а й полегшують уже наявні деформації, мінімізують біль і дискомфорт.

Ортопедична продукція для ніг – це незамінна річ для людей із проблемними стопами та для тих, хто турбується про здоров’я своїх ніг.

У цій статті ми детально розглянемо такі питання: які бувають ортопедичні пристрої для ніг? Як запобігти формуванню мозолів і натоптнів? Як профілактувати натирання пальців на ногах? Як полегшити біль від уже наявних мозолів і натоптнів? Як можна полегшити біль на кісточках ніг? 

Про все це – далі.

Ортопедичні пристрої для пальців ніг

Отже, насамперед розгляньмо, які на сьогодні популярні типи підтримки стопи:

  • вальгусні бандажі;
  • підп’ятники;
  • вставки у взуття;
  • коректори для пальців ніг;
  • міжпальцеві перегородки;
  • манжетки.

Далі окремо поговоримо про кожен зі згаданих вище аксесуарів для стопи, щоб ви могли назавжди забути про плоскостопість, мозолі, натоптні та забезпечити надійну фіксацію стопи, підвищити її стійкість і розподілення навантажень.

Вальгусний бандаж: що собою являє та кому підходить?

Вальгусний бандаж (або вальгусна шина) – це ортопедичний пристрій, який призначають для корекції так званої "кісточки" на нозі. Такий тип ортеза дає змогу виправити деформацію великого пальця стопи, завдяки його надійній фіксації в лікувальному положенні, а також значно зменшує больові відчуття під час рухів і захищає кісточку від натирання й травмування взуттям.

Як полегшити біль кісточки на нозі

Цей коректор для кісточки підійде людям із Hallux Valgus, а також:

  • жінкам, які полюбляють високі підбори та взуття з вузьким носком;
  • спортсменам і людям, які тривалий час проводять у вертикальному положенні;
  • літнім людям.

Лікування та профілактика "шишки" на ногах за допомогою вальгусного бандажа має високу ефективність, а також доступну ціну.

Підп’ятники: у чому їх необхідність?

Під час руху найбільше навантаження припадає на п’яту, тому щоб допомогти їй легше та м’якше брати на себе вагу тіла, необхідно використовувати підп’ятник – спеціальний ортопедичний виріб для стопи. Підп’ятник являє собою вкладку у взуття, що полегшує ударне навантаження та запобігає травмуванню стопи, він ідеально підійде таким категоріям людей:

  • людям із плантарним фасциїтом (п’ятковою "шпорою") – створюють додаткову амортизацію та полегшують дискомфорт;
  • людям із вродженим укороченням кінцівки – допомагає вирівняти дисбаланс між двома кінцівками;
  • тим, хто переніс розтягнення ахілового сухожилля, а також інші травми, пов’язані зі стопою та гомілковостопним суглобом – прискорює реабілітацію та слугує для профілактики ускладнень;
  • людям із діабетичною стопою – значно знижує ризик травмування й пошкодження стопи;
  • людям, у яких часто виникають натоптні, мозолі, тріщини на п’ятах.

Типи підтримки стопи

Підп’ятники виготовляють зі спеціальних матеріалів: гіпоалергенний гель, медичний силікон або натуральна шкіра: усі вони гарантують надійний захист стопі.

Вставки у взуття – надійний спосіб боротьби з плоскостопістю

Ортопедія стопи містить і такі спеціальні медичні вироби, як-от вставки у взуття (їх можна назвати найзручнішим і найдоступнішим способом корекції патологій стопи).

Далі розгляньмо перелік їхніх позитивних властивостей:

  • підтримують стопу в її правильному анатомічному положенні;
  • рівномірно розподіляють ударне навантаження;
  • профілактують швидку втому нижніх кінцівок під час перебування у вертикальному положенні;
  • є надійною профілактикою утворення мозолів;
  • зменшують больові відчуття в разі різних патологій стопи.

До цієї категорії ортопедичних виробів належать:

  • вставка в передній відділ стопи – полегшує ходьбу на високих підборах, запобігає ковзанню ноги та швидкій втомі;
  • пелот для стопи – засіб для профілактики плоскостопості та зменшення напруги в ногах;
  • вкладка під плесно – ефективно розвантажує передній відділ стопи, чим зменшує біль і дискомфорт за наявності мозолів і натоптнів;
  • Т-подібні вставки – використовують для підтримки поперечного склепіння стопи;
  • клин під поздовжнє склепіння стопи – м’яко підтримує стопу та запобігає ковзанню. Застосовують для лікування плоскостопості, адже міцно підтримує внутрішній край ступні та зменшує вібрацію під час ходьби.

Зазвичай вставки у взуття виготовляють із гіпоалергенного гелю та шкіри, вони доступні за ціною, мають швидку й високу ефективність. Величезною перевагою таких аксесуарів є їхня клейка основа, завдяки якій можна надійно прикріпити вставку в будь-яке взуття.

Коректори для пальців ніг

Коректори для пальців ніг – це ортопедичні вироби, які виготовляють у формі спеціального кільця з гіпоалергенного гелю, що з’єднується з міжпальцевою перегородкою. Цей виріб надягають на великий палець стопи, найбільше він необхідний людям, у яких діагностовано вальгусну деформацію стопи, артроз, артрит, подагру та бурсит першого плеснофалангового суглоба. Також коректор для пальців можна використовувати просто для підвищення комфорту під час носіння взуття.

Міжпальцеві перегородки: коли та кому використовувати?

Міжпальцеві перегородки – дуже популярні ортопедичні пристрої для стопи, вони допомагають лікувати й профілактувати такі захворювання:

  • вальгусну деформацію великого пальця стопи;
  • молоткоподібну та кігтеподібну деформацію пальців;
  • міжфалангові мозолі;
  • бурсит;
  • подагру;
  • натоптні.

Силіконові вставки для ніг

Манжетки для стопи: визначення та призначення

Манжета для стопи – це один із типів ортопедичної продукції для стоп, призначений для захисту шкіри ніг від натирання взуттям, а також для зменшення дискомфортних відчуттів у разі різних патологічних деформацій стопи. Манжета на передній відділ стопи допомагає максимально його розвантажити, полегшити больові відчуття та профілактувати утворення мозолів. Манжетки виготовляють зі спеціального матеріалу, який гарно пропускає повітря та забезпечує нормальний мікроклімат у взутті. Вона підходить у разі подагри, бурситу, артрозу та вальгусної деформації стопи.

Ортопедичні вироби для стопи

Завдяки широкому асортименту ортопедичних пристроїв для стопи, уже сьогодні можна з легкістю запобігти низці її патологічних деформацій, крім цього, можна створити максимальний комфорт під час пересування на високих підборах, а також значно полегшити больові відчуття в разі вже наявних патологічних змін. 

Обирайте правильне взуття й ортопедичні пристрої для стопи – і ваші ніжки вам подякують!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд