Офтальмоскоп: призначення, особливості вибору та використання

06.12.2022 08.03.2024
2217
Переглядів: 2217

Зміст:

Офтальмоскоп – це оптичний ручний прилад, який використовують для обстеження сітківки ока та судин очного дна. Його виготовлено у формі увігнутого круглого дзеркала зі спеціальним отвором посередині. На перший погляд, прилад може здатися простим, але в роботі офтальмолога він незамінний.

Задля усунення проблеми необхідно її точно діагностувати. Переваги офтальмоскопа:

  • практичність;
  • функціональність;
  • зручність в експлуатації;
  • ефективність діагностики.

Отоскоп це

Коли застосовують офтальмоскоп?

Офтальмолог використовує офтальмоскоп для діагностики захворювань очей. Але також огляд варто проводити планово для спостереження за здоров’ям очей, щоб уникнути проблем із зором: особливо актуальною стає процедура під час вагітності та годування груддю.

Зміни в сітківці, які можна діагностувати за допомогою офтальмоскопа, можуть виникнути ще до перших симптомів. За наявності спадкових захворювань, як-от "куряча сліпота" (хвороба здатна повністю позбавити людину зору), важливо проходити планові огляди для контролю ситуації.

Проблеми зі здоров’ям, що впливають на стан очей, можуть виникати внаслідок цукрового діабету, туберкульозу, гіпертонії. Вікові зміни в організмі можуть супроводжувати зниження зорової функції: наприклад, дегенерація жовтої плями.

Згідно з інструкцією до офтальмоскопа за допомогою приладу, крім проблем ока, можна діагностувати такі патології як: дисемінована кандидемія, цитомегаловірус (у ВІЛ-позитивних пацієнтів). Саме це дослідження допомагає визначити стан судин і за допомогою офтальмоскопа можливо визначити гіпертонію, стадію діабету й інші проблеми, що визначають за станом кровоносних судин.

Види офтальмоскопів

Офтальмоскоп – це маленька дзеркальна лінза зі штативом, що має отвір посередині. Прилад зовні простий, але в процесі вдосконалення та розвитку медицини отримав кілька доповнень, що підвищують його ефективність і, відповідно, вартість.

Завдяки наявності коригувальної лінзи, що компенсує природну кривину кришталика, офтальмолог може досліджувати очне дно. Але для точності діагностики варто придбати набір лінз.

Кількість і якість лінз зумовлює модель офтальмоскопа та виробник; варіюється від 16 до 89. Важливим елементом є лампа, що створює пучок світла, вона буває:

  • вакуумна;
  • галогенова;
  • ксенонова.

Щодо видів офтальмоскопів, то основних їх лише два:

  • прямий – отримав свою назву завдяки принципу роботи: під час дослідження одну частину приладу прикладають до ока лікаря, іншу – пацієнта. Ідеальний для точкового дослідження освітлюваної ділянки;
  • непрямий – вважають більш достовірним для комплексного дослідження. Прилад налобний і потребує введення препаратів, що розширюють зіниці. Бувають моно- та бінокулярні, деякі моделі оснащено камерою, що дає змогу виводити картинку на великий екран.

Число виробників і вдосконалень приладів у межах здорової ринкової конкуренції потребує детального вивчення варіантів перед купівлею. Але також кожен фахівець віддає перевагу тому приладу, з яким йому працювати краще.

Особливості та протипоказання

Принцип дії офтальмоскопії полягає в тому, що спрямований пучок світла проходить крізь зіницю та потрапляє на сітківку після заломлення. Після відбиття від сітківки промінь відбивається та повертається до джерела світла.

Попри те, що зовні огляд за допомогою офтальмоскопа є абсолютно нешкідливою процедурою, для її проведення також є протипоказання:

  • хвороби очей, що супроводжуються світлобоязню та сльозотечею;
  • міоз, низька прозорість оптичного середовища;
  • відсутність реакції на препарати для розширення зіниці;
  • тяжкі захворювання серцево-судинної системи.

Такі протипоказання в пацієнтів трапляються вкрай рідко й загалом процедура офтальмоскопії є абсолютно безпечною.

 Офтальмоскоп це

Поради щодо вибору офтальмоскопа

Усі сучасні медичні прилади розробляють з урахуванням досягнень у кожній сфері та щороку удосконалюються. На сьогодні сімейні лікарі широко використовують невеликі зручні ("кишенькові") офтальмоскопи – вони підходять для повноцінного обстеження, компактні, але коштують трохи дорожче за стандартне обладнання.

Кожен фахівець обирає офтальмоскоп для себе, керуючись особистими міркуваннями та досвідом роботи. І водночас є кілька чинників, на які варто звернути увагу під час вибору:

  • кількість лінз;
  • набори апертур (апертури для регулювання кількості світла та спеціальні апертури);
  • світлофільтри.

Апертури необхідні для діагностики; їх необхідність визначає діагностована проблема: потрібно провести комплексне дослідження або дослідити тільки невелику конкретну ділянку. Світлофільтри допомагають у точності діагностики конкретної патології.

Ідеальним варіантом для спеціаліста стане комплексний набір необхідних інструментів у зручному органайзері-кейсі. Такий набір допоможе заощадити час (не доведеться шукати окремо всі необхідні складові) та гроші (у наборі є все необхідне за вигідною ціною).

Офтальмоскоп інструкція

У нас представлена сертифікована продукція винятково найкращої якості від надійних виробників медичного обладнання. Офтальмоскопи та отоскопи (отоскоп – це медичний прилад для обстеження вух) німецького походження з гарантією якості.

Своєчасна діагностика сприяє запобіганню більшості хвороб, тож інструменти для її проведення мають бути найкращими. Як вибрати отоскоп і який купити офтальмоскоп, розкажуть консультанти магазину "Рідні Медтехніка".

Ставте свої запитання – і ви відразу отримаєте на них усі відповіді!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд